ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 125.000 ΕΥΡΩ ΕΛΑΒΕ ΠΑΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ
ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 125.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ
Τη συγκλονιστική ιστορία ενός άνεργου πατέρα από τη Θεσσαλονίκη που κατέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό ύψους 125.000 ευρώ, προκειμένου να πληρώνει τους γιατρούς και τις θεραπείες του τραυματισμένου, από τροχαίο, 7χρονου τότε γιου του, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος http://danioliptes.gr:

«Η περιπέτεια του 51χρονου δανειολήπτη -μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος - ξεκίνησε το 1999, όταν ο 7χρονος τότε γιος του τραυματίστηκε σοβαρά έξω από την αυλή του σπιτιού του από δίκυκλο.

» Μετά από πολλή προσπάθεια και θεραπείες, κάποιες από τις λειτουργίες του αποκαταστάθηκαν, όμως ακόμη αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ενώ και το ένα του μάτι πρέπει να χειρουργηθεί εκ νέου» προσθέτει.
»Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και άλλων μορφών θεραπειών προκειμένου το παιδί να μπορέσει να ζήσει ως φυσιολογικός άνθρωπος. Η μητέρα του, η οποία ήταν δημόσιος υπάλληλος, παραιτήθηκε από την υπηρεσία της προκειμένου να μπορέσει να το φροντίσει επί 24ωρου βάσεως.

«Το ΙΚΑ δικαιολογούσε ελάχιστες δαπάνες για γιατρούς και θεραπείες, οπότε τα υπόλοιπα που ζητούσαν οι γιατροί τα πληρώναμε από την τσέπη μας για το καλό του παιδιού», υπογραμμίζει ο 51χρονος δανειολήπτης. Καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα για αυτήν την οικογένεια που περνάει μία τόσο σοβαρή περιπέτεια.
»Ο 51χρονος αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο φέτος στο καφενείο που διατηρούσε επί χρόνια γιατί λύγισε από τα χρέη και τους φόρους. Άνεργος σήμερα προσπαθεί να γλιτώσει τουλάχιστον το σπίτι του από την τράπεζα, στην οποία έχει 2 χρόνια να πληρώσει κανονικά τις δόσεις. Έκανε αίτηση για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να απαλλαγεί από ένα βάσανο».
«Θα προβείτε στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών της προαναφερόμενης οικογένειας για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες και άλλων μορφών θεραπειών;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άντληση του ανωτέρω ποσού από τον Ειδικό Λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίο ήδη κατατίθενται τα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των Ελλήνων δανειοληπτών από τα νύχια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την κάλυψη από το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο του συνόλου των θεραπειών που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό όπως πχ. των 20.000 ευρώ.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 125.000 ΕΥΡΩ ΕΛΑΒΕ ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

κ.κ. Υπουργοί,

Συγκλονίζει η υπόθεση ενός πατέρα από τη Θεσσαλονίκη που κατέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να πληρώνει τους γιατρούς και τις θεραπείες του τραυματισμένου, από τροχαίο, 7χρονου τότε γιου του. Σήμερα είναι άνεργος και χρωστά στις τράπεζες σχεδόν 125.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος (http://danioliptes.gr):

«Η περιπέτεια του 51χρονου δανειολήπτη – μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε το 1999, όταν ο 7χρονος τότε γιος του τραυματίστηκε σοβαρά έξω από την αυλή του σπιτιού του από δίκυκλο.
«Το παιδί έμεινε παράλυτο από τη μία πλευρά ενώ είχε και σοβαρά τραύματα και στο πρόσωπο που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί», αναφέρει στο radio1d.gr ο 51χρονος πατέρας. «Μετά από πολλή προσπάθεια και θεραπείες, κάποιες από τις λειτουργίες του αποκαταστάθηκαν, όμως ακόμη αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ενώ και το ένα του μάτι πρέπει να χειρουργηθεί εκ νέου» προσθέτει.
Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και άλλων μορφών θεραπειών προκειμένου το παιδί να μπορέσει να ζήσει ως φυσιολογικός άνθρωπος. Η μητέρα του, η οποία ήταν δημόσιος υπάλληλος, παραιτήθηκε από την υπηρεσία της προκειμένου να μπορέσει να το φροντίσει επί 24ωρου βάσεως.
Το κόστος όλων αυτών των νοσηλειών και των θεραπειών έγινε δυσβάσταχτο για την οικογένεια, στην οποία εργαζόταν μόνο το ένα μέλος.
«Το ΙΚΑ δικαιολογούσε ελάχιστες δαπάνες για γιατρούς και θεραπείες, οπότε τα υπόλοιπα που ζητούσαν οι γιατροί τα πληρώναμε από την τσέπη μας για το καλό του παιδιού», υπογραμμίζει ο 51χρονος δανειολήπτης. Καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα για αυτήν την οικογένεια που περνάει μία τόσο σοβαρή περιπέτεια.
Το «κράτος πρόνοιας» έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο σε αυτό το άτυχο παιδί, καταδικάζοντας την οικογένεια του σε μία συνεχόμενη μάχη με το χρόνο και την οικονομική εξάντληση.
«Ενδεικτικά να σας πω ότι τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά το ατύχημα έπρεπε να δαπανήσουμε περίπου 30.000 δρχ το μήνα. Αναμενόμενο ήταν ότι δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνεια για να πληρώνουμε τους γιατρούς και τις κλινικές. Σήμερα χρωστάμε σχεδόν 125.000 ευρώ», τόνισε.
Ο 51χρονος αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο φέτος στο καφενείο που διατηρούσε επί χρόνια γιατί λύγισε από τα χρέη και τους φόρους. Άνεργος σήμερα προσπαθεί να γλιτώσει τουλάχιστον το σπίτι του από την τράπεζα, στην οποία έχει 2 χρόνια να πληρώσει κανονικά τις δόσεις. Έκανε αίτηση για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να απαλλαγεί από ένα βάσανο.
Παρά τα πολλά δικαστήρια που έγιναν και ακόμη κάποια πρόκειται να γίνουν, οι γονείς δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το παιδί που είναι 21 ετών σήμερα, έδωσε τη μάχη του και παρά τα προβλήματα υγείας του, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Παιδαγωγικής.
Την ώρα, που ο δημόσιος κορβανάς συγκεντρώνει από δάνεια και φόρους δισεκατομμύρια ευρώ, δεν εξοικονομεί ούτε τα ελάχιστα για την στήριξη του κράτους δικαίου και πρόνοιας που θα έπρεπε να έχει κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στις τράπεζες, όμως για το χειμαζόμενο λαό της Ελλάδας μηδέν δεν περισσεύει ούτε σεντ. Ο Έλληνας φορολογούμενος στηρίζει ακόμη και με το αίμα του, το ελληνικό κράτος που του γυρνάει ανερυθρίαστα την πλάτη, όποτε εκείνος το χρειαστεί».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να προστατεύσετε αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τα νύχια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;

2.Θα προβείτε στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών της προαναφερόμενης οικογένειας για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες και άλλων μορφών θεραπειών;

3.Θα καταθέσετε νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη από το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο του συνόλου των θεραπειών που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό όπως πχ. των 20.000 ευρώ;

4.Σε περίπτωση που δεν «δύναστε» να καλύψετε τα έξοδα της θεραπείας του τραυματισμένου υιού της ανωτέρω οικογένειας, γιατί δεν αντλείτε τα απαιτούμενα ποσά από τον Ειδικό Λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίο ήδη κατατίθενται τα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


Σχόλια