Τουρκία: Συνέχιση των επεισοδίων και κήρυξη απεργιών...

Οι άγριες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται ήδη σε δύο. 
Ξεκινούν σήμερα προειδοποιητική απεργία και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Mε αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι συγκρούσεις χιλιάδων τούρκων διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης και αλλού.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται τουλάχιστον σε δύο
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται τουλάχιστον σε δύοΣύμφωνα με επίσημες πηγές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται τουλάχιστον σε δύο. Η πρώτη είδηση θανάτου ήρθε χθες, όταν αυτοκίνητο παρέσυρε διαδηλωτή στην Κωνσταντινούπολη. Οι αρχές κάνουν λόγο για ατύχημα. Το δεύτερο θύμα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA, βρήκε τραγικό θάνατο από πυρά αγνώστου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη της Αντιόχειας, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας.
Μία εβδομάδα από την έναρξη των γενικευμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και ο τούρκος πρωθυπουργός επιμένει ότι θα προχωρήσει στα σχέδιά του για ανοικοδόμηση της πλατείας Ταξίμ, επικρίνοντας την αντιπολίτευση και εξτρεμιστές για τα επεισόδια. Από την πλευρά των διαδηλωτών αλλά και της αντιπολίτευσης το ζήτημα είναι τώρα αν η εξέγερση θα διατηρήσει τον παλμό της για αρκετό διάστημα ώστε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την κυβέρνηση. Στο μετα
Δεν αναβλήθηκε η επίσκεψη Ερντογάν σε Αλγερία και Μαρόκο
Δεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Αλγερία και Μαρόκο ο Τ. Ερντογάν Δεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Αλγερία και Μαρόκο ο Τ. Ερντογάν
Ενδεικτικό του εύθραυστου της κατάστασης ήταν το ότι το τουρκικό εθνικό νόμισμα παρουσίασε κάθετη πτώση έναντι των άλλων νομισμάτων ενώ το Χρηματιστήριο Κωνπολης σημείωσε πτώση κατά 6.43%. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ανέβαλε χθες το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Αλγερία και το Μαρόκο παραχωρώντας συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο.
Υποστήριξε μάλιστα ότι πίσω από την κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης βρίσκονται «σκοτεινές δυνάμεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Στο εσωτερικό κατηγόρησε την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση και τους «εξτρεμιστές», όπως είπε, ενώ αποκάλυψε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούν ανάμειξη κύκλων του εξωτερικού».
Πάντως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη και προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι η ένταση θα εκτονωθεί.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη / Dpa

Σχόλια