Τέρενς Κουίκ: Είστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία συνθηκών ζούγκλας και ανθρωποφαγίας στα γκισέ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΜΗ ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΈΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΥΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ
Έχασε τη ζωή του υπάλληλος της ΔΕΗ, λυγίζοντας - όπως καταγγέλουν συμάδελφοί του - στις πιεστικές συνθήκες του γραφείου «ρύθμισης λογαριασμών», αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον πόνο των συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν χαράτσια και λογαριασμούς.


Έσβησε την ώρα του καθήκοντος, αφήνοντας πίσω σύζυγο και τέκνα χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα.

Αυτό αναφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ, επί της ουσίας, μεταφέρει ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Τ.Ε Αιγίου-Πατρών κ. Θεόδωρου Κανελλόπουλου και της Γενικής Γραμματέως Άννας-Μαρίας Ρογδάκη, σύμφωνα με την οποία:

«Ο άτυχος συνάδελφος, δεν πρόλαβε, όπως έπραξε ο προηγούμενος, να δώσει την παραίτησή του από την θέση.

Δεν άντεξε στην καθημερινή πίεση και στον όγκο εργασίας που του είχε ανατεθεί. Πιθανόν να ένοιωσε ψυχικά άσχημα και για το επεισόδιο που διαδραματίστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη στάση της ΔΕΗ.

«Θα πρέπει σήμερα η ΔΕΗ να καταστήσει σαφές στο οποιοδήποτε πελάτη της, που προβαίνει σε ενέργειες που δεν αρμόζουν με πολιτισμένη συμπεριφορά, ότι, θα προστατέψει τους εργαζόμενους με κάθε νόμιμο μέσο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ και καλούν δημόσια τις κινήσεις αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας, να ελέγχουν την ιστορικότητα και να αναζητούν τη καλύτερη λύση σε συνεργασία με του αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Κανελλόπουλος και Ρογδάκη:

Οι κινήσεις αλληλεγγύης, οφείλουν όχι μόνο να αποτρέπουν συμπεριφορές που οδηγούν σε κοινωνία «ζούγκλας» και τη μεταξύ μας ανθρωποφαγία αλλά και να παροτρύνουν τους πολίτες να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) καθώς και να προβαίνουν στην ενεργοποίηση του Νυκτερινού Τιμολογίου ώστε, να έχουν ουσιαστική μείωση στους λογαριασμού τους.

«Κατανοείτε ότι στερείτε το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας από πληθώρα συνανθρώπων μας, που εξαιτίας των φορομπηχτικών μέτρων, αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό που απαιτείται για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη δραστική μείωση του ρεύματος ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά, την παροχή επιπλέον κινήτρων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, την απαλλαγή τα περί τρίτων για τις ευπαθείς ομάδες και τους χρήστες ΚΟΤ, την άμεση κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ, την ένταξη στο ΕΣΠΑ της επιδότησης για τοποθέτηση οικιακών φωτοβολταικών συστημάτων και την πρόσληψη της συζύγου του εκλιπόντος υπαλλήλου της ΔΕΗ, ώστε να στηριχθεί οικονομικά η οικογένειά του.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ

κ.κ. Υπουργοί,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Τ.Ε Αιγίου-Πατρών κ. Θεόδωρου Κανελλόπουλου και της Γενικής Γραμματέως Άννας-Μαρίας Ρογδάκη, οι οποίοι και διαμαρτύρονται εντόνως για τις πιεστικές συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον ανθρώπινο πόνο των συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν έχουν πλέον να πληρώσουν χαράτσια και λογαριασμούς, χάνουν –λόγω φόρτισης- ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Θλιβερή απόδειξη των προαναφερομένων, ο χαμός πολυαγαπημένου τους συναδέλφου, που μην αντέχοντας στην καθημερινή πίεση που σας περιέγραψα, έσβησε την ώρα του καθήκοντος, αφήνοντας πίσω σύζυγο και τέκνα χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα.

Στη ανακοίνωσή τους, ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Τ.Ε Αιγίου-Πατρών αναφέρουν επί λέξει τα εξής:

«Έπρεπε να συμβεί το τραγικό γεγονός και η απώλεια του αγαπητού συναδέλφου, για να διαπιστωθεί η καθημερινή πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, από τις «ορδές» των εξαθλιωμένων.

Εξαθλιωμένοι διότι με την αδυναμία πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μιλάμε για φτώχεια, αλλά για την πλήρη εξαθλίωση.

Καθημερινά, ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας συνωστίζεται στα γραφεία μας περιμένοντας με τις ώρες, για να προβεί σε διακανονισμό του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καθημερινά οι συνάδελφοι στους διακανονισμούς, βιώνουν μια έντονη ψυχολογική πίεση αντιμετωπίζοντας καθημερινά δράματα με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η σωματική υγεία των συναδέλφων και να απειλούνται από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σαν το τελευταίο γεγονός που έζησε η οικογένεια της ΔΕΗ με το χαμό του πολυαγαπημένου μας συναδέλφου είναι μια θλιβερή απόδειξη των όσων προαναφέραμε. Ο Παναγιώτης είναι βέβαιο ότι θα μας λείψει.
Πολύ περισσότερο όμως στη φυσική του οικογένεια που καλείται σήμερα, χωρίς δυστυχώς εισόδημα, να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα και η εξέλιξη.

