Ποδαρικό με το αριστερό η Φώφη…

Επικοινωνιακά λάθη και υπερβολές από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας μόλις εγκαταστάθηκε στο ελληνικό Πεντάγωνο
Τέσσερις ημέρες πέρασαν από την εγκατάσταση της κ. Φώφης Γεννηματά στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όπου ανέλαβε καθήκοντα αναπληρώτριας υπουργού, κι άρχισαν οι γκρίνιες από τους αξιωματικούς. Αφορμή αποτελεί...
...ο ιδιαίτερος οίστρος που επιδεικνύει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για ένα πυλώνα εθνικής πολιτικής, τον οποίο όχι μόνο δεν γνωρίζει αλλά προφανώς δεν επιχειρεί και να μάθει.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν πολύ ενδιαφέρον στη Λέσχη Αξιωματικών στο ελληνικό Πεντάγωνο. Αξιωματικοί διαφόρων διευθύνσεων βρίσκονταν στην αίθουσα για να γευματίσουν και συζητούσαν χαμηλοφώνως, όταν ξαφνικά τη βαβούρα διέκοψε η φωνή ενός ανώτερου αξιωματικού που δεν κρατήθηκε και σχολίασε μεγαλόφωνα: «Και τι δεν έχει τραβήξει αυτό το υπουργείο! Από την εποχή του ‘στρατάρχη’ Μπεγλίτη μπήκαμε στην εποχή της ‘υπολοχαγού’ Φώφης! Τι ξέρει από αμυντική βιομηχανία και συζητεί απευθείας με τον υπουργό Οικονομικών; Θα μας τρελλάνουν;».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση για τα πρώτα βήματα της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Φώφης Γεννηματά στο ελληνικό Πεντάγωνο. Κάποιοι νεώτεροι χασκογέλασαν, κάποιοι άλλοι παλιότεροι επιτελικοί σχολίασαν ότι αν ακολουθηθεί ανάλογη τακτική μ’ αυτή που ακολουθούσε ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, η υστεροφημία του απελθέντος κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου δεν θα είναι τόσο κακή τελικά!

Οι αξιωματικοί δεν ξεχνούν ότι μόλις η νέα πολιτική ηγεσία μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την τελετή παράδοσης – παραλαβής, η κ. Γεννηματά βρέθηκε έτοιμη και προετοιμασμένη με ένα φάκελο να εκφράσει τις θέσεις και τις απόψεις της. Μάλιστα, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραδόσεως – παραλαβής μετά τις σύντομες τοποθετήσεις του κ. Παναγιωτόπουλου και του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, η κ. Γεννηματά ζήτησε να κάνει τη δική της παρέμβαση μπροστά στις κάμερες.

Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε αρχικά οδηγία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει περάσει επίσης από το θώκο του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξε όμως και συνέχεια. Η αναπληρώτρια υπουργός φέρεται ότι προτίθεται να μεταφέρει το επιτελείο που συνεργάσθηκε μαζί της από την εποχή που βρισκόταν στην υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς στο υπουργείο.

Κάποια από τα στελέχη αυτής της ομάδας, όχι μόνο εγκαταστάθηκαν στο ελληνικό Πεντάγωνο αλλά αντιγράφουν την προϊσταμένη τους έχοντας απόψεις επί παντός επιστητού, σε βαθμό που έχουν προκαλέσει γκρίνιες σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το σημερινό άρθρο της κ. Έλενας Ακρίτα στο οποίο αναφέρεται στην τοποθέτηση της κ. Γεννηματά στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει γίνει ανάρπαστο!

