Άλλος για τον κουβά (δεξαμενή)

Προ αμνημονεύτων χρόνων (γιατί ο πολιτικός χρόνος στην εποχή μας είναι πυκνός) είχε υπάρξει η παγκάλιος ρήση “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Η φράση αυτή και τότε και τώρα με εξοργίζει πολύ για τον απλό λόγο, ότι, εάν υπάρχει έστω και ένας, που δεν τα έφαγε μαζί με τους άλλους, κανένας Πάγκαλος δεν έχει το δικαίωμα να τον τσουβαλιάζει μαζί με τους υπόλοιπους!
Κανένας Πάγκαλος ή άλλος δεν έχει το δικαίωμα να εξομοιώνει κάποιον ο οποίος πορεύεται έντιμα στη ζωή του με τους ανθρώπους που τα “φάγανε”. Και άνθρωποι που δεν τα “φάγανε” υπάρχουν πολλοί. Η θέση αυτή του Παγκάλου μου φάνηκε η πλέον φασιστική θέση πολιτικού τότε.
Έκανα λάθος, υπάρχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατάφερε να υπερκεράσει τον Πάγκαλο με την πρόσφατη δήλωσή του “Υπάρχει πιθανότητα αποχωρήσεων από τη δεξαμενή κινητικότητας”. Με αυτή του την φράση ο γιός του πατέρα του:
- Πρώτα απ' όλα, παραδέχθηκε ότι δημιουργεί μια λίστα (δεξαμενή) εργαζομένων του δημοσίου, που θα χάσουν το δικαίωμα στην εργασία, ένα δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο από το άρθρο 22 του συντάγματος. Ο λόγος είναι ότι με τις διατάξεις, τις οποίες νομοθετεί, απαγορεύει σε αυτούς τους ανθρώπους για ένα 8-μηνο να εργάζονται, αφού η εργασία σε αυτό το διάστημα, κατ' ουσίαν, θα συνεπάγεται την απώλεια των δικαιωμάτων, που τους αναγνωρίζονται από τον εργασιακό τους βίο.
- Δεύτερο, εμπαίζει τους εργαζομένους και τους πολίτες αυτής της χώρας χρησιμοποιώντας εν γνώση του την αδόκιμη έκφραση “κινητικότητα” έναντι της σωστής “διαθεσιμότητα”. Εάν δεν είναι εν γνώση του τότε, να με συγχωρεί, αλλά είναι αμόρφωτος.
- Τρίτο εφαρμόζει την απόφαση περί διαθεσιμότητας και συνεπακόλουθης απόλυσης με την μορφή οριζόντιων μέτρων, “επί δικαίων και αδίκων”, χωρίς αξιολογικά κριτήρια και με την μορφή “προγκρόμ”.
Αυτό το “τσουβάλιασμα” ψυχών του κυρίου Μητσοτάκη μόνο με σταλινικού τύπου προγραφές μπορεί να συγκριθεί και δυστυχώς για μας όταν ο νεοφιλελευθερισμός συναντά τον σταλινισμό μόνο για Εθνικοσοσιαλισμό μπορούμε να μιλάμε.
Ως εκ τούτο, η φράση του κυρίου Μητσοτάκη μπορεί να συγκριθεί επάξια με την περιβόητη φράση στην είσοδο του στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, "Η εργασία απελευθερώνει".

Βλάσης Μ.

Σχόλια