Η τρόικα πιέζει για ξεπούλημα από φέτος ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμένων, ΔΕΠΑ..

-Τα "αγκάθια" στις συνομιλίες σε αυτό τον γύρο της διπαραγμάτευσης 
-Γιατί ζητούν πιο ευέλικτο ΤΑΙΠΕΔ
Στον απόηχο των γερμανικών εκλογών και στη μεγάλη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει όλα τα θέματα, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Κατά τις πρώτες επαφές διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη σύγκληση σε ότι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο και ειδικότερα τις προβλέψεις για την ύφεση φέτος και την επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014. Επίσης, τρόικα και υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν και για το πρωτογενές αποτέλεσμα του φετινού προϋπολογισμού χωρίς να αποκλείεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παρ' όλα αυτά η γραμμή των ελεγκτών παραμένει το ίδιο σκληρή, όπως και κάθε φορά άλλωστε: ούτε ένα βήμα πίσω από τα συμφωνηθέντα, ούτε μία απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.
Εκτός από τα προαπαιτούμενα, τις καθυστερήσεις, τις διαφωνίες στις προβλέψεις εσόδων-δαπανών αλλά και τη θέσπιση δέσμης διαρθρωτικών αλλαγών, οι δανειστές θα διερευνήσουν.
1. Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και της περιόδου 2015-2016. Η διάσταση απόψεων είναι εμφανής πλέον και το ζήτημα είναι πόσο θα κρατήσει η διαπραγμάτευση μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές
2. Το «χρηματοδοτικό κενό». Πρέπει να βρεθεί το 1 δισ. ευρώ από τη μεταφορά του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων στο 2014. Επιπλέον, πρέπει να αποσαφηνιστεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016.
3. Πρέπει να διερευνηθεί εάν η τρόικα και κατ' επέκταση το Eurogroup και το ΔΝΤ θα αποδεχθούν την ελληνική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτά είναι τα πραγματικά αγκάθια σε αυτόν τον γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς όλα έχουν πολιτικές προεκτάσεις όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον.
Η τρόικα ζητά πιο "ευέλικτο" ΤΑΙΠΕΔ
Ένα πιο «ευέλικτο» ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα, στην πρώτη συνάντηση που είχε σήμερα με την ηγεσία του πανίσχυρου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το ζητούμενο είναι το ΤΑΙΠΕΔ να μείνει σε ελληνικά χέρια μεν, αλλά να αυξηθεί η ταχύτητα λήψης αποφάσεων.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων (λογιστικά έχει φτάσει 1 δισ. ευρώ), αλλά και στα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην ανάδειξη νέου προέδρου.
Όμως η τρόικα φέρεται να ζήτησε να προχωρήσουν από εφέτος οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2014 (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, ΔΕΠΑ), προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ζητούν να επιταχυνθεί το sale and lease back των 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στο πρόγραμμα.
 Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ότι το σχέδιο με τα ακίνητα είναι μεν «ώριμο», αλλά, ελλείψει προέδρου, δεν μπορεί να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο για να προχωρήσει η υλοποίησή του.
 newsbomb.gr

Σχόλια