Εκπαιδευτικοί: 10.000 διαθεσιμότητες

Από τις 22 Ιουλίου 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων από επαγγελματικά λύκεια και σχολές τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ενώ, άλλοι 8.000 θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από τη νέα σχολική χρονιά. Οι 4.933 από τη Δευτεροβάθμια στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 2.500 σε διοικητικές θέσεις του υπουργείου Παιδείας και σε δημόσια ΙΕΚ και 472 σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον καταργούνται και οι ειδικότητες των 2.200 σχολικών φυλάκων από την ψήφιση του νόμου, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου παύουν να υπάρχουν οι θέσεις 3.500 δημοτικών αστυνομικών.

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει σαρωτικές αλλαγές. Απολύσεις, καταργήσεις θέσεων, αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις θα γίνονται μέσα σε μια μέρα, με μια υπογραφή.

Με απλές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του αρμόδιου υπουργού θα επιτρέπεται στο εξής να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, δήμους, περιφέρειες, αλλά και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σε κλάδους και ειδικότητες που θα παραμείνουν αλλά θα καταργηθούν θέσεις, οι υπάλληλοι που θα τις καλύψουν θα επιλέγουν μετά από αξιολόγηση και όσοι περισσεύουν θα τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα.

Από κόσκινο θα περάσουν στην αξιολόγηση τους αφού τα κριτήρια που οδηγούν στην διαθεσιμότητα είναι ο τρόπος πρόσληψης, η επαγγελματική εμπειρία, οι δεξιότητες, οι ηθικές αμοιβές, οι ενδεχόμενες πειθαρχικά ποινές καθώς και οι μακροχρόνιες η συστηματικές αναρωτιέσαι άδειες αλλά και οι αδικαιολόγητες απουσίες.

Ενώ θα υπάρξει μοριοδότηση εκείνων που προσελήφθησαν έπειτα από διαγωνισμό και με αξιοκρατικά κριτήρια και όσοι συγκεντρώσουν βάση κριτηρίων τα χαμηλότερα μόρια θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Το εισιτήριο για τη μετακίνηση σε άλλη θέση για πολλούς που θα μπουν σε διαθεσιμότητα δεν θα έχει επιστροφή.

Μια δεύτερη πιο σκληρή αξιολόγηση τους περιμένει ακόμη και με προφορικές συνεντεύξεις και ακόμη προβλέπεται να μπει μπλόκο σε όσους είχαν προσληφθεί από το παράθυρο ή έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά.

Μια τριμελής επιτροπή θα αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο της επιλογής των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα.

Ωστόσο, δίνεται δυνατότητα σε υπαλλήλους που εφόσον δηλώσουν οικειοθελώς ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν να τίθενται κατά προτεραιότητα σε διαθεσιμότητα, χωρίς να περάσουν από αξιολόγηση των προσόντων τους.

Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων από όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του Δημοσίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν χαρακτηριστεί ή όχι πλεονάζον προσωπικό όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Τέλος δίνεται όμως και στην παραμονή χωρίς χρονικά όρια στο δημόσιο, με προσωρινές διαταγές. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2013 θα πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι υποθέσεις και σε περίπτωση που με υπαιτιότητα του συμβασιούχου δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση του, τότε, αυτομάτως, βρίσκεται εκτός δημοσίου. http://www.alphatv.gr

Σχόλια