Ιδιώτης – ιδιώτ’ς - idiots

Παύλος Σφέτσας
 Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για να αξιοποιήσουν τις τουριστικές δυνατότητες της -πλούσιας σε αυτές- χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες αδιαφορούν προκλητικά. Αυτό είχε σαν συνέπεια ιστορικές τοποθεσίες να ρημάξουν. Το ενδιαφέρον τους εξαντλούνταν και εξαντλείται μετά τις φανφάρες περί «βαριάς βιομηχανίας» όταν έσβηναν και σβήνουν τα φώτα των καμερών. Δεν τα αξιοποίησαν ποτέ και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο του…
αμπαλάζ για να για να περάσουν πακέτο στα χέρια ιδιωτών. Θα αξιοποιηθούν, αυτό είναι σίγουρο. Τα κέρδη όμως από την αξιοποίηση δεν θα τα καρπωθεί το κράτος, το οποίο τόσο πολύ έχει ανάγκη από χρήματα, αλλά ο ιδιώτης.
Αναμφίβολα απ’ τις πιο πλούσιες περιοχές στην Ελλάδα είναι η Φθιώτιδα. Η Φθιώτιδα με την πρωτεύουσά της, τη Λαμία. Την πρωτεύουσα της Ρούμελης των ηρώων και των ιερών τόπων που αυτοί έπεσαν. Την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, κατέγραψε ποσοστό ανεργίας 27,8% που την φέρνει στη σχετική δεύτερη αρνητική θέση στη χώρα και ένατη στην Ευρώπη! Την πρωτεύουσά της, τη Λαμία, που εκτός των άλλων διαθέτει στη γεωγραφική της θέση ιστορικές περιοχές που κατέχουν εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ιστορία. Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος, αλλά και πρώτες Αμφικτιονίες, ναοί των αρχαίων θεών, βυζαντινά ψηφιδωτά κ.ά.
Απ’ όλα αυτά θα ήθελα να σταθώ στις ιαματικές πηγές γιατί οι πηγές του νομού μας -ή του δήμου Λαμιέων συγκεκριμένα- δεν είναι απλά πηγές που βρέθηκε να αναβλύζει από τη γη ιαματικό νερό. Γύρω τους υπάρχουν τόποι ιεροί που αφέθηκαν στην τύχη τους από τους ντίλερς των διεθνών τοκογλύφων τόσες δεκαετίες για να ρημάξουν. Έτσι μόνο μπορούσαν να έρθουν σήμερα και να επικαλούνται ανάπτυξη και αξιοποίηση, η οποία όμως δεν έρχεται από τους ίδιους και δεν είναι για το κράτος και τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό το λόγο θα ρωτήσω και πάλι: Αφού δεν ενδιαφέρονται για τις πεταμένες πέτρες των πρώτων Αμφικτιονιών στην Αρχαία Ανθήλη, ο τόπος που πολέμησε ο Λεωνίδας, που είναι γεμάτος με ιαματικές πηγές τριγύρω του, πόσο κοστολογείται; Γιατί δεν απαντάτε επιτέλους, έτσι κι αλλιώς τσίπα δεν υφίσταται… Περιμένει να ακούσει η ανθρωπότητα τα σαΐνια της οικονομίας, ή μάλλον τους λογιστές των τραπεζικών δυναστειών!
Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαμιέων
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 το θέμα συζητήθηκε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαμιέων. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι είπαν (ή τι δεν είπαν) οι επικεφαλής των συνδυασμών για να ξέρουν και οι δημότες. Πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος, Γιώργος Κοτρωνιάς, ο οποίος ανέφερε για την ΕΤΑΔ «δεν θέλουμε να μας βγάλουν απ’ έξω χωρίς χρήματα», και σημείωσε ότι διόρθωσαν στη σύμβαση τα χρόνια παραχώρησης των Ψωρονερίων στα 25, για να μπορεί ο δήμος να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη τόνισε ότι η συμμετοχή του δήμου στο μέλλον δεν θα είναι της τάξης του 5%, αλλά μεγαλύτερη.
