Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

'Ενας χρόνος συγκυβέρνησης σκανδάλων...

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και από τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που έχει μετατραπεί σε δικομματική!Κατά γενική ομολογία ,στο διάστημα αυτό φτωχοποιήθηκε περαιτέρω ο ελληνικός λαός,ενώ παράλληλα προέκυψαν σκάνδαλα και ανέντιμες ενέργειες από την συγκυβέρνηση! 
Καταρχήν,
καλό θα ήταν να θυμηθούμε την συγκάλυψη του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ από τους συγκυβερνώντες! Ενώ λοπόν ολοκληρώθηκε η προανακριτική επιτροπή  στην Βουλή, με παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο είχαν προκύψει,όταν γνωστοποιήθηκε το σκάνδαλο, καίρια ερωτήματα από μεγάλο πλήθος των Ελλήνων,που έμειναν όμως αναπάντητα!Έτσι,εύλογα αναρωτηθήκαμε ποιός ήταν ο λόγος για τον οποίο εξαιρέθηκε ο κύριος Βενιζέλος από το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος» ενώ διώχθηκε ο έτερος πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου;Δεν κατείχε ο κ.Βενιζέλος τη λίστα ,που επί μήνες ήταν «ξεχασμένη» στο συρτάρι του γραφείου του χωρίς να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, που θα οδηγούσαν στην αξιοποίηση της, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο αρκετά δισ.ευρώ;Οι κυβερνώντες με τις απαντήσεις ,που έδιναν στα διάφορα Μ.Μ.Ε για να δικαιολογήσουν την μη διενέργεια προανακριτικής για τον κ. Βενιζέλο, οι οποίες ήταν στο ίδιο «μοτίβο» των απαντήσεων, που έχουν κατά καιρούς δώσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις από το 1974 και μετά για να δικαιολογήσουν άλλες αξιόποινες πράξεις τους, σου δημιουργούσαν την αίσθηση, ό,τι νόμιζαν ότι απευθύνονται ,στην καλύτερη περίπτωση, σε άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου χωρίς γνώση και κρίση και στη χειρότερη σε άτομα χαμηλού νοητικού επιπέδου!
Επιπρόσθετα, επιβάλλεται να τονιστεί ότι οι άλλες χώρες, που πήραν τη λίστα από τη Γαλλία την αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χαρακτηριστικά , η Γαλλία εισέπραξε 6,2 δισ. ευρώ, η Γερμανία 4 δισ. Ευρώ, η Ισπανία 6 δισ. ευρώ και η Ιταλία 1,5 δισ. ευρώ (ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται) τη στιγμή, κατά την οποία η χώρα μας δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ (ίσως, για να αστειευτούμε κιόλας, γιατί οι δύο πρώην υπουργοί έκριναν ότι η χώρα μας είναι πλούσια και δεν έχει ανάγκη από μερικά δισ. Ευρώ)!! Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης, είναι ότι τη στιγμή, που ο κ. Βενιζέλος καλούσε τους Έλληνες πολίτες να αντέξουν σε θυσίες (μειώσεις μισθών και συντάξεων) για να σωθεί η πατρίδα  και προχωρούσε , με αυταρχισμό, στην επαίσχυντη πράξη της επιβολής « χαρατσιού» στο λογαριασμό της ΔΕΗ ,η οποία συνοδεύονταν από την   απειλή διακοπής της παροχής του ρεύματος  στην περίπτωση, που οι πολίτες  δεν πλήρωναν το τέλος ακινήτων ο ίδιος, δεν προχωρούσε  σε κατάλληλες  ενέργειες αξιοποίησης της λίστας!!
Έτσι, οδηγηθήκαμε λοιπόν, στη συγκάλυψη  ενός ακόμη  σκανδάλου από τα δύο, πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα της μεταπολίτευσης  συνεπικουρούμενα από την ΔΗΜΑΡ και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε έκθετος στα μάτια των Ελλήνων πολιτών προσφέροντας κάλυψη στον κ. Βενιζέλο και αυτοαναιρέθηκε ερχόμενος αντιμέτωπος με τις προεκλογικές εξαγγελίες του «περί πολιτικής κάθαρσης»! Αξίζει, να ειπωθεί  ότι είχε ήδη προηγηθεί ,την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου,η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-EKM για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, που αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Επιπλέον,πρόσφατα πέρασε από την Βουλή τροπολογία,με την οποία απαλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που παραχώρησαν δάνεια, με αμφίβολες εγγυήσεις, ύψους περίπου 272 εκατομμυρίων ευρώ στα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ) και τώρα δεν μπορούν να αποπληρωθούν!Πρόκειται για το απόλυτο πολιτικό σκάνδαλο!
