Γρίφος με τη δήλωση των τόκων

Νέο «αλαλούμ» με την εγγραφή των τόκων από καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις προκάλεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο η οποία, αντί να λύσει το πρόβλημα, δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση στους πολίτες! Μάλιστα, στην υπόθεση μπαίνει εμβόλιμα και ο έφορος, ο οποίος θα αποφασίζει ποιος τελικά είναι αυτός που θα πρέπει να δηλώσει τους τόκους.

Η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αναφέρει το σιβυλλικό, ότι
τους τόκους πρέπει να τους δηλώσουν οι «πραγματικοί δικαιούχοι» των καταθέσεων, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι τελικά είναι κατά τους αρμοδίους αυτοί οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε πει παλαιότερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι τους τόκους άνω των 250 ευρώ θα τους δηλώσουν οι πρώτοι στη σειρά δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών.

Η χθεσινή εγκύκλιος που εξέδωσε ο κ. Μαυραγάνης μπερδεύει αντί να διευκολύνει τα πράγματα, καθώς αναφέρει επί λέξει ότι «στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις». Η υπόθεση γίνεται ακόμα συνθετότερη με την αναφορά της εγκυκλίου στον έφορο ο οποίος καλείται να αποφασίσει ποιος τελικά είναι ο δικαιούχος του λογαριασμού. Ειδικότερα σημειώνεται: «Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει σε κάθε περίπτωση τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά»!

Και όλα αυτά χωρίς να έχει καθοριστεί, όπως προείπαμε, ποιος είναι ο δικαιούχος με βάση το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, με βάση τις τράπεζες, ο πρώτος δικαιούχος στον λογαριασμό είναι και ο κύριος κάτοχος του λογαριασμού, στον οποίο μπορεί να υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση η έννοια «πραγματικός δικαιούχος», όπως τοποθετείται, είναι ασαφής. Δημιουργούνται προβλήματα σε περιπτώσεις π.χ. τραπεζικών λογαριασμών, όπου υπάρχουν χρήματα από πολλούς δικαιούχους ή σε περιπτώσεις όπου οι γονείς μεταφέρουν χρήματα σε παιδιά που σπουδάζουν κ.λπ.

Το πρόβλημα με τους τόκους, λοιπόν, περιπλέκεται, αφού:

1. Οι τράπεζες θα στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα στοιχεία των τόκων και των συνδικαιούχων του κάθε τραπεζικού λογαριασμού.
2. Οι υπάλληλοι της ΓΓΠΣ θα πρέπει να αποφασίσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, οι οποίοι επιβαρύνονται με τους τόκους εφόσον ξεπερνούν τα 250 ευρώ.
3. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τις καταχωρίσεις της ΓΓΠΣ και να κάνουν αλλαγές, αν έχουν γίνει λάθη στην καταχώριση των τόκων.
4. Τον τελικό έλεγχο θα κάνουν οι εφορίες για το εάν οι τόκοι επιβαρύνουν τον σωστό δικαιούχο!. Δημοκρατία

Σχόλια