Η Κατερίνα Τσέλιου της Λαϊκής Συσπείρωσης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ουσιαστικά ξεπουλιούνται τα ιαματικά, κάτι που αποσιωπείται. Θα μας πει ο ιδιώτης τι θα κάνουμε και μετά να πάμε στο καλό. Είναι ιστορικές πηγές τα Ψωρονέρια για να έχουν τέτοια αντιμετώπιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε την αποθέωση της ασυδοσίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεν υπάρχει λογική να παραχωρούνται έτσι με τη λογική του κέρδους. Είναι του λαού και δεν δικαιούται κανένας να τα παραχωρεί και να τα διαπραγματεύεται».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Μαρία Αντωνίου της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία η οποία αρχικά έθεσε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Έπειτα τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο δήμος χρησιμοποιείται ως το όχημα για να ξεπουληθούν τα ιαματικά, να κάνει τη “χαμαλοδουλειά”, γι’ αυτό και μπορεί η ΕΤΑΔ να καταγγείλει στο μέλλον τη σύμβαση μονομερώς, αν βρεθεί επενδυτής. Θα μπορεί ο ιδιώτης να κάνει χρήση των μεταναστών απ’ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ιαματικά. Όλα αυτά εντέχνως κρύβονται. Θέλουμε όλες οι ιαματικές να περάσουν στους δήμους γιατί είναι φυσικές πηγές που ανήκουν στο λαό. Έχουν τεράστια οικονομική σημασία. Να έχει πρόσβαση η τοπική κοινωνία στα θέματα αυτά. Η όποια αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική οργάνωση του τόπου που αναπτύσσεται και να υλοποιείται με όρους συλλογικής ωφέλειας και ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής. Να διασφαλιστεί με δεσμεύσεις η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των κατηγοριών του πληθυσμού και να αναζωογονηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Τσίπρας όταν έρθει, ξέρω τι πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα: Να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημα του τόπου μας».
Ο Γιώργος Κοτσάνος σημείωσε ότι «οι ιαματικές είναι προίκα του Θεού στις τοπικές κοινωνίες και δεν ξεπουλιέται. Πρέπει να λειτουργούν υπό κρατικό καθεστώς για να έχει πρόσβαση ο λαός. Όταν είναι σε ιδιώτες τα απολαμβάνουν οι οικονομικά προνομιούχοι. Πως ξαφνικά κε δήμαρχε παραιτήστε της ιδέας αξιοποίησης από το δήμο; Αυτός είναι ένας αδιάκοπος αγώνας. Δεν παραχωρούνται και δεν πουλιούνται, είναι για το λαό. Αν είναι να δώσουμε μια μάχη από κοινού γι’ αυτό, είμαστε μαζί σας».
Η μείζον αντιπολίτευση του δήμου δεν εκφράστηκε μέσω της επικεφαλής, Τζένης Οικονόμου, αλλά από τον Γιώργο Χονδραλή! Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η κα Οικονόμου δεν βρήκε δυο λόγια να εκφράσει… Ο κος Χονδραλής λοιπόν είπε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία 35 χρόνια με τις ιαματικές. Δεν είναι παραχώρηση, θα έπρεπε να βάλουμε χρήματα σ’ αυτή την περίπτωση. Αυτό είναι ένα μέτρο να αναβαθμιστούν λίγο για να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Να αξιοποιηθεί από εμάς με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Να δώσει μια αίσθηση ασφαλείας στους λουόμενους και να μην υπάρχει εισιτήριο. Αν τα πάρουν τελικά, να μην μας φεσώσουν με κανένα κονδύλι».
Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, Παναγιώτης Στασινός, σημείωσε τα εξής: «Ο ιδιώτης έδωσε το χώρο για να μην πληρώνει κανένας. Μαθαίνουμε ότι αν δοθούν, οι κληρονόμοι θα εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις. Τότε εσείς είπατε ότι η σύμβαση ήταν αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Τι άλλαξε; Μιλούσαμε για κοινωνική οικονομία και ανάπτυξη. Αντί αυτού μιλάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση. Στην ουσία θα έρθει ο επενδυτής όταν τελειώσει η κρίση και θα τα πάρει με δικά μας χρήματα. Θεωρούμε μεγάλο σφάλμα να μιλάμε για τέτοια παραχώρηση αποικιοκρατικού τύπου. Εσείς που θα πάρετε τέτοια απόφαση θα έχετε πρόβλημα να την υλοποιήσετε».