Ακόμη,προκαλέι αρνητική εντύπωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων ΜΜΕ και ιδιαίτερα των μεγάλων τηλεοπτικών διαύλων της χώρας μας δεν είχε αναδείξει επαρκώς το γεγονός,πράγμα που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτούς που δηλώνουν ότι τα συγκεκριμένα ΜΜΕ ενεργούν ως εντολοδόχοι της εγχώριας κυβερνητικής «τριανδρίας».Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να θυμηθούμε συμβάντα που αναδεικνύουν την κυβερνητική ασυδοσία!Τον περασμένο Οκτώμβριο πριν την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το Ελεγκτικό συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες επέρχονταν νέες μειώσεις στις συντάξεις από 5 έως 10%,αυξάνονταν το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη(στα 67) και καταργούνταν τα δώρα.Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αγνόησε την απόφαση και ψηφίστηκε το μνημόνιο επικαλούμενη ότι η γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.Επιπρόσθετα, σε άλλη περίπτωση που το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012 οι κυβερνώντες βασιζόμενοι πάνω στο ίδιο σκεπτικό με το οποίο απορρίφθηκε η προηγούμενη απόφαση δεν την έλαβαν υπόψη. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κυβερνητική ελίτ εφαρμόζει κατά το δοκούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων και υποβαθμίζει με τον τρόπο αυτό το ρόλο της δικαιοσύνης ,που αποτελεί θεμέλιο λίθο του πολιτεύματός μας!
Επίσης, εύλογη απορία, στους Έλληνες πολίτες ,προκαλεί η μη αντικατάσταση του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κ. Γεωργίου ,από τη συγκυβέρνηση, παρότι του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από τους οικονομικούς εισαγγελείς για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009,που επιβάρυνε περαιτέρω την εικόνα της ελληνικής οικονομίας!Ίσως πρόκειται για ένα γεγονός, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, που καταλύει την έννοια της ευνομούμενης πολιτείας!
Ένα άλλο συμβάν που φανερώνει την έλλειψη ευθιξίας από την κυβερνητική πλευρά είναι, παρότι κατά τη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ αποκαλύφθηκε,από τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.Καπερνάρο, ότι δύο μέλη της επιτροπής, που είναι βουλευτές της ΝΔ(πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της επιτροπής κ.Βαρβιτσιώτη και τον κ.Γεωργιάδη) έχουν συγγενικά πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ αυτοί παρέμειναν ακλόνητοι στη θέση τους αν και ο κάθε νοήμων νους θα περίμενε, είτε να παραιτηθούν οι ίδιοι από μόνοι τους,είτε να αλλαχθούν από την πλευρά της ΝΔ ώστε να μην εγείρονται αμφιβολίες για το αξιόπιστο της προανακριτικής διαδικασίας!Επιπρόσθετα,ο τρόπος του κλεισίματος της ΕΡΤ τρόποςτου κλεισίματος της ΕΡΤ(ξαφνικά και χωρίς διάλογο με τους άμεσα θιγόμενο προσωπικό) αποδεικνύει τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι κυβερνώντες, που συνάδει με μεθόδους απολυταρχικών καθεστώτων και την προχειρότητα με την οποία διαχειρίστηκαν το όλον ζήτημα,καθώς δεν ετοίμασαν τον διάδοχο τηλεοπτικό δίαυλο,με απότέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας στα ακριτικά νησιά καθώς και χιλιάδες απόδημοι Έλληνες(που άκουγαν το ραδιόφωνο της ΕΡΤ)ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!Έτσι ο τρόπος ,που επεβλήθη αυτή η απόφαση,ίσως ακολουθηθεί στο μέλλον από την κυβέρνηση και για άλλες περιπτώσεις!

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα τη σήψη των δύο πάλαι ποτέ κορυφαίων πολιτικών κομμάτων της μεταπολίτευσης που  συνεχίζουν συνεχώς και αμετανοήτως να βουτάνε στο βούρκο της διαφθοράς προκαλώντας αισθήματα οργής και αγανάκτησης στον ελληνικό λαό,που παρακολουθεί αποσβολλωμένος τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μπροστά του.
Θεοφάνης Θ.Γκατζής
Οικονομολόγος-Διεθνολόγος

Σχόλια