ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Η υφιστάμενη κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΠΥ είναι εμφανής παρά ποτέ με την πλήρη απραξία της κυβέρνησης και την έλλειψη βούλησης για πραγματική αναδιάρθρωση και αποτελεσματική λειτουργία , ενώ παράλληλα είναι άκρως αποκαλυπτικά όσο και ιδιαιτέρως ανησυχητικά για τις τύχες τους , τα στοιχεία τα οποία απροκάλυπτα παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, κατά τη διάρκεια οµιλίας του σε συνέδριο για την Υγεία,
το οποίο διοργάνωσαν στην Αθήνα οι Financial Times για τις επερχόμενες μειώσεις στην χρηματοδότηση της του συστήματος υγείας .
Αναλυτικά , στον κρατικό προϋπολογισµό για το 2014 θα εγγραφούν 4,44 δισ. ευρώ για το υπουργείο Υγείας, έναντι 4,84 δισ. για φέτος. Οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τα νοσοκοµεία για το 2013 θα διαµορφωθούν στο 1,34 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρω για το 2011, δηλαδή µειωµένες κατά 16% την τελευταία τριετία. Προβλέπεται επίσης να διαµορφωθούν κάτω από το 1 δισ. ευρώ για το 2015.
To μισθολογικό κόστος στην Υγεία εκτιµάται ότι θα διαµορφωθεί στα 2,22 δισ. ευρώ για το 2013, έναντι 2,73 δισ. ευρώ για το 2011, δηλαδή µειωµένο κατά 19% την τελευταία τριετία, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 2,16 δισ. ευρώ για το 2015. Με άλλα λόγια, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα χάσουν περίπου ένα 20% ακόμη από τις αποδοχές τους µέχρι το τέλος του 2015...
Οι ελλείψεις σε ροσωπικό είναι τραγικές , όπου πάνω από 6.500 στο ΕΣΥ και 10.000 στον ΕΟΠΠΥ δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τους συμπολίτες μας στην αναζήτηση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα .
Ενα σύστηµα, αν ποτέ λειτούργησε όντως ως οργανωµένο σύστηµα, που εµφανώς πλέον καταρρέει κάτω από το βάρος των πρωτοφανών περικοπών σε χρηµατοδότηση, της κακής συντήρησης υποδοµών, των φθηνών -όταν υπάρχουν- αναλωσίµων αλλά και της συχνής έλλειψης προσωπικού και φαρµάκων, δοµηµένο άναρχα επί χρόνια και µε στόχο να εξυπηρετήσει µάλλον πολιτικές σκοπιµότητες παρά το συµφέρον των χρηστών του, το ΕΣΥ δεν µπορεί να αντεπεξέλθει σε µια τέτοια απότομη και ραγδαία µείωση πόρων.
Εύλογο είναι να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τις περικοπές λιτότητας , αδιαφορώντας για τα προβλήματα στελέχωσης των μονάδων υγείας, τα προβλήματα στην ομαλή και συνεχή διάθεση υλικών και αναλώσιμων χειρουργείων , στην ακύρωση και μετάθεση προγραμματισμένων επεμβάσεων , στην διάθεση φαρμάκων οδηγώντας στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξαθλίωση των πολιτών και των ασθενών , θέτοντας την κοινωνία σε ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση,. Απλά περιστατικά καταλήγουν θανατηφόρα.
Ακόμη , προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών παραδέχεται ο ΕΟΦ με τον πρόεδρό του να δηλώνει ότι οι ασθενείς τραβούν καθημερνά τον δικό τους Γολγοθά για την εξεύρεση των απαραίτητων φαρµάκων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήµατα στην πρόσβαση των ασθενών και των ασφαλισµένων στα φάρµακα και αναγνωρίζει επίσης ότι είναι προβληµατικός ο ισχύων τρόπος τιµολόγησης των φαρµακευτικών σκευασµάτων, αλλά και ο τρόπος κατάρτισης της θετικής λίστας των συνταγογραφούµενων φαρµάκων.
Από την άλλη το ΥΥΚΑ επιδίδεται σε ασκήσεις επι χάρτου διαμορφώνοντας «οράματα» για την υγεία των Ελλήνων και το ΕΣΥ, οράματα που εκφράζουν μόνο αυτούς που τα διαμόρφωσαν. Δηλαδή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με τον υπουργό να ‘βάζει’ τις προτεραιότητες του στην καθιέρωση της «έξυπνης» κάρτας υγείας του πολίτη , κάτι που μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση και την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ και όχι να αποτελεί μεμονωμένη μελλοντική ενέργεια .

Μην τρέφουµε τελικά αυταπάτες. Η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι προ των πυλών.
Πρέπει λοιπόν να θέσουμε φραγμό στην διάλυση του ΕΣΥ με την αποτελεσματική ανασυγκρότησή του .

Το κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις ανάγκες της κοινωνίας μας για την δημόσια υγεία , καλούμε τα στελέχη των νοσοκομειακών μονάδων τους επιστημονικούς συλλόγους/φορείς και τους πολίτες να υποστηρίξουν την απεργία των ιατρών την Παρασκεύη 7 Ιουνίου 2013.

Δημήτριος Π. Μπουρντένας
Συντονιστής Υγείας & Επιστημονικώ νΣυλλόγων
ΑΝ. ΕΛΛ. Συντονιστική Λάρισας



Σχόλια