ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: Η ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΚΕ.Π.Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΚΕΠΑ
«Ο ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΥ…ΦΥΤΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΠΟΔΙ;»
Την οικονομική απόγνωση και ψυχική ταλαιπωρία ενός ακόμη θύματος της κρατικής αναλγησίας, του Νικολάου Μπαζάκα, αναπήρου, μόνιμου κατοίκου Λέσβου που εις μάτην περιμένει να περάσει από επιτροπή των ΚΕΠΑ για να επαναβεβαιωθεί ότι…
καινούριο πόδι δεν του φύτρωσε, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας lesvosnews.gr που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από την Πολιτευτή Ροδόπης του Κινήματος Ντίνα Παπαχρήστου:

«Το Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Μπατζάκας ύστερα από μία σοβαρή ασθένεια που αντιμετώπισε αναγκάστηκε να χάσει το αριστερό του πόδι το οποίο ακρωτηρίασαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μέσα στη δυστυχία του, έκανε τα απαραίτητα χαρτιά για να παίρνει την αναπηρική του σύνταξη. Το 2012 όμως όπως λέει με πίκρα μιλώντας στο lesvosnews.gr, του έκοψαν τη σύνταξη και του είπαν ότι θα ξαναπεράσει από επιτροπή.

Όπως καταγγέλλει στο LesvosNews.gr, μέχρι τώρα δεν έχει περάσει από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και δεν υπάρχει και σε καμία λίστα, αυτών που θα περάσουν από την επιτροπή.

Φυσικά μέχρι τώρα δεν παίρνει και τη σύνταξή του, με αποτέλεσμα τα οικονομικά του προβλήματα, να έχουν βαλτώσει.

Η «χαριστική βολή» ήρθε στον άτυχο συμπολίτη μας πρόσφατα.

Η γυναίκα του που ήταν σχολικός φύλακας και είχαν ένα μικρό εισόδημα από την εργασία της αυτή, δυστυχώς χάνει τη δουλειά της, αφού αντιμετωπίζει κι αυτή το φάσμα της απόλυσης».

«Για ποιο λόγο για τέτοιου είδους αναπηρίες θα πρέπει να περνάει από την επιτροπή ΚΕ.Π.Α; Μήπως περιμένουμε να του «φυτρώσει» νέο πόδι; Στις απολύσεις που σχεδιάζετε, όπως στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια; Πώς θα μπορέσει να ζήσει αυτή η οικογένεια με έναν ανάπηρο σύζυγο, που τόσους μήνες έχει μείνει χωρίς σύνταξη, και μία απολυμένη γυναίκα;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς και τους υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «οι συνταξιούχοι με επιβεβαιωμένο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των οποίων έληξε ή πρόκειται να λήξει έως 31/10/2013, δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη επί ένα επιπλέον εξάμηνο χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, από μέρους τους».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΘΕΜΑ: Η ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΚΕ.Π.Α.

κ.κ. Υπουργοί,

Ας μπει ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που ονομάζεται ΚΕ.Π.Α.

Η Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Νομό Ροδόπης κ. Ντίνα Παπαχρήστου μου έστειλε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο δημοσίευμα της ιστοσελίδας lesvosnews.gr το οποίο αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γραφειοκρατική αναλγησία της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:
«Ένα απίστευτο δράμα ζει η οικογένεια του Νικόλαου Μπατζάκα από τη Μυτιλήνη. Το Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Μπατζάκας ύστερα από μία σοβαρή ασθένεια που αντιμετώπισε αναγκάστηκε να χάσει το αριστερό του πόδι το οποίο ακρωτηρίασαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Μέσα στη δυστυχία του, έκανε τα απαραίτητα χαρτιά για να παίρνει την αναπηρική του σύνταξη. Το 2012 όμως όπως λέει με πίκρα μιλώντας στο lesvosnews.gr, του έκοψαν τη σύνταξη και του είπαν ότι θα ξαναπεράσει από επιτροπή.
«Τι επιτροπή να περάσω με το ένα πόδι;… Αυτό δεν το κατάλαβα… Εκτός αν πιστεύουν ότι θα βγει…», αναφέρει ο κ. Μπατζάκας.
Όπως καταγγέλλει στο LesvosNews.gr, μέχρι τώρα δεν έχει περάσει από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και δεν υπάρχει και σε καμία λίστα, αυτών που θα περάσουν από την επιτροπή.
Φυσικά μέχρι τώρα δεν παίρνει και τη σύνταξή του, με αποτέλεσμα τα οικονομικά του προβλήματα, να έχουν βαλτώσει.

Η «χαριστική βολή» ήρθε στον άτυχο συμπολίτη μας πρόσφατα.

Η γυναίκα του που ήταν σχολικός φύλακας και είχαν ένα μικρό εισόδημα από την εργασία της αυτή, δυστυχώς χάνει τη δουλειά της, αφού αντιμετωπίζει κι αυτή το φάσμα της απόλυσης.

Δυστυχώς γι αυτούς, τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ και σε λίγο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ακόμα και για τη σίτισή τους.

Ο κ. Νικόλαος Μπατζάκας κάνει έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα, όπως δουν με ευαισθησία το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένειά του και βρεθεί μία άμεση λύση».

Όπως ήδη έχω επισημάνει σε προηγούμενη Ερώτησή μου στις 30 Απριλίου 2013, το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με Δελτίο Τύπου ενημέρωσε μεταξύ άλλων, «τους συνταξιούχους του με αναπηρία των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έληξε ή πρόκειται να λήξει έως 31/10/2013, εφόσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ, η καταβολή της σχετικής σύνταξης μπορεί να παραταθεί κατά ένα εξάμηνο χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από μέρους τους, με την προϋπόθεση ότι κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν λάβει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον σε ποσοστό 67%.
Η πρώτη καταβολή θα αφορά το χρονικό διάστημα από 1/5/2013 έως 30/06/2013 για τις εκκρεμείς περιπτώσεις και θα γίνει στις 30/05/2013».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αφού ο κ. Μπατζάκας ανήκει σε αυτή την κατηγορία μέχρι σήμερα γιατί δεν του έχει καταβληθεί η σύνταξή του;

2.Για ποιο λόγο για τέτοιου είδους αναπηρίες θα πρέπει να περνάει από την επιτροπή ΚΕ.Π.Α; Μήπως περιμένουμε να του «φυτρώσει» νέο πόδι;

3.Στις απολύσεις που σχεδιάζετε, όπως στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια; Πώς θα μπορέσει να ζήσει αυτή η οικογένεια με έναν ανάπηρο σύζυγο, που τόσους μήνες έχει μείνει χωρίς σύνταξη, και μία απολυμένη γυναίκα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ



Σχόλια