Γερμανοί ευρωσκεπτιστικές : Έξω από το ευρώ… για το καλό τους

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ζητεί ο Μπερντ ΛούκεΈξω από το ευρώ… για το καλό τους
Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ζητεί ο Μπερντ Λούκε
Η εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger φιλοξενεί συνέντευξη του Μπερντ Λούκε, επικεφαλής του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που φτάνει πλέον το 4% στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις και προτείνει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ για να βελτιώσει την οικονομία της.
Με κριτική διάθεση οι δημοσιογράφοι ρωτούν: «Αν είναι τόσο απλό, τότε γιατί οι Έλληνες δεν θέλουν (να φύγουν από το ευρώ);» Και ο Μπερντ Λούκε απαντά: «Θέλω να επιστρέψω την ερώτηση: Τους Έλληνες τους ρωτήσαμε; Επί Παπανδρέου είχε προκηρυχθεί κάποτε ένα δημοψήφισμα, το οποίο ακυρώθηκε μετά από κραυγαλέες διαμαρτυρίες των υπολοίπων ηγετών της ευρωζώνης, προφανώς γιατί φοβούνταν ότι η απόφαση θα ήταν ʻόχιʼ στο ευρώ». «Δηλαδή εσείς θα εκπροσωπούσατε τα συμφέροντα των Ελλήνων καλύτερα από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι της Kölner Stadt Anzeiger. Και ο Μπερντ Λούκε επιμένει: «Ναι, γιατί οι Έλληνες θα απαλάσσονταν επιτέλους από τα χρέη τους και με δικό τους νόμισμα θα μπορούσαν να επανέλθουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Τη δική του εκτίμηση για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη καταθέτει στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt ο πρώην διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Άξελ Βέμπερ. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Βλέπω σημαντικές προκλήσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Σε όλες αυτές τις χώρες δεν έχουμε προχωρήσει όπως το είχαμε σχεδιάσει. Ο λόγος είναι, πιστεύω, ότι είχε προταχθεί η αρχή της αλληλεγγύης έναντι της ιδίας ευθύνης. Το νόημα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να είναι να προστατεύονται συνεχώς κάποιες χώρες». 
Deutsche Welle

Σχόλια