Διότι δυστυχώς ο άτυχος συνάδελφος, δεν πρόλαβε, όπως έπραξε ο προηγούμενος, να δώσει την παραίτησή του από την θέση.

Δεν άντεξε στην καθημερινή πίεση και στον όγκο εργασίας που του είχε ανατεθεί. Πιθανόν να ένοιωσε ψυχικά άσχημα και για το επεισόδιο που διαδραματίστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη στάση της ΔΕΗ.

Επιτέλους μην πυροβολείτε τους εργαζόμενους. Είναι κι’ αυτοί θύματα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Από καλύτερη θέση ίσως. Αλλά με τις ίδιες δυσκολίες που βιώνει η κοινωνία και ο καθένας μας.

Θα πρέπει σήμερα η ΔΕΗ να καταστήσει σαφές στο οποιοδήποτε πελάτη της, που προβαίνει σε ενέργειες που δεν αρμόζουν με πολιτισμένη συμπεριφορά, ότι, θα προστατέψει τους εργαζόμενους με κάθε νόμιμο μέσο.

Άλλωστε η επιλογή του προμηθευτή είναι στον κάθε πελάτη και μπορεί να επιλέξει αυτόν, που θα του …..χαρίσει το χρέος.

Θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει στις διαδικασίες για την πρόσληψη της συζύγου του εκλιπόντος στην επιχείρηση, ώστε να στηριχτεί η οικογένεια του άτυχου συναδέλφου.

Καλούμε δημόσια τις κινήσεις αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας, όσοι κάνουν έκκληση διότι βρίσκονται σε κίνδυνο αποκοπής της παροχής τους λόγο χρέους, να ελέγχουν την ιστορικότητα και να αναζητούν τη καλύτερη λύση σε συνεργασία με του αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Να αποτρέπουν συμπεριφορές που οδηγούν σε κοινωνία «ζούγκλας» και τη μεταξύ μας ανθρωποφαγία.

Να τους παροτρύνουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) καθώς και να προβαίνουν στην ενεργοποίηση του Νυκτερινού Τιμολογίου ώστε, να έχουν ουσιαστική μείωση στους λογαριασμού τους.

Να γίνει σαφές, ότι δεν πρόκειται κανείς να διαγράψει το εκάστοτε χρέος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και όσο διογκώνεται τόσο πιο δύσκολα θα μπορεί να αποπληρωθεί.

Για το λόγο αυτό οφείλουμε, να απαιτήσουμε άμεσα για τις ευπαθείς ομάδες και τους χρήστες ΚΟΤ, να υπάρξει άμεσα η απαλλαγή τα περί τρίτων ή ουσιαστική μείωση από τους λογαριασμούς.

Να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η επιδότηση για τοποθέτηση οικιακών Φ/Β συστημάτων μέχρι 3-4 KW, με τη μέθοδο συμψηφισμού Παραγωγής-Κατανάλωσης, ώστε να καλύπτουν τις απαιτούμενες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, με ελάχιστο κόστος στους λογαριασμούς.

Αυτά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να μη υπάρχουν εντάσεις και διαξιφισμοί, αλλά και για να είναι δυνατή από όλους, η πρόσβαση στο Κοινωνικό Αγαθό της Ηλεκτρικής Ενεργείας.

Για την Τ.Ε. Ε.ΔΟ.Π./Δ.Ε.Η.

Ο Πρόεδρος
Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η Γεν. Γραμματέας
ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΡΟΓΔΑΚΗ»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να μειωθεί δραστικά η τιμή του ρεύματος ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά;

2.Ποια επιπλέον κίνητρα ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, σχεδιάζετε να δώσετε, ώστε ο λογαριασμός του ρεύματος να μειωθεί ουσιαστικά; Θα υπάρξει άμεσα η απαλλαγή τα περί τρίτων για τις ευπαθείς ομάδες και τους χρήστες ΚΟΤ;

3.Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι το 2013 πληρώνουμε για τελευταία φορά το χαράτσι. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να καταργηθεί ΧΘΕΣ το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ);

4.Θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ η επιδότηση για τοποθέτηση οικιακών Φ/Β συστημάτων μέχρι 3-4 KW, με τη μέθοδο συμψηφισμού Παραγωγής-Κατανάλωσης, ώστε να καλύπτονται οι απαιτούμενες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, με ελάχιστο κόστος στους λογαριασμούς;

5.Θα προχωρήσετε στην πρόσληψη της συζύγου του εκλιπόντος υπαλλήλου της ΔΕΗ, ώστε να στηριχθεί οικονομικά η οικογένειά του;

6.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι:

α.Στερείτε το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας από πληθώρα συνανθρώπων μας, που εξαιτίας των φορομπηχτικών μέτρων, αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό που απαιτείται για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ;

β.Είστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία συνθηκών ζούγκλας και ανθρωποφαγίας στα γκισέ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ






Σχόλια