Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τον ΑΦΜ τους

Του Σπύρου Δημητρέλη Επιχειρησιακό σχέδιο για να αναγκάσει τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους που δεν εμφανίζονται στο δημόσιο ταμείο να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο, όμως, περιλαμβάνει και ένα μέτρο ακραίο που αντί να βοηθήσει το δημόσιο ταμείο μπορεί να γονατίσει ακόμη περισσότερο την αγορά τιμωρώντας ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι χρωστούν στο δημόσιο.


Το μέτρο αυτό είναι η απώλεια της φορολογικής ταυτότητας όσων χρωστούν στο δημόσιο. Η απώλεια, όπως έγινε γνωστό, θα γίνεται  μέσω της ακύρωσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης που χρωστά. Ουσιαστικά, όποιος χρωστάει θα οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες εκτός αγοράς και σε λουκέτο καθώς δεν θα μπορεί ούτε να εκδώσει αλλά ούτε και να λάβει κάποιο φορολογικό στοιχείο (π.χ. τιμολόγιο, απόδειξη παροχής υπηρεσιών).

Το μέτρο είναι ακραίο. Και είναι ακραίο διότι θα οδηγηθούν σε αιφνίδιο θάνατο επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς το δημόσιο αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες δεν έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτά τα χρέη. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις έχουν διακόψει σχέσεις με το δημόσιο ταμείο επειδή το ίδιο το δημόσιο του χρωστά πολύ μεγάλα ποσά από ΦΠΑ που δεν έχει επιστραφεί. Δηλαδή το δημόσιο θα τιμωρήσει επιχειρήσεις που του χρωστούν ενώ στην ουσία αυτό ευθύνεται για το ότι το ταμείο τους έχει στεγνώσει. Επίσης, σε πολύ δυσμενή θέση θα βρεθούν και επιχειρήσεις που έχουν απαιτήσεις από άλλες επιχειρήσεις. Δηλαδή τις έχουν «φεσώσει» άλλες επιχειρήσεις και αυτές έχουν οδηγηθεί αναγκαστικά σε στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές τους και το δημόσιο.

Την ίδια ώρα πολλές επιχειρήσεις οδηγούνται σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών τους τις καθιστά βιώσιμες. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Capital.gr ομολογεί ότι πράγματι το μέτρο είναι ακραίο και ότι θα υλοποιηθεί σε φάσεις. Πιλοτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όσους δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους τρείς επιτηδευματίες και επιχειρήσεις δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ», λέει το ίδιο στέλεχος. «Αυτό είναι πλασματικό καθώς πολλοί από αυτούς που δεν υποβάλλουν είναι στην ουσία ανενεργοί. Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ μπορεί να ξεκινήσει από αυτούς προκειμένου να γίνει ουσιαστικά ένα ξεκαθάρισμα του μητρώου των υπόχρεων ΦΠΑ. Ο στόχος είναι ακόμη και στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν έχει το απαιτούμενο ποσό για να εξοφλήσει το ΦΠΑ να υποβάλει περιοδική δήλωση και να προχωρήσει αργότερα στη ρύθμισή της».

Σε δεύτερη  φάση το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε όσους δεν εξοφλούν τα χρέη τους προκειμένου να ξεκαθαρίσει και το μητρώο των οφειλετών αλλά και να αναγκασθούν πολλοί να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους.

http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1876344


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια