ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, θα ξεκινήσω κάπως άκομψα. 
Η πτώση του Άσσαντ είναι το μόνο πιθανό σενάριο που μπορεί να διατηρήσει τον νεοθωμανισμό και τον σχεδιασμό για «στρατηγικό βάθος» του κ.Νταβούτογλου ζωντανούς! 
Ακόμη και η τριχοτόμηση της Συρίας (ένα Αλεβίτικο-χριστιανικό κράτος, ένα σουνιτικό και ένα κουρδικό) θα αποτελέσει θανάσιμο κίνδυνο για το μέλλον της Τουρκίας. 
Οι λόγοι απλοί:
α) Τα δύο νέα κράτη θα συμμαχήσουν κατά του Σουνιτικού

β) Μαζί με τους Κούρδους του β.Ιράκ και το Ιράν θα συμμαχήσουν κατά της Τουρκίας.
Δεν θα μιλήσω βέβαια για το ενδεχόμενο μη δυτικής επέμβασης στη Συρία καθώς η νίκη του κ.Άσσαντ είναι πολύ κοντά. Μία νίκη που θα σημάνει και αντίποινα κατά της Τουρκίας.
Έχω, εδώ και έναν χρόνο, μιλήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους Χριστιανούς της περιοχής από ενδεχόμενη πτώση του κ.Άσσαντ. Έχω μιλήσει επίσης για την επικινδυνότητα χρησιμοποίησης βάσεων της Ελλάδος και της Κύπρου κατά του Άσσαντ. Πέραν των στρατιωτικών αντιποίνων θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την εχθρότητα της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και, προσφάτως, της Αιγύπτου.
Ας πάρουμε όμως το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο για την Τουρκία, αυτό της πτώσης του κ.Άσσαντ, και πως θα επηρεάσει την Ελλάδα. Μίλησα παραπάνω για την εχθρότητα που θα αναπτυχθεί από τον άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Αιγύπτου (υπό τη διοίκηση των στρατιωτικών) κατά των δυνάμεων που βοήθησαν τους ακραίους ισλαμιστές να επικρατήσουν στη Συρία. Ένας νέος ψυχρός πόλεμος είναι πιθανόν να γεννηθεί από αυτή τη σύρραξη. Ένας ψυχρός πόλεμος για τον οποίο η Ελλάδα δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη και βρίσκεται ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή. Δεν πρόκειται να υπάρξει γόνιμη συνεννόηση με την Αίγυπτο στο θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ . Θα βρεθούμε μπροστά σε ουσιαστικό πάγωμα πιθανών Κινεζικών επενδύσεων στην χώρα μας. Το ενεργειακό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα θα παγώσει. Θα διαρραγούν επίσης οι άριστες εμπορικές σχέσεις που είχαμε (πριν το εμπάργκο) με το Ιράν.
Ο μεγαλύτερος όμως προβληματισμός μου δεν είναι η αντιμετώπιση μας από τους «αντιπάλους» αλλά από τους «συμμάχους» μας σε αυτή την σύγκρουση. Πτώση του Άσσαντ θα σημαίνει επικράτηση των ισλαμιστών που χρηματοδοτούνται από τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου και εξοπλίζονται/εκπαιδεύονται από την Τουρκία. Οι μετριοπαθείς εντός της «αντίστασης», η πραγματική Συριακή αντιπολίτευση δηλαδή, δεν έχει πολλές ελπίδες επικράτησης απέναντι στους Τζιχαντιστές που έχουν κατακλύσει τις τάξεις της. Όσοι αντισταθούν στην προσπάθεια των φανατικών μουσουλμάνων να επιβάλλουν Σαρία στη χώρα και να εκδιώξουν με κάθε μέσον όλους τους μη-Σουνίτες, είναι πιθανόν να εξοντωθούν με τους βάρβαρους τρόπους που είδαμε όλοι σε βίντεο μέσω των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων. Η Συρία θα καταστεί προτεκτοράτο της Τουρκίας των Ερντογάν-Νταβούτογλου που θα σημάνει τα εξής:
Α) Γιγάντωση της Τουρκίας και εξαναγκασμός του διεθνούς παράγοντα να εναρμονίσει τα συμφέροντα του με αυτά της Άγκυρας.
