ΚΟΥΪΚ:ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
«ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΚΒΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ»
Στο κόκκινο φέρνει το αξιόμαχο των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας μας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ κλπ) με στόχο δήθεν την περικοπή δαπανών στον ευρύτερο τομέα της άμυνας.
Και μάλιστα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ο Πολιτευτής Λάρισας και Γραμματέας Τεκμηρίωσης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μπάμπης Παπασπύρος, αποκαλύπτει το νομικό πλαίσιο και τις μεθοδεύσεις για την απαξίωση και το ξεπούλημα της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Με βάση και αυτό το άρθρο, οι Βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ (Επικρατείας) και Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης) κατέθεσαν Ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είναι ο ημεδαπός συν - αρχιτέκτονας της πολιτικής της τρόικας για την ισοπέδωση της Ελλάδας.

Αυτό που επιδιώκουν οι δύο ΑΝΕΛ Βουλευτές με τη συνδρομή του Πολιτευτή του Κινήματος, είναι η ξεκάθαρη δήλωση της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό, αν έχει πράγματι τη βούληση, χωρίς να υπακούει στη τρόικα, να στηρίζει ή όχι, το έργο και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως σημειώνουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πρέπει εν τέλει ο ελληνικός λαός να στηρίξει εκείνες τις φωνές που θα απαιτήσουν αδιαπραγμάτευτα από τους Ευρωπαίους - αν αυτοί θέλουν να λέγονται εταίροι μας - να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ώστε:

Η Ελλάδα να παράγει από μόνη της, να είναι αυτάρκης σε όσο περισσότερους τομείς μπορεί να το πετύχει αυτό και να εγκαταλείψουν αυτήν την επιβολή της συνεχούς απαξίωσης της εγχώριας παραγωγής, που πέρα από τη μείωση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, οδηγεί και σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ (και επομένως αύξηση του ποσοστού του χρέους ως προς αυτό).

Είναι δεδομένο, ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα ανεχθούν σε καμιά περίπτωση τις μεθοδεύσεις, απαξίωσης και ξεπουλήματος της Αμυντικής βιομηχανίας, που εκτός από επικίνδυνες είναι και παράνομες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τη μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης, για διάσπαση και εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΑΒ και την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή στην ΕΛΒΟ, για να ξεκινήσει η διαγραφή χρεών και η πώληση περιουσιακών της στοιχείων, διαφαίνεται με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ουσία μειώνει το αξιόμαχό τους, γι’ αυτό και προβαίνει σε αυτά τα μέτρα.

Κλείνοντας τις εγχώριες βιομηχανίες, η κυβέρνησή θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναθέσει έργα προμηθειών και υπηρεσιών σε ιδιωτικούς φορείς, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι εταιρείες του εξωτερικού. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε εκροή χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου στο εξωτερικό και βεβαίως την απόλυτη εξάρτηση μας στο ΣΥΝΟΛΟ των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, από τρίτες χώρες. Με ό, τι αυτό σημαίνει ακόμα και σε εκβιασμούς σε βάρος της χώρας μας.

Εδώ αξίζει να δούμε το νομικό πλαίσιο γύρω από το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στον Νόμο 3978/2011 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» αναφέρεται στο

Άρθρο 3 (Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική) ότι:

1.Για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας και ιδίως για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επιχειρησιακή αυτονομία των ΕΔ, καθώς και για την κάλυψη αναγκών που υπάρχουν σε περιόδους κρίσης, επιστράτευσης ή πολέμου, το ΥΕΘΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής - βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη, σε συγκεκριμένους, στρατηγικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Η βάση αυτή διασφαλίζει την ταχεία και απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού των ΕΔ σε υλικά, αναλώσιμα, εξαρτήματα, υπηρεσίες άμεσης συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων σε όλες τις περιπτώσεις, εγκαίρως και υπό κάθε περίσταση.

2.Οι γενικές αρχές και κατευθύνσεις, καθώς και τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της παραγράφου 1, καθορίζονται και εξειδικεύονται στο πλαίσιο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, από την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, η οποία εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και γνώμη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του άρθρου 2.»

Η φράση: «…το ΥΕΘΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής - βιομηχανικής βάσης…» αποδεικνύει ότι οποιοδήποτε μέτρο της κυβέρνησης για απαξίωση (και όχι διατήρηση) της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, είναι ξεκάθαρα παράνομο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επικύρωσε το συγκεκριμένο νόμο, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και έχοντας ταυτιστεί με τα προστάγματα των δανειστών, επικροτεί επί της ουσίας με την απαξίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καταπατώντας το νομικό πλαίσιο που ο ίδιος θέσπισε σχετικά με το θέμα!

Παράλληλα, αξιόλογο είναι το γεγονός ότι, καθόσον ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί ταυτόχρονα εναρμόνιση του νομικού πλαισίου της χώρας μας με ευρωπαϊκή οδηγία, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά αυτό που διακηρύττουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , ότι δηλαδή οι δανειστές είναι αυτοί που επιβάλουν την καταπάτηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Στηρίζει ή όχι, η κυβέρνηση το έργο και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων;

2.Με ποιο δικαίωμα παρανομείτε προβαίνοντας σε καταπάτηση τόσο των προβλέψεων του Ν. 3978/2011 αλλά και της κοινοτικής οδηγίας 2009/81/ΕΚ;

3.Πώς θα προστατευθούν τα ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας της χώρας και ιδίως η ασφάλεια εφοδιασμού και η επιχειρησιακή αυτονομία των ΕΔ;

4.Πώς θα διασφαλισθούν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 3 του Νόμου 3978/2011: «…το ΥΕΘΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής - βιομηχανικής βάσης…;»




Οι Ερωτώντες Βουλευτές


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ


Ραχήλ Μακρή

Σχόλια