Τώρα τους φταίει η έλλειψη υπολογιστών στο δημόσιο..

Χρόνια η αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στην ΕλλάδαΤα δεινά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης
Χρόνια η αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν απορροφά ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στο οικονομικό ένθετο της Frankfurter Allgemeine, που αναφέρεται σε ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης:
την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Στην Frankfurter Allgemeine μιλάει για την Ελλάδα ο Μάριος Ψάλτης, στέλεχος της Pricewaterhouse Coopers, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει τα εξής: «Μετά από μία φάση απώθησης και οργής, οι Έλληνες αρχίζουν να διακρίνουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμησή της».Ο Μάριος Ψάλτης λέει ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο η φορολογική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΝΤ και της ΕΕ», αλλά επισημαίνει προβλήματα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση. «Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εξακολουθεί να μην είναι αυτονόητη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Με αυτήν την αφορμή η Frankfurer Allgemeine σχολιάζει: «Τα τέσσερα χρόνια της κρίσης δεν ήταν αρκετά, για να εξοπλιστεί ολόκληρη η ελληνική δημόσια διοίκηση με υπολογιστές και να συνηθίσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην καθημερινή χρήση τους. Πρόκειται για καταστροφή, όταν μάλιστα το ΔΝΤ χτυπάει καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εδώ απέτυχαν οι Έλληνες, αλλά όχι μόνο οι Έλληνες: η ευρωπαϊκή στρατιά των συμβούλων μάλλον αδράνησε τα προηγούμενα χρόνια στην προσπάθειά της να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της πραγματικής οικονομίας».Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου, Deutsche Welle

Σχόλια