Θηλειά από Χατζηδάκη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε προαιρετική βάση θα ανοίγουν πάντα όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, επτά Κυριακές το χρόνο κατά τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα και εκπτώσεων.
Έως και 52 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να λειτουργούν τα μικρά εμπορικά καταστήματα (μέχρι 250 τ.μ.), με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.
Αυτή είναι η ρύθμιση για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων
που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», το οποίο παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης.
- Όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και από μία Κυριακή στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους του έτους που καθιερώνονται).
- Τα μικρά, έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, shops-in-a-shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν, πάντα σε εθελοντική βάση, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές. Προβλέπεται επιπλέον ότι ο Αντιπεριφερειάρχης (ο Δήμαρχος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά), μπορεί σε διάστημα δύο μηνών να εκδώσει απόφαση που θα ορίζει πόσες Κυριακές (από καμία έως τις 45 που απομένουν πέραν των 7) θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, στην περιοχή του.
Αν δεν εκδοθεί απόφαση, τότε οι έμποροι θα είναι ελεύθεροι να λειτουργούν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλουν. Θα ληφθεί επίσης μέριμνα ώστε τα καταστήματα να ανοίγουν μετά την Κυριακάτικη λειτουργία, με ρύθμιση που θα ορίσει το εύρος του ωραρίου της Κυριακής.
Οι ανησυχίες των μικρομεσαίων εμπόρων και η εμμονή του Χατζηδάκη
Έντονες είναι οι ανησυχίες πολλών μικρομεσαίων εμπόρων για τον αυξημένο ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσουν από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Οι έμποροι φοβούνται ότι οι μεγάλες αλυσίδες θα προσφύγουν στα δικαστήρια και θα ζητήσουν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές, όπως και τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ.
Όπως είπε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η κυβέρνηση υιοθέτησε το «βρετανικό μοντέλο» για τη λειτουργία του λιανεμπορίου και αν βρεθεί δικαστήριο που θα τις αμφισβητήσει, τότε το υπουργείο θα προστατεύσει τις ρυθμίσεις για το άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων (άνω των 250 τ.μ.) μόνο επτά Κυριακές το χρόνο, ώστε να μην δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά.
«Κάναμε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και αυτό που καταθέτουμε στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συνεννόησης αυτής», είπε. «Η αρχική μας πρόταση ήταν επτά Κυριακές ανοιχτά όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, και όλες τις Κυριακές, δηλαδή 52, ανοιχτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. σε προαιρετική βάση. Αυτό τροποποιήθηκε μετά τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο σκέλος ισχύει και για το δεύτερο λέμε ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων και οι αντιπεριφερειάρχες έχουν το δικαίωμα να ορίσουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο χώρο ευθύνης τους και αν περάσει άπρακτο το δίμηνο, θα είναι ανοιχτά 52 Κυριακές», προσέθεσε.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τις αντιδράσεις των εμπόρων και εργαζομένων. «Το μέτρο είναι σε προαιρετική βάση. Αν δεν θέλουν να το κάνουν, θα μείνουν κλειστά τα καταστήματα. Δεν μπορεί, όμως, να μην υπάρχει δουλειά και ταυτόχρονα να μην θέλουν να ανοίξουν... Όπως είναι τώρα το νομοσχέδιο – διότι η Βουλή μπορεί να αποφασίσει αλλιώς - είναι επτά Κυριακές ανοιχτά τα πολυκαταστήματα, mall κτλ. και τις υπόλοιπες μόνον τα μικρά. Και γι' αυτό δεν καταλαβαίνω τις φωνές. Να φωνάζουν τα μεγάλα, να το καταλάβω. Αλλά οι μικροί... Γιατί δεν είναι πρόβλημα να δουλεύει κάποιος Σάββατο απόγευμα και είναι να δουλεύει την Κυριακή; Υπάρχει εργατικό δίκαιο και κανόνες», επισήμανε.
Κοινό μέτωπο για την Κυριακή
Εν τω μεταξύ, μετά από κοινή σύσκεψη της ΕΣΕΕ (έμποροι), της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και της ΟΙΥΕ (ιδιωτικοί υπάλληλοι), αποφασίστηκε να συστήσουν «κοινωνική κίνηση» με την επωνυμία «Συμμαχία για την Κυριακή - Αργία», με σκοπό την διαφύλαξη της ημέρας της Κυριακής ως γενικής αργίας.
Παρόλα αυτά, ο κ. Χατζηδάκης ούτε να ακούσει δεν θέλει τις αιτιάσεις των μικρομεσαίων εμπόρων και των υπάλληλων. Ο ανταγωνισμός είναι δεδομένο ότι θα πιέσει στο τέλος τους πιο αδύναμους και ειδικά σε μία υφεσιακή οικονομία, όπου κακά τα ψέματα δεν σπρώχνεται ο κόσμος κιόλας στις ουρές για να ψωνίσει, γιατί πολύ απλά χρήματα δεν έχει , ...όχι χρόνο! Απλά στο υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται έχουν αρκετά χρήματα και το μόνο τους πρόβλημα για να κάνουν τα ψώνια τους ήταν ...ο λιγοστός χρόνος.
Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε επίσης, να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στην οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, το οποίο προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Στη συνέντευξη θα παρουσιαστούν στοιχεία από τα Ινστιτούτα της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και οι προτάσεις των οργανώσεων για το ζήτημα αυτό.

Σχόλια