Το μεγάλο ταξίδι προς την ελευθερία

Της Ασπασίας Κόκκινου
Βιώνουμε ένα μοντέρνο καταναλωτικό σύστημα που προσφέρει στο σύγχρονο άνθρωπο τα πάντα. Ότι έχει επιθυμήσει. Τα υλικά αγαθά που ποτέ δεν είχε φαντασθεί. Είναι μια ευχάριστη κατάσταση που ονομάζεται άνεση και ευμάρεια. Και έτσι εμφανίζεται ο κορεσμός των αισθήσεων. Παράλληλα ,ο άνθρωπος ενώ τα έχει όλα αντιλαμβάνεται μια πείνα και μια δίψα για περισσότερα αγαθά ,για συναρπαστικότερες απολαύσεις.
Αν σε κάποια στιγμή αισθανθεί υπαρξιακό κενό, μέσα σε όλη αυτή την ευημερία, ξεκινούν εντονότερα τα ερεθίσματα των αισθήσεων ,να κρύψουν οτιδήποτε απειλεί το φορτισμένο κλίμα της πληρότητας.
Η κοινωνία έτσι όπως είναι δομημένη ,εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτό το <<ακόρεστο αίσθημα>> για περισσότερη ευτυχία και ευμάρεια. Τα ΜΜΕ, το διαφημιστικό σύστημα εισάγουν καθημερινά το σύγχρονο άνθρωπο σε νέες προκλήσεις. Συνθήματα απελευθέρωσης από τις δομές του <<χθες>> και υποδούλωσης στις δήθεν απαιτήσεις του σήμερα, μαγεύουν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όνειρο και ευτυχία του ανθρώπου είναι η ελευθερία. Η ελευθερία είναι εφάμιλλη της ανεξαρτησίας ,με αυτή γίνεται σωστός προγραμματισμός της ζωής ,επιτυγχάνεται η ψυχική ευφορία. Ωστόσο ,οι σύγχρονες σειρήνες της ευτυχίας υποδουλώνουν τον άνθρωπο χωρίς να το καταλαβαίνει. Ζει με την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζει την ελευθερία ,δε γεύεται όμως τους καρπούς της.
Η ανώτερη έννοια της ελευθερίας είναι η εσωτερική ελευθερία. Αυτή που δε φυλακίζεται μέσα στο κουτί της τηλεόρασης ή στην πόρτα του ψυγείου. Αυτή που δε χρειάζεται υλικά αγαθά για να πραγματωθεί. Αυτή που δεν αλυσοδένεται από τη σύγχρονη τεχνικοοικονομική πληρότητα.
Η πραγματική ελευθερία αποτελεί πνευματικό γεγονός. Πετυχαίνοντας την εσωτερική ελευθερία διαπλάθεται η ηθική προσωπικότητα του ανθρώπου. Δεν καταδέχεται να ενοχλήσει και να εξαπατήσει τους συνανθρώπους του. Η συνείδησή του του το απαγορεύει. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δε μπορεί να κάνει κακό. Συγκρατιέται από μόνος του. Λέει όχι στην τελετουργία της διαφήμισης. Ελέγχει τις δελεαστικές προτάσεις του εκσυγχρονισμού. Και ξέρει ότι ο δρόμος της ελευθερίας αρχίζει από τη στέρηση.

Σχόλια

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ....κα. Κόκκινου....
    Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν θα κάνει ποτέ κακό!!!!!!!!!!!
    Δυστυχώς όμως υπάρχει μια φοβία μπροστά στην πραγματική ελευθερία,που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασήμαντοι και μικροί...νιώθουν μόνοι,έτσι υποτασσόμενοι σε εξουσια ολοκληρωτικη η σε ηγέτες,πολιτικούς η θρησκευτικούς,παραδίδουν το εγώ τους και έτσι αισθάνονται σημαντικοί μέσα απο την υποταγή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας katerinaV. Ο σημερινός άνθρωπος ζει ένα Μεσαίωνα.Γνωρίζει τι φταίει αλλά προτιμά να μη χάσει τα κεκτημένα του. Τρομάζει στην ιδέα του νέου .Όπως αναφέρατε υποτάσσεται σε ηγέτες και πιστεύει ότι με αυτή την υποδούλωση ακούμπα την ελευθερία. Αλλά δεν την έχει γευτεί καν. Η Ελλάδα του 2013 αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

      Διαγραφή
    2. Κα.Ασπα,χαίρομαι που βρισκόμαστε σύμφωνες όσον αφορά εις την ελευθερία...και η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πραγματικά ελεύθερη από συστάσεώς της...τα δε γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι από τον εξωτερικό εχθρό, ο εσωτερικός είναι πολύ πιο επικίνδυνος....
      Ο θεός και η Παναγιά μαζί μας...αν δείξουμε ωριμότητα και νηφαλιότητα ως πολίτες της πιο
      όμορφης χώρας του κόσμου,έχουμε ακόμα ελπίδα να σωθούμε!
      Και πάλι σας ευχαριστώ ,με εκτίμηση.
      Κατερίνα

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.