Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ θα πάρει η κυβέρνηση..

Πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει φέτος και το 2014 η κυβέρνηση για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που καταγράφεται και το οποίο δεν έκλεισε στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που εμφανίστηκε χθες εκφράζεται έντονη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και εντοπίζεται μεγάλη φοροκόπωση στους πολίτες και αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εισπράξουν φόρους.


Η τρόικα αναφέρεται σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά επί των τόκων και των μερισμάτων, ο φόρος πολυτελείας που θα επιβληθεί από το 2013, η αύξηση των παραβόλων για τις δίκες, η επιβολή τέλους ελλιμενισμού σκαφών από τον Οκτώβριο και η περικοπή των αμυντικών δαπανών.

Τονίζεται επίσης ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015-2016 θα φτάσει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ τα μέτρα που θα το καλύψουν θα πρέπει να αποφασιστούν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την τρόικα, το καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 θα αποφασιστεί οριστικά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν πειστούν ότι ο μηχανισμός είσπραξης του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει και να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,7-2,9 δισ. ευρώ ετησίως, τότε το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να παρατείνει ήδη υπάρχοντα μέτρα. Δηλαδή το έκτακτο Ειδικό Τέλους Ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για άλλον ένα χρόνο.

Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επειδή δεν προλαβαίνει να προχωρήσει σε μια αξιόπιστη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς, έχει επιλέξει μια προσωρινή, βιαστική διαδικασία τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμών που ισχύουν από το 2007. Μια τέτοια πρόχειρη διαδικασία, όμως, θα οδηγήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών τιμών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, την ώρα που οι πραγματικές τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Συνεπώς, ο νέος φόρος ακινήτων, αν καταστεί τελικά δυνατό να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπολογιστεί επί αυξημένων -εξωπραγματικών- αντικειμενικών τιμών και να είναι σημαντικά υψηλός για σχεδόν όλους τους ιδιοκτήτες!

Οι ελεγκτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για την αναποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και για την έλλειψη πολιτικής βούλησης, προειδοποιώντας ακόμη και με νέα μέτρα.

Η τρόικα κάνει λόγο για καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αγορά ενέργειας, στη Δικαιοσύνη, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο άνοιγμα των αγορών, στην εξόφληση των ιδιωτών από το Δημόσιο, αλλά και στις σημαντικές υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ.

Για τις αποκρατικοποιήσεις η έκθεση αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εξετάζουν σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στα έσοδα, όπως η επιτάχυνση κάποιων άλλων διαγωνισμών, π.χ. τα περιφερειακά λιμάνια, και η προώθηση περιουσιακών στοιχείων, που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων».

Από την έκθεση προκύπτει ότι ήδη εξετάζεται η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από αξιοποίηση κρατικών ακινήτων. Επισημαίνεται ότι η τιτλοποίηση πρέπει να έχει στόχο τους ξένους επενδυτές και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα. Το πρώτο βήμα θα είναι η μεταφορά ακινήτων που σήμερα ανήκουν σε άλλα υπουργεία (Εθνικής Αμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.) υπό ενιαία διαχείριση.
Στέλιος Κράλογλου


Σχόλια