Ποιοι δεν θέλουν να ελεγχθεί το χρέος της Ελλάδας και γιατί ..

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2011, έγινε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής (με δύο ολόκληρους μήνες καθυστέρηση) η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση επιτροπής «για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους». Aξίζει να δούμε τα κυριότερα σημεία των ομιλητών από όλα τα κόμματα...
Εν ολίγοις η κουβέντα:
Χρ. Ζώης (ΝΔ):...η πρώτη μου επαφή με αυτό που σήμερα έρχεται από εσάς ως πρόταση νόμου τρόπον τινά ήταν μέσα από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» το μήνα Δεκέμβριο,
αν δεν κάνω λάθος, όταν σε μια πολυσέλιδη συνέντευξη ενός Βέλγου επιστήμονα που συμμετείχε στην επιτροπή αποτίμησης του επαχθούς και συνεπώς παρανόμου δημοσίου χρέους του Εκουαδόρ κατέθετε τις απόψεις του υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμη απολύτως και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
...Δεν σας κρύβω ότι αυτή η πρόταση είναι γοητευτική, έχει μια γοητεία και είναι μια πρόταση η οποία περνάει και στον κόσμο. Είναι μια πρόταση που βρίσκει πολύ εύκολα υποστηρικτές και έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία αυτός που βρίσκεται απέναντί της να την αντιμετωπίσει στη βάση του «γιατί δεν θέλετε να υπολογιστεί το επαχθές χρέος, το παράνομο χρέος;». Πρέπει όμως, κύριοι συνάδελφοι, να εξηγήσουμε, αντιστεκόμενοι στην γοητεία που μας ασκούν τέτοιου είδους προτάσεις, ότι κάθε πράγμα έχει το χρόνο του, τον τρόπο του και κυρίως το ακροατήριό του. Δεν σας κρύβω ότι υπό άλλες συνθήκες θα προβληματιζόμουν πάρα πολύ για την προσωπική μου στάση σ’ αυτό το αίτημά σας.
...Στην παρούσα φάση όμως θεωρώ ότι κάθε τέτοια συζήτηση από τα θεσμικά όργανα της ελληνικής πολιτείας, πολύ περισσότερο εντός του Κοινοβουλίου, συνιστά μείζονα απειλή για το μέλλον της χώρας.
...Συμπερασματικά, δεν θα μπορούσα να ψηφίσω την πρότασή σας, γιατί στην παρούσα φάση αυτή η πρόταση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. (σ.σ. Πού ήταν ο Καμμένος όταν τα έλεγες όλα αυτά; Πώς και δε σε άκουσε να γλίτωνε από σένα μια ώρα αρχύτερα;)
Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ): Το τι χρήση αυτών των χρημάτων έκανε το ελληνικό δημόσιο, δεν περιέχεται στις δανειακές συμβάσεις, για να μπορέσει να αμφισβητηθεί (σ.σ. κι ας ήτανε και μίζες, ή επιτόκιο που προήλθε από τα φουσκωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του Γεωργίου...)
Μπαταχτσής = αυτός που δεν θέλει να πληρώσει τα σπασμένα (κι ας είναι και τρίτων) στους δανειστές του.

