Μετά την ΕΡΤ, σειρά παίρνει και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

Τελικά «το μοντέλο ΕΡΤ», ήτοι η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων με όλα τα συμπαρομαρτούντα, όπως η διασπάθιση δημόσιου χρήματος από προνομιούχους υπαλλήλους, θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την κυβέρνηση στην προσπάθεια της συρρίκνωσης και κατάργησης δημόσιων οργανισμών.
Τα στοιχεία για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος είναι υποβολιμαία, εξηγεί
ο πρόεδρος του συνδικάτου Χ. Σμυρνιώτης Αυτή τη φορά σειρά έχει το πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Με ορμητήριο τη λέσχη αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρηγίλλης, ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ), ο οποίος στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ, ανέφερε χθες ότι ανακάλυψε στον οργανισμό, του οποίου προΐσταται, «φαινόμενα που έχρηζαν και χρήζουν εξυγίανσης - εννοώ εξυγίανση σε κάτασπρο φόντο και όχι σε μαύρο, ούτε σε γκρίζο».
Ενεργό συνδικάτο
Πρόκειται για το φορέα που απορρόφησε το ΙΓΜΕ μετά την κατάργησή του, το 2011, προκειμένου να απολυθούν 130 εργαζόμενοι ως έφεδροι. Εκτοτε, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα χέρια, αλλά το συνδικάτο τους έχει καταγραφεί ως ένα από τα πλέον ενεργά, καθώς συστηματικά πραγματοποιεί κινητοποιήσεις και μόνιμα στέκεται απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.
Στο συγκεκριμένο γεύμα εργασίας, ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρήκα συμβόλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής που ισχύει από το 1989 και αφορά ένα πρόσθετο εφάπαξ που προκάλεσε δημόσια δαπάνη 50 περίπου εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση της πολιτείας για μια τέτοια ενέργεια και χωρίς να γίνουν ποτέ οι έλεγχοι που το υπ. Οικονομικών άρχισε να απαιτεί από την άνοιξη του 2011. Βρήκα 245 συνταξιούχους που μαζί με το συνδικάτο απαιτούσαν να πληρώσει η σημερινή διοίκηση, δηλαδή το κράτος, άλλα 31 εκατ. ευρώ για να λάβουν πρόσθετο εφάπαξ 125.000 ευρώ ο καθένας. Εκανα μια εκτίμηση του πόσα χρήματα "χρωστά" το ΙΓΜΕ σε συνταξιούχους και σε όσους υπηρετούν σήμερα στον οργανισμό για νόμιμες και μη νόμιμες, κατ' εμέ, αποζημιώσεις που ανέρχονται σε πάνω από 70 εκατ.».
Προσθέτει ακόμη ότι «στο αρχικό συμβόλαιο της Εθνικής έγιναν 8 τροπολογίες έπειτα από αντίστοιχες προτάσεις του συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ και έγινε αεροπλανάκι (την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, 300 περίπου υπάλληλοι έλαβαν από 140-150.000 ευρώ εφάπαξ και άλλοι 200 μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες με 80.000 εφάπαξ). Προνόμια Αγριας Δύσης, χωρίς ούτε περιφερόμενη δικαιοσύνη και έλεγχο».
Εξοργισμένος, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ Χ. Σμυρνιώτης απαντάει: «Οι παροχές που έχουν οι εργαζόμενοι πραγματοποιήθηκαν με σύναψη συλλογικής σύμβασης, είναι καθ' όλα νόμιμες, έγιναν με υπογραφές συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτητικών αποφάσεων, με συνομολόγηση όχι μόνο των διοικήσεων, αλλά και των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών. Η υπονόμευση των παροχών που προκύπτουν από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχαν οι εργαζόμενοι έγινε διαχρονικά από τις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν με τη συρρίκνωση του ινστιτούτου, είτε με τις μετατάξεις το 2009 είτε με τις έκτακτες συνταξιοδοτήσεις (2009 - 2013), και φυσικά με τις εφεδρείες του 2011».
Ο ίδιος εξηγεί στην «Ε» ότι «τα στοιχεία που παρουσιάζει για δήθεν διασπάθιση δημόσιου χρήματος και δήθεν ύποπτες συναλλαγές με διοικήσεις και πολιτικούς προϊσταμένους συνιστούν ανυπόστατες, υποβολιμαίες κατηγορίες και εντάσσονται στη λογική της κυβέρνησης για κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, η οποία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε τετελεσμένα».
Σύμφωνα με κύκλους εργαζομένων, ο κ. Κωστόπουλος, πέραν της στήριξης που απολαμβάνει από τη ΔΗΜΑΡ, υπήρξε σύμβουλος της Μαριέττας Γιαννάκου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, και νωρίτερα σύμβουλος του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «βρήκα γερασμένο αλλά κυρίως κουρασμένο προσωπικό, με μέσο όρο ηλικίας τα 58 - 59 χρόνια, παρ' όλο που το 2005 προσελήφθησαν 26 νέοι επιστήμονες. Επιπλέον, ενώ το ΙΓΜΕ είναι ερευνητικός-μελετητικός φορέας της πολιτείας, ο λόγος του επιστημονικού προσωπικού προς το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό είναι 1:1,5, με το 40%, 65 δηλαδή άτομα, στις διοικητικές υπηρεσίες του οργανισμού».
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2011 ήταν 393 και ενάμιση χρόνο μετά έχουν απομείνει 274. Τονίζουν ότι το ινστιτούτο συρρικνώνεται και απαξιώνεται, με αποτέλεσμα να χαθούν έργα του ΕΣΠΑ 25 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο έχουν εγκριθεί και έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται. 
http://www.enet.gr

Σχόλια