Η συζήτηση έκλεισε και πάλι με τον δήμαρχο. Γιώργο Κοτρωνιά, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχω την πεποίθηση ότι ο δήμος του αύριο θα είναι ένας άλλος δήμος. Θα πρέπει να κάνει στρατηγικές επιλογές. Αλλάζει στην επόμενη περίοδο ο δήμος μετά τις εκλογές. Τόσα χρόνια λέγαμε ότι είχαμε έναν αναξιοποίητο πλούτο. Ιδιοκτησιακά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούμε (ο δήμος) να βάλουμε χέρι και πόδι, αλλά ακούμε και τα σχολιανά μας χωρίς να είμαστε υπεύθυνοι. Γιατί να μην δημιουργήσουμε μόνοι μας μια ευκαιρία;
Στην Υπάτη με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης στηρίζουν ένα μέρος της ανάπτυξης μέσω των ιδιωτικοποιήσεων των πηγών. Βρήκαμε τον αδύναμο κρίκο, τις πηγές Καλλιδρόμου. Με τις επιρροές μας εξαιρέσαμε από το ΤΑΙΕΔ τα Ψωρονέρια. Δεν μας τη χάρισαν, εμείς την επιδιώξαμε. Θα βάζουμε 100χιλ. το χρόνο, δεν είναι πολλά για το δήμο. Αν βρούμε και κάποιο πρόγραμμα θα μπουν περισσότερα. Στο μέλλον θα μας πετάξουν έξω; Ας μας πετάξουν έξω! Σας διαβεβαιώνω ότι ουδείς θα ενδιαφερθεί για τις πηγές Καλλιδρόμου. Δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Για τις υπόλοιπες πηγές δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Θα πάμε στο ΤΑΙΠΕΔ με τους ξενοδόχους της Υπάτης. Θα ζητήσουμε να είναι μέσα ο δήμος σε τυχόν αξιοποίηση. Κάναμε το δίκτυο ιαματικών για τα συμφέροντά μας. Γεωθερμία έβαλαν γιατί ο δήμος πρωτοπορεί σ’ αυτό τον τομέα. Εμείς έχουμε βρει στη Δαμάστα. Δεν μας εμποδίζει σε τίποτα να αξιοποιήσουμε τη Δαμάστα. Μετά από 12 χρόνια βρήκαν ιδιώτη; Αξιοποίηση θα είναι και για τις Θερμοπύλες! Όλο αυτό το διάστημα θα τις λειτουργούμε δωρεάν. Λένε “αν έχετε έσοδα, θα μας δίνετε το 20%”. Δεν θα έχουμε, έξοδα θα έχουμε. Θα κάνουμε ένα βήμα που δεν καθορίζει την πορεία του δήμου, αλλά θα δώσει δυνατότητες. Δεν εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης να τις ιδιωτικοποιήσει. Είναι μια δική μας παρέμβαση από την οποία μόνο κέρδος θα έχουμε».
Τι αναφέρει η σύμβαση παραχώρησης
Σας παραθέτω επ’ ακριβώς παρακάτω τι ψηφίστηκε και από ποιους…
paraxorisi psoroneria1

paraxorisi psoroneria2
paraxorisi psoroneria3
paraxorisi psoroneria4
Θερμοπύλες – Προοπτική και ανάπτυξη
Έτσι τιτλοφορείται το οκτασέλιδο όραμα του δημάρχου, Γιώργου Κοτρωνιά, για την περιοχή, σημεία τα οποία παραθέτω στη συνέχεια.
Στο πρώτο κομμάτι που παρατίθεται αναφέρονται τα προβλήματα από την απαξίωση των πηγών στα χέρια των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, προκάτοχο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.
