WALL STREET JOURNAL. Πως οι διαχειριστές αμοιβαίων της Eurobank και Εθνικής έβγαλαν τις μεγαλυτερες αποδόσεις παγκοσμίως απο τα ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου.


Και όμως, τα funds που έβγαλαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον κόσμο από τα ελληνικά κρατικα ομόλογα, έχουν εδρα την Ελλάδα. Οι διαχειριστές κεφαλαίων της Εθνικής και της Eurobank, έπιασαν αποδόσεις από τα ομόλογα του Δημοσίου μέχρι και 100%, όταν ακόμη και τα καλύτερα των αναδυόμενων αγορών είχαν σχεδόν 35% και τα ευρωπαικά γύρω στο 3.5%.

Το άλλο ενδιαφέρον που μαθαίνουμε από την WSJ είναι ότι... οι Έλληνες διαχειριστές, είχαν σταματήσει εντελώς προεκλογικά να παίρνουν ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου και ξανάρχισαν μετά μανίας να παίρνουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, μετά τις εκλογές υπήρχε μια συνεργάσιμη κυβέρνηση.


Στο δημοσίευμα αναφέρεται η γνωστή μέθοδος, αγοράζω φθηνά, πουλάω ακριβά. Αλλά κανείς δεν πουλάει πιο φθηνά από εμάς!


Τον Δεκέμβριο του 2012 στο LEFTeria-news είχαμε αναρτήσει πίνακα από το Bloomberg ο οποίος “φώναζε” ότι η Ελλάδα πουλάει φθηνά & αγοράζει ακριβά.


Σημείωνε τότε ο αναλυτής


“Κανείς δεν πληρώνει περισσότερο για να αγοράσει αυτά τα ομόλογα, από ότι η Ελλάδα.

Τουλάχιστον, όχι σε χρήμα. Μερικοί άνθρωποι καταβάλλουν για αυτά, πόνο.

Τώρα η Ελλάδα προσφέρει 30 με 40 σεντς στο δολάριο για τα ομόλογα. Τα hedge funds που τα αγόρασαν για λιγότερο από ό, τι αυτό, φαίνονται ευτυχή.

Αφού η Ελλάδα δηλώνει λιγότερο απεγνωσμένη πια και ότι υποστηρίζεται περισσότερο απ την τρόικα, γιατί θα πρέπει να δέχεται αυτές τις τιμές;  

Δείτε από την πλευρά του επενδυτή: αν δηλαδή πήρατε την αρχική ελληνική τιμή, για τα παλιά ομόλογα σας, μέχρι τώρα, βγάζετε περισσότερο απο 25-26 λεπτά ανα δολάριο.

 Το οποίο υποθέτουμε είναι καλό πράγμα για εσάς”.



Eπίσης, ενώ σήμερα, ελληνικα και ξένα funds, πανηγυρίζουν για τις αποδόσεις τους επάνω στα ελληνικά ομόλογα, ακριβώς έναν χρόνο πρίν, τέλος Οκτώβρη 2012, σε τηλεοπτική εκπομπή του WSJ μαθαίναμε ότι τα Funds αγοράζουν Ελλάδα, με 20 σεντς το δολάριο!


Παρόμοια σπέκουλα έιχε γίνει και την Αργεντινή, οπού εκεί όμως σύμφωνα με το BLOOMBERG BUSINESSWEEK, έγινε αθέτηση πληρωμής και τελικά ούτε σεντ δεν εχουν βγάλει στα δικαστήρια τα funds


Πως το είχε δηλώσει ο James Κ. Glassman, πρώην Υφυπουργός του G.W.Bush;








Τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου πληρώνουν πολλά στους διαχειριστές κεφαλαίων.
Τρία Funds είχαν επιστροφές πάνω από 100% κατά το προηγούμενο έτος.



Οι διαχειριστές των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων με τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο αυτό το έτος δεν είναι στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια. Έχουν έδρα την Αθήνα
Ο Πάνος Σίμος της Asset Management της Εθνικής και οι Άρης Παπαγεωργακόπουλος και Γιάννης Γκίγκας της Eurobank Asset Management διαχειρίζονται τρία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τα οποία έχουν επιστροφές άνω του 100% το τελευταίο έτος. Κανένα άλλο ομολογιακό από αυτά που παρακολουθεί η Morningstar παγκοσμίως δεν έχει αποφέρει τέτοιες αποδόσεις.



Και οι τρεις κέρδισαν πολλά, αγοράζοντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ενώ άλλοι επενδυτές τα απέφευγαν.

Κάνοντας αποδόσεις άνω του 100% κατά το προηγούμενο έτος, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αποδόσεις μερικών από τα κορυφαία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές, τα οποία έκαναν περίπου 35% , και έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από μια εντελώς τυπική ευρωπαϊκή αγορά ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία επιστρέφει περίπου στο 3,5%.








Οι αποδόσεις των funds δεν οφείλονται ωστόσο μοναχά στην τύχη και οφείλουν κάτι στην υπομονή και σε κάποια πονηρά στοιχήματα. 

Οι Παπαγεωργακόπουλος και Γκίκας, πρώτα μείωσαν τις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα ένα μήνα πριν από τις πρώτες γενικές εκλογές στην Ελλάδα, το Μάιο του 2012, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αντίθετα, αγόρασαν ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, ενώ αυτά διαπραγματευόταν χαμηλότερα της αρχικής τιμής, προβλέποντας ωστόσο ότι οι επενδυτές θα πληρωνόταν στο ακέραιο όταν θα έληγαν τα ομόλογα.
Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν εντελώς στα κρατικά ομόλογα, κατανέμοντας όλο το fund τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά από το δεύτερο γύρο των εκλογών του Ιουνίου του ίδιου έτους.

 "Μετά από το δεύτερο γύρο των εκλογών, κατορθώσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση πρόθυμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς πιστωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις", δηλώνει ο κ. Παπαγεωργακόπουλος. 

Της Eurobank Asset Management

                                                                                       

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες άρθρο στα Αγγλικά.


Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news

Σχόλια