Ραχήλ Μακρή: «Υφίσταται διαφανή και ορθολογική διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού Λαού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;»

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Οικονομικών.


ΘΕΜΑ: «Υφίσταται διαφανή και ορθολογική διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού Λαού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;»


Στην αιτιολογική έκθεση του ν. 3864/2010 (Α', 119) «Περί ιδρύσεως Ταµείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» αναφέρει ως βασικό λόγο ίδρυσης του ότι: "Το Ταµείο θα διευκολύνει να δρομολογηθούν στρατηγικές επιλογές ανασύνταξης...
του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο που πρέπει στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της οικονομίας."


Μάλιστα στο άρθρο 1 του ίδιου νόμου αναφέρεται ότι: "Ο αμιγώς ιδιωτικός χαρακτήρας του Ταμείου δεν αναιρείται ούτε από την κάλυψη του συνόλου του κεφαλαίου του από το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε από την έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών."

Η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου τον Ιούλιο του 2007 ίδρυσε το ταμείο με κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου και η Συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου παρέχει αμοιβή στον Πρόεδρο του Ταμείου ύψους 175 χιλιάδων ευρώ, με αύξηση της τάξης των 75 χιλιάδων ευρώ. Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνεται από το υπ. αριθμ. πρωτ Β1339/14-6-2013 έγγραφο του Υπουργείο Οικονομικών που απάντησε στην υπ. αριθμ πρωτ 10801/20-5-13 Ερώτηση μου.

Αντίθετα με τα προσδοκώμενα κατά την ίδρυση του Ταμείου δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 30ης Ιουνίου 2013 κάνουν λόγω για "Γκάφες, Συγκρούσεις συμφερόντων και απειρία διοίκησης στο ΤΧΣ". Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: "Στην προβληματική λειτουργία του Ταμείου αναφέρθηκε προσφάτως ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρωταγωνιστεί αρνητικά σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό τομέα. Είτε αυτές είναι στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο."

και συνεχίζει

"το πρόβλημα με το Ταμείο είναι συνολικά η λειτουργία του υπό τη διοίκηση της κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου, η οποία δεν έχει την εμπειρία να διοικήσει, όπως λένε στελέχη του κλάδου εντός και εκτός Ταμείου. Επισημαίνουν ότι τα λάθη είναι συνεχή και επαναλαμβανόμενα. Και όλα γίνονται υπό ένα πέπλο μυστηρίου. Χωρίς ανακοινώσεις, χωρίς διαφάνεια. Το Ταμείο δεν ενημερώνει κανέναν, παρά μόνο τα μέλη του. Και η κυρία Σακελλαρίου δεν μιλάει με κανέναν, παρά μόνο με τους προστάτες της, όπως λένε πηγές της αγοράς. Ως τέτοιοι εμφανίζονται κάποιοι από τους τραπεζίτες, δηλαδή οι ελεγχόμενοι από το Ταμείο, και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα. Η ίδια διατηρεί επαφές και συναναστρέφεται και με τραπεζικά στελέχη τα οποία έχουν βεβαρημένο τραπεζικό παρελθόν στο αμαρτωλό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάποια στελέχη ήταν στη διευθυντική ομάδα όταν το Τ.Τ. τινάχτηκε στον αέρα, ενώ κάποια άλλα είναι τώρα στη διευθυντική ομάδα."

"Δεν απαντώ

**Σε κάθε περίπτωση, το ΤΧΣ δεν έχει απαντήσει για τη σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει στον σύμβουλο που προσέλαβε (JP Morgan) και ο οποίος παρέχει υπηρεσίες και στην Alpha Bank, που είναι ελεγχόμενη τράπεζα από το Ταμείο.

**Το ΤΧΣ δεν έχει απαντήσει για τις αμοιβές των εποπτευόμενων τραπεζών, που είναι υπεράνω του νόμου και τις πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι και οι καταθέτες. Αν είναι δικά τους τα λεφτά, μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν. Αλλά οφείλουν να δίνουν λογαριασμό για τη διαχείρισή τους και να πληρώνουν τα λάθη τους.

**Το ΤΧΣ δεν έχει απαντήσει για το εάν οι έλεγχοι που κάνει το Ταμείο στις τράπεζες έχουν εντοπίσει περιπτώσεις ζημίας, η οποία να αποδίδεται σε λάθη-παραλείψεις των διοικήσεων και αν χρήζουν περαιτέρω έρευνας ή δικαστικής συνδρομής.

