Τα γυρνάει τώρα το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ.. Δεν αποκλείεται νέα βοήθεια μετά το 2014

Δεν συντρέχει λόγος αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μ. Κότχαουζ. Το ενδεχόμενο νέας βοήθειας θα συζητηθεί υπό προϋποθέσεις και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, αναζωπυρώνεται στη Γερμανία η συζήτηση
για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Αφορμή αποτέλεσε έγγραφο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που δημοσιεύσει το περιοδικό Der Spiegel, όπου γίνεται λόγος για ανάγκη επιπλέον δανεισμού της Ελλάδας το αργότερο το 2014. Παράλληλα, η Μπούντεσμπανκ φαίνεται να διατυπώνει αμφιβολίες για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά ακόμα και για τη θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Με αφορμή το έγγραφο, την ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνει σύμφωνα με το Reuters η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενό του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ δήλωσε, κατά τη διάρκεια τη κυβερνητικής ενημέρωσης στο Βερολίνο, ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως δεν συντρέχει λόγος για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν απέκλεισε όμως νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις.
Πολλές φορές στη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κ. Μάρτιν Κότχαουζ αναγνώρισε στην Ελλάδα προόδους στο πεδίο της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και δεν απέκλεισε τελικά ότι το θέμα «βοήθεια» θα μπορούσε να βρεθεί στην ατζέντα, όχι όμως φέτος. Όπως διευκρίνισε, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί, εάν διαπιστωθεί ότι έχει ανάγκη από βοήθεια, να εξεταστεί αυτή περίπτωση εντός του 2014. Βάση για αυτήν την διαδικασία είναι η λεγόμενη «ρήτρα αναθεώρησης» του Eurogroup το Δεκέμβριο του 2012. Deutsche Welle

Σχόλια