Οι ΗΠΑ ζητούν Σούδα-Καλαμάτα ενόψει πιθανής επίθεσης στη Συρία

Προετοιμασίες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από τις δυτικές δυνάμεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία κυρίως να διατυπώνουν την «αδιαμφισβήτητη» πεποίθησή τους ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ, στην επίθεση της περασμένης Τετάρτης.
Στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών, η Ουάσινγκτον ζήτησε σύμφωνα με δημοσιεύματα, και την ελληνική συμμετοχή ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη Συρία.
Συγκεκριμένα, ζήτησε παροχή διευκολύνσεων για τη διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, καθώς και χρήση της στρατιωτική βάσης της Σούδας και του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας. Επί της ουσίας, πρόκειται για τυπική αίτηση από την αμερικανική πλευρά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των «συμμαχικών υποχρεώσεων» παραχωρεί τη βάση της Σούδας, αλλά και τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο στο ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στη Συρία, μετά την επίθεση που δέχτηκε από ελεύθερους σκοπευτές η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, εξετάστηκαν σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Σχόλια