Ο μπαταχτσής έχει απλά πράγματα που λέει: «Δεν πληρώνω. Δεν πληρώνω, γιατί δεν έχω. Δεν πληρώνω, γιατί δε θέλω. Δεν πληρώνω, γιατί δε μ’ αρέσει. Δεν πληρώνω, γιατί μ’ αδίκησε η “κενωνία”». (σ.σ. Το δεν πληρώνω γιατί δεν είναι δικό μου το χρέος το κάνω γαργάρα, αλλά δεν πειράζει...)
Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ): Το να ψάχνεις τι πραγματικά χρωστάς και τι όχι ισοδυναμεί με καταστροφή.Φ. Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ): Τζαμπατζής = Αυτός που αρνείται να πληρώσει τα σπασμένα άλλων (βλ. μίζες, δανεικά κι αγύριστα προς τράπεζες κλπ)Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ): Απεχθές χρέος; Αυτά τα έκαναν μόνον οι δικτάτορες και μάλιστα στο μεσοπόλεμο, πχ Μεταξάς (σ.σ. τον Ραφαέλ Κορέα τον κάνω γαργάρα γιατί δε με συμφέρει να φέρω παράδειγμα πιο πρόσφατο, σύγχρονο και πιο δημοκρατικό...)Χρ. Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ): ...Θα παραπεμφθεί, λοιπόν, το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως έχουμε εισηγηθεί. (σ.σ. δηλ. οι κατηγορούμενοι θα βγάλουν πόρισμα για την κακοδιαχείριση για την οποία οι ίδιοι κατηγορούνται...)Α. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ): Εμείς δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τα οικονομικά των άλλων, διότι δεν είμεθα κομμουνιστές. Εμείς είμεθα αστοί. Εμάς μας αρέσει η ιδιωτική οικονομία και ο καθένας να έχει τα λεφτά του. Να μαθαίνουμε τα οικονομικά των άλλων ανθρώπων, ή να μην τα μαθαίνουμε; Εμείς λέμε να μην τα μαθαίνουμε. Το ξεκαθαρίζω. Εμείς λέμε «ο καθένας τα δικά του». (σ.σ. Ξαφνικά αυτός που αναζητά τη διαφάνεια βαφτίζεται κομμουνιστής... ενδιάμεση κατάσταση κάποιου που ψάχνει την αλήθεια δεν υπάρχει. Δηλ. το πόθεν έσχες είναι μέτρο καθαρά κομμουνιστικό!)Το «δεν θα πληρώσω το χρέος μου» είναι αυτό που λέει ο απατεώνας και που οι έντιμοι άνθρωποι τον πάνε στα δικαστήρια. (σ.σ. το δεν θα πληρώσω τα σπασμένα των τραπεζών, Siemens, μίζες, υποβρύχια κλπ σε ποια κατηγορία ανήκει;)Πρ. Παυλόπουλος (ΝΔ):
...Και βεβαίως άκουσα προηγουμένως τον κ. Μακρυπίδη να λέει για το θέμα της πρότασης του Προέδρου του ΣΕΒ. Βεβαίως είναι ακατανόητη αυτή η πρόταση που έκανε. Εσείς, γιατί την αφήσατε ανοιχτή;
...Είναι η γνωστή τακτική που έχει περιγράψει τόσο γλαφυρά ένα από τα ωραιότερα βιβλία τα οποία αναλύουν, τι σημαίνει η Νεοφιλελεύθερη Σχολή του Σικάγο, η NAOMI KLEIN, όταν είπε πώς μπορείς να κυβερνάς και να περνάς μέτρα τρομοκρατώντας τον κόσμο. Αυτό επιχειρείτε να κάνετε. Να τρομοκρατήσετε την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις για να δείξετε ότι ο καταστροφικός δρόμος που ακολουθείτε είναι, δήθεν, δρόμος σωτηρίας. (σ.σ. πέφτω από τα σύννεφα αναλογιζόμενος τι στηρίζει σήμερα ο συγκεκριμένος βουλευτής...)
Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ): ...τα χρήματα, αυτά τα τεράστια ποσά, δεν τα δανείστηκε μία ανεξέλεγκτη δικτατορία. Εκλεγμένες κυβερνήσεις από τον ελληνικό λαό δανείστηκαν και καταχρέωσαν με την κάκιστη διαχείρισή τους τον τόπο. (σ.σ. στις δημοκρατίες δεν συμβαίνουν δηλαδή παράνομες πράξεις, που γεννούν παράνομο κι απεχθές χρέος;)

Ολόκληρο το κείμενο:

http://thezocalo.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html

Σχόλια