ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: «ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ…ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ»!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ

«ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ…ΚΑΜΠΑΝΑ»!

«Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΕΣΠΕΥΣΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;


Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, αναφορικά με τις νέες απίστευτες προκλήσεις των αλβανικών Αρχών στη Πρεμετή.

Με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Τέρενς Κουίκ, στηλιτεύει το συνεχώς διογκούμενο ανθελληνικό αλβανικό εθνικισμό, που έδωσε για μία ακόμη φορά απτά δείγματα των προθέσεων της νέας «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης, η οποία δρομολογεί να ανέχεται βίαιες πράξεις ενάντια στην ελληνορθόδοξους Βορειοηπειρώτες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή (16/8/2013), σημειώθηκαν πρωτοφανείς σκηνές αγριότητας σε βάρος κληρικών στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας.

Όπως φαίνεται και από βίντεο που ανέβηκαν στο YouTube, μια ομάδα «δημοτικών υπαλλήλων», (επί της ουσίας αστυνομικοί του Εντιμη Ράμα), άδειασε τον Ναό από ιερά σκεύη, εικόνες και προσκυνητάρια, ενώ πήραν ακόμη και τη καμπάνα!

Σύμφωνα μα πληροφορίες από ομογενειακές πηγές, η ελληνική Πρεσβεία και οι ελληνικές Προξενικές Αρχές έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών...απλά να παρακολουθούν το ζήτημα, ενώ «έντονη» (;) ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και χαρακτήρισε «πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες».

«Την επομένη της εκλογικής νίκης του Έντι Ράμα, σπεύσατε να του τηλεφωνήσετε για να τον συγχαρείτε. Αυτό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τα απαράδεκτα γεγονότα της Πρεμετής, σπεύσατε να του τηλεφωνήσετε και να του μιλήσετε στη γλώσσα που αξίζει μετά από ένα τέτοιο πρωτοφανές περιστατικό;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς και ειδικότερα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κλήση στο ΥΠΕΞ του Αλβανού Πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, την ανάκληση με τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα για την έναρξη των διαβουλεύσεων, την άμεση αποκατάσταση του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή με την επιστροφή όλων των ιερών σκευών, εικόνων και προσκυνηταρίων, ακόμα και της καμπάνας και την σύλληψη για των «δημοτικών υπαλλήλων» που προέβησαν σε αυτό το βανδαλισμό.

Και προσθέτει:

«Επικοινωνήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο για να τον διαβεβαιώσετε ότι δεν είναι μόνος σε αυτό τον αγώνα που δίνει για την Ορθοδοξία στην Αλβανία, αλλά θα έχει συμπαραστάτη τη Μητέρα Ελλάδα; Απλά να υπογραμμίσω, ότι για να φτάσουν οι Αλβανοί σε αυτό το βανδαλισμό, τον πρώτο μετά την εποχή του Χότζα, σημαίνει ότι από ελληνικής πλευράς κάτι δεν πάει καλά σε σχέση με την παροχή βοήθειας και προστασίας στο σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο και το Έργο του».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ

κ.κ. Υπουργοί,

Νέες απίστευτες προκλήσεις των Αλβανικών Αρχών στη Πρεμετή. Γκρέμισαν ακόμη και το καμπαναριό και πήραν την... καμπάνα!

Ο συνεχώς διογκούμενος, ανθελληνικός αλβανικός εθνικισμός, έδωσε και πάλι απτά δείγματα των προθέσεων της νέας «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης, η οποία ανέχεται βίαιες πράξεις ενάντια στην ελληνορθόδοξη μειονότητα των Βορειοηπειρωτών.

Συγκεκριμένα, σκηνές αγριότητας σε βάρος κληρικών έλαβαν χώρα την Παρασκευή 16-8-2013 στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας.

Όπως φαίνεται και από βίντεο που ανέβηκαν στο YouTube, μια ομάδα «δημοτικών υπαλλήλων» άδειασε τον Ναό από ιερά σκεύη, εικόνες και προσκυνητάρια, ενώ πήραν ακόμη και τη καμπάνα!

Σύμφωνα μα πληροφορίες από ομογενειακές πηγές, η ελληνική Πρεσβεία και οι ελληνικές Προξενικές Αρχές έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών...απλά να παρακολουθούν το ζήτημα, ενώ «έντονη» (;) ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και χαρακτήρισε «πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες», όπως η βίαιη απομάκρυνση κληρικών, τη σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του μεγάλου εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και την αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού.

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού και εκφράζω την ελπίδα, οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης. Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στη χώρα αυτή, έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα».

Με βάση όλα αυτά, ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1.Από το περιεχόμενο και μόνο των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, υπάρχει παραδοχή των απαράδεκτων γεγονότων. Μόνο σε αυτή τη φραστική επίπληξη θα αρκεστεί η Ελλάδα κ. Υπουργέ; Δεν θα έπρεπε ήδη να έχετε καλέσει στο γραφείο σας τον Αλβανό Πρέσβη στην Αθήνα; Δεν θα έπρεπε να έχετε καλέσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα για να καταδείξετε με αυτές τις κινήσεις σας, κατ’ αρχήν την έντονη αποδοκιμασία σας για τα όσα συνέβησαν σε βάρος της Ορθοδοξίας μας;

2.Πιστεύετε κ.Υπουργέ των Εξωτερικών, ότι κάνει καλό ξεκίνημα της θητείας του, ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος, μάλιστα, ανήκει και στη δική σας σοσιαλιστική οικογένεια;

3.Την επομένη της εκλογικής νίκης του Έντι Ράμα, σπεύσατε κ.Υπουργέ των Εξωτερικών, να του τηλεφωνήσετε για να τον συγχαρείτε. Αυτό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τα απαράδεκτα γεγονότα της Πρεμετής, σπεύσατε να του τηλεφωνήσετε και να του μιλήσετε στη γλώσσα που αξίζει μετά από ένα τέτοιο πρωτοφανές περιστατικό;

4.Σκοπεύετε ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση αποκατάσταση του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή με την επιστροφή όλων των ιερών σκευών, εικόνων και προσκυνηταρίων, ακόμα και της καμπάνας;

5.Σκοπεύετε να ζητήσετε τη σύλληψη των «δημοτικών υπαλλήλων» που προέβησαν σε αυτό το βανδαλισμό, αφού η αλβανική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και τους καλύπτει;

6.Επικοινωνήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο για να τον διαβεβαιώσετε ότι δεν είναι μόνος σε αυτό τον αγώνα που δίνει για την Ορθοδοξία στην Αλβανία, αλλά θα έχει συμπαραστάτη τη Μητέρα Ελλάδα; Απλά να υπογραμμίσω, ότι για να φτάσουν οι Αλβανοί σε αυτό το βανδαλισμό, σημαίνει ότι από ελληνικής πλευράς κάτι δεν πάει καλά σε σχέση με την παροχή βοήθειας και προστασίας στο Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο και το Έργο του.

7.Θα δώσετε στη δημοσιότητα την έκθεση, που είμαι βέβαιος ότι συνέταξε η ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, ή το Γενικό Προξενείο που εποπτεύει την Πρεμετή, αναφορικά με τα συγκεκριμένα δραματικά γεγονότα;

Σας επισυνάπτω και τα λινκ των δύο βίντεο που αφορούν τα αναφερόμενα γεγονότα

http://www.youtube.com/watch?v=DcKwNXx_N-w
http://www.youtube.com/watch?v=DL1-26lutWk



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


Σχόλια