Εσχάτως το Ταμείο προσέλαβε και υπεύθυνο επικοινωνίας έπειτα από «προσπάθεια» τριών μηνών. Τόσο χρειάστηκε να γίνει η επιλογή. Προσελήφθη η κυρία Πέτροβιτς από την HSBC, αλλά ούτε αυτό ανακοινώθηκε.

Στην προβληματική λειτουργία του Ταμείου αναφέρθηκε προσφάτως ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σε γνωμοδότηση που υπέγραψε ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τονίζοντας ότι οι τροποποιήσεις του νόμου (4152/2013) που ζήτησε η κυβέρνηση δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητάς του."

Επιπρόσθετα σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ερευθεροτυπία στις 3 Ιουλίου 2013 αναγράφεται:

"Πρακτικά, όπως εκτιμά νομική πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «...το κανονιστικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών αφήνει κενά νομικής φύσεως στην περίπτωση που, λ.χ., ιδιώτης μέτοχος ή φορέας προσφύγουν αστικά και ποινικά, τεκμηριώνοντας πως έχουν υποστεί ζημία από τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κάποιας τράπεζας». Νομική κίνηση που θα μπορούσε να εγερθεί όχι μόνο κατά του ΤΧΣ, ως έχοντος την εποπτεία και τον έλεγχο της διαδικασίας, αλλά και κατά του υπουργείου Οικονομικών (ως προϊστάμενης αρχής) και βεβαίως εναντίον του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς. Η ίδια πηγή ισχυρίζεται πως το θέμα είναι γνωστό εδώ και καιρό στην Επιτροπή, καθότι έχει συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ"

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα;
  2. Υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας, διοίκησης και στελέχωσης του ΤΧΣ;
  3. Έχουν καταγραφεί κρούσματα αδιαφάνειας, λανθασμένων επιλογών και συγκάλυψης των λαθών αυτών;
  4. Υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων για τον σύμβουλο που προσέλαβε (JP Morgan) και ο οποίος παρέχει υπηρεσίες και στην Alpha Bank, που είναι ελεγχόμενη τράπεζα από το Ταμείο; Εχει όντως πραγματοποιηθεί συμφωνία παροχής υπηρεσιών από αυτό το πρόσωπο;
  5. Έχει καταγραφεί ζήτημα αμοιβών των εποπτευόμενων τραπεζών, που είναι υπεράνω του νόμου και τις πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι καταθέτες;
  6. Αληθεύει ότι το ΤΧΣ κατά τους ελέγχους στις τράπεζες έχει εντοπίσει περιπτώσεις ζημίας, η οποία να αποδίδεται σε λάθη-παραλείψεις των διοικήσεων και εάν ναι αυτές οι περιπτώσεις χρήζουν περαιτέρω έρευνας ή δικαστικής διερεύνησης;
  7. Από τις ενέργειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υφίσταται κίνδυνος ιδιώτης μέτοχος ή φορέας να έχει υποστεί ζημία από τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κάποιας τράπεζας; Εάν ναι σε ποίες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Οικονομικών για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μετόχων;
  8. Αληθεύει ότι μέχρι την 31η Μαΐου έπρεπε να έχουν υπογραφεί και τεθεί σε ισχύ Μνημόνια Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum of Economic and Financial Policies) μεταξύ ΤΧΣ και τραπεζών; Εάν ναι, έχει ολοκληρωθεί η ανωτέρω υποχρέωση;
  9. Αληθεύει ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου κάθε τράπεζα που θα προσφύγει στο ΤΧΣ για ανακεφαλαιοποίηση υποχρεούται να εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσης και να το υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού; Έχουν κατατεθεί τα προβλεπόμενα σχέδια;
  10. Εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ποιός ο λόγος ύπαρξης ενός ταμείου, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ελληνικό Λαό και δύναται να θεωρηθεί από τα αναγραφόμενα ότι βασιλεύει η αδιαφάνεια, το "βόλεμα" ημετέρων και η πιθανή διαφθορά;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Ελληνική αντιπροσωπεία όλων των απαιτούμενων εγγράφων που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.



Αθήνα, 9/7/2013



Η Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ


Σχόλια