Β) Πτώση του Λιβάνου στους ακραίους σουνίτες. Είναι γεγονός πως ο Λίβανος ακολουθεί, δυστυχώς, τη μοίρα της Συρίας.
Γ) Άμεση αναγνώριση των Κατεχομένων της Κύπρου ως κρατική οντότητα από τις νέες ηγεσίες Συρίας και Λιβάνου.
Δ) Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Κατεχομένων, Λιβάνου και πιθανώς Ισραήλ που θα αναγκαστεί, για να εξασφαλίσει την ηρεμία στα βόρεια σύνορα του, να δεχθεί τετελεσμένα στη Μεσόγειο. Τετελεσμένα που δεν αγγίζουν τα συμφέροντα του βέβαια αλλά κατακρημνίζουν τα Δίκαια της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος.
Ε) Γιγάντωση των τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών και αναγέννηση της τουρκικής οικονομίας μέσω των συμβολαίων ανοικοδόμησης της Συρίας. Μιας οικονομίας που ξεκίνησε να δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης.
ΣΤ) Πολύ πιθανός και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μεταφορά ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων στην Ελλάδα μέσω του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης! Η κατάσταση στην Θράκη αλλά και στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος είναι κρίσιμη, ίσως άβολα κρίσιμη ακόμη και για τους πληρωμένους ανθρωπιστές των τελευταίων δεκαετιών εντός της Ελλάδος. Τυχόν υποκίνηση ταραχών, ακραίων εγκλημάτων ή προβοκάτσιας θα αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για την χώρα μας καθώς η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα μας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι, με επιείκεια, προβληματική.
Έγραψα το παραπάνω άρθρο μετά τη συνέντευξη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ.Κέρι που ουσιαστικά κατηγόρησε τον κ.Άσσαντ για κωλυσιεργία στην αποδοχή των επιστημόνων του ΟΗΕ για έρευνες στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η θηριωδία, η επίθεση με χημικά όπλα στο προάστιο της Δαμασκού. Μία επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, οικογένειες, γυναίκες με παιδιά…. Αυτή η κωλυσιεργία δίνει την πεποίθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για την απάνθρωπη σφαγή με χημικά.
Οι Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν του ισλαμιστές για την επίθεση. Τους κατηγορούν ευθέως για προβοκάτσια καθώς οι ελπίδες τους να κερδίσουν τον πόλεμο με «συμβατικά μέσα» έχουν εξανεμιστεί. Δεν θα παίξουμε όμως το blame game, δεν είναι ώρα για τέτοια. Ο κ.Άσσαντ θα πρέπει να δεχθεί όχι μόνο πλήρη έρευνα αλλά και τις κυρώσεις της Διεθνούς κοινότητας αν φέρει ευθύνη. Θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών για την διαφανή και πλήρη καταστροφή του χημικού και βιολογικού του οπλοστασίου! Είναι η μόνη του ελπίδα αυτή τη στιγμή. Και η μοναδική ελπίδα να γλιτώσει η περιοχή ολόκληρη από τη «Σομαλοποίηση» της Συρίας..
ΥΓ. Εκτιμάται πως δεν θα πραγματοποιηθεί καμία επιθετική προσπάθεια κατά της Συρίας πριν από τη συνεδρίαση της G20 και την συνάντηση των κ.κ. Ομπάμα-Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα
Νίκος Τοπούζης
Ειδικός σύμβουλος του Τομεάρχη Εξωτερικών και Βουλευτή Επικρατείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.Τέρενς Κουίκ

Σχόλια