Έχει σημασία να σταθούμε στο εξής: «Αυτό όμως που αποτελεί κύριο αίτημά μας είναι είτε η εξεύρεση από τα Ε.Τ.Α. αξιόπιστου επενδυτού, είτε η παραχώρηση της περιοχής στο Δήμο Λαμιέων (του οποίου άλλωστε δημοτικό διαμέρισμα αποτελούν οι Θερμοπύλες) ο οποίος έχει την θέληση και την δυνατότητα να προσελκύει επενδυτές…»
Με ποιους τρόπους έγινε η διεκδίκηση από τον δήμο της παραχώρησης των πηγών; Την περιοχή ο δήμος τη βλέπει μόνο χρηματικά και «δεν θέλουμε να μας βγάλουν απ’ έξω χωρίς χρήματα»; Ποιο κομμάτι «φιλέτου» θα έχει στα χέρια του ο ιδιώτης, μόνο τις πηγές ή και τον ιερό τόπο που στέκει το άγαλμα του Λεωνίδα;
Παραδίπλα υπάρχουν κι άλλες ιστορικές περιοχές. Δεν τα λέω εγώ, ο δήμαρχος τα λέει… Θα πάνε κι αυτές πακέτο στον ιδιώτη να κονομάει από τον πλούτο της Ελλάδας;

Δείτε κι άλλο εδάφιο από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του δημάρχου για την …ρημαγμένη πλέον πρωτεύουσα της περιφέρειας που διοικεί.
Σε ποιο πανεπιστήμιο θα αποτελέσει τμήμα το κέντρο διεθνών σχέσεων;
Καταλαβαίνετε το τελευταίο εδάφιο σε ποιο στάδιο μπορεί να βρίσκεται…
Όπως προανέφερα στην αρχή, η Περιφέρεια στενάζει από την ανεργία και θα έπρεπε με περισσότερο ζήλο να δοθεί μια μάχη ώστε να δοθούν οι πηγές στον δήμο, έτσι ώστε από τα έργα ανάπλασης και την περεταίρω αξιοποίηση να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εκτός κι αν ο δήμος Λαμιέων θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε καν στα Ψωρονέρια. Η διεκδίκηση δεν γίνεται στα γραφεία γιατί απ’ τα 40 χρόνια και τα «ευχαριστώ» στον Σταϊκούρα πέσαμε στα 25 με το ζόρι. Κι απ’ ότι βλέπουμε η ΕΤΑΔ όχι μόνο δεν δίνει λογαριασμό στους φορολογούμενους που την πληρώνουν, αλλά τους αφαιρεί και το δικαίωμα αυτοί να αποφασίσουν.
Αυτό βέβαια θα γινόταν αν οι δημότες ενημερώνονταν. Τότε θα λέγονταν «πολίτες» και ο δήμος θα τους είχε μαζί του στο δρόμο για να διεκδικεί. Τα final 4 του πόλο και οι πισίνες είναι χάντρες στους ιθαγενείς. Ο αναπληρωτής υπουργός που εισπράττει απλόχερα τα «ευχαριστώ» μιλούσε για «άλλο μείγμα πολιτικής», όχι για σπορά δυστυχίας με την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής. Αλλά απ’ ότι διαπιστώνουμε το δημοτικό συμβούλιο ακόμη κομματοκρατείται. Η συμπολίτευση που στηρίχθηκε απ’ τη ΝΔ ειρωνεύεται το τμήμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα κάνει ο Τσίπρας, αυτό είναι το ζητούμενο, όχι ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί και αποψιλώνουν την πρωτεύουσα της περιφέρειας της οποίας ηγούνται!
Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι δήμοι θα παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή να ξεπουληθούν τα ιαματικά. Εκεί που δεν υπάρχει εισιτήριο θα μπει για να συνηθίζει ο δημότης να πληρώνει. Μέσα σε αυτό το μίζερο κλίμα θα έρθει μετά βαΐων και κλάδων να τα πάρει στα χέρια του και να κονομάει αυτός αντί του κράτους ο ιδιώτης, κατά τη διάλεκτό μας «ιδιώτ’ς». Θα γελάει εις βάρος των idiots!

Σχόλια