Η συνέντευξη προκάλεσε αντιδράσεις

Το τρίτο περιστατικό που δεν άρεσε στους αξιωματικούς -αλλά και σε πολιτικά στελέχη- αφορούσε στη συνέντευξη που «βιάστηκε» να δώσει η αναπληρώτρια υπουργός σε δημοφιλή ιστοσελίδα αμυντικού και διπλωματικού περιεχομένου. Με τις αναφορές της για θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και περί της πολιτικής που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από το 2009 και εξής, η κ. Γεννηματά καλλιέργησε την αίσθηση ότι όχι μόνο θέλει να συνδιοικήσει με τον κ. Αβραμόπουλο (σ.σ. ο οποίος τυγχάνει να είναι εμπειρότερος και μακράν αποτελεσματικότερος από πολλούς άλλους που πέρασαν από υπουργικούς θώκους), αλλά κατά πολλούς συνεχίζει την τακτική του κ. Βενιζέλου με όσα έγιναν στο παρασκήνιο για το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνεργάτες του υπουργού δεν έκαναν οποιοδήποτε σχόλιο όταν ζητήσαμε την αντίδρασή τους. Οι αξιωματικοί όμως δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για τη σπουδή που επιδεικνύει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Εδώ είναι υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι κλαδική του κόμματος που διεκδικεί το 4% από τις παλλινωδίες και την αναποτελεσματικότητά του», σχολίασε ανώτατος αξιωματικός που χαρακτήρισε «διατάραξη της πολιτικής τάξης» τις πρωτοβουλίες της αναπληρώτριας υπουργού.

«Εδώ, η πειθαρχία είναι ο βασικός πυλώνας διοικήσεως και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όταν αυτήν την αρχή δεν τη σέβεται ένα άπειρο(σ.σ. προφανώς περί τα ζητήματα Άμυνας) πολιτικό στέλεχος και επιχειρεί να υποσκελίσει τον πολιτικό προϊστάμενό του, υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε στο “Newsbomb.gr”. Υπογράμμισε ότι αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται στο Πεντάγωνο αλλά από τη φρουρά του Καστελλορίζου μέχρι το φυλάκιο του Ορμενίου ή το υπό κατάργηση 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα, επηρεάζοντας το ηθικό στελεχών και οπλιτών. «Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα κι όχι ποιος θα επιβληθεί πολιτικά σε ποιον», σημείωσε.

Το ραντεβού με τον Στουρνάρα

Η συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα χωρίς προηγουμένως να προετοιμαστεί για ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας ήταν το γεγονός που εξόργισε πολλά πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη, προκαλώντας έντονες συζητήσεις, όχι μόνο στη λέσχη αξιωματικών. Η αιφνιδιαστική συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον εκφραστή του «συστήματος Σημίτη» στην κυβέρνηση και κυρίως τα αποτελέσματά της συνιστούν απειλή έναντι της εθνικής ασφάλειας!

Όπως μας μετέφεραν, ο κ. Στουρνάρας επέδειξε την ίδια αλαζονεία όπως και στην περίπτωση της ΕΡΤ για τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Η κ. Φώφη Γεννηματά πήγε δήθεν να εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αγοραστούν πρώτες ύλες από τα ΕΑΣ ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι γραμμές παραγωγής και να ετοιμαστούν παραγγελίες ύψους 250 εκατ. ευρώ, με απώτερο σκοπό να επιτύχει πολιτική προσπέραση του κ. Αβραμόπουλου!

Αυτή η μικροπολιτική προσπάθεια όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά αποκαλύπτει τον αδικαιολόγητο και προκλητικό ρόλο του κ. Στουρνάρα έναντι της εθνικής οικονομίας και των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία. Λέγεται ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν ερειστικός και ειρωνικός προς την κ. Γεννηματά, την οποία άκουσε μεν, αλλά αρνήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ακόμα και να σκεφτεί το αίτημά της!

Οι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι σ’ αυτήν τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο, εφ’ όσον γνωρίζει τα ζητήματα των ΕΑΣ και όλο το πλέγμα λειτουργίας της αμυντικής βιομηχανίας. Δεν κρύβουν μάλιστα την έντονη δυσφορία τους επειδή οι έμπειροι (και γνωρίζοντες κάθε επιστητό) συνεργάτες της αναπληρώτριας υπουργού δεν μπήκαν στον κόπο ούτε ανακοίνωση να εκδώσουν για όσα συνέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών.  

Το θέμα έχει ενδιαφέρον. Η σιωπηλή θητεία του κ. Παναγιωτόπουλου στο ελληνικό Πεντάγωνο έφερε τα ΕΑΣ στο χείλος της καταστροφής. Καθημερινώς φθάνουν αιτήσεις κατασχέσεως πανάκριβων μηχανημάτων, η εταιρεία φύλαξης του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και των αποθηκών πυρομαχικών στο Λαύριο απειλεί να αποχωρήσει επειδή δεν έχει πληρωθεί ενώ 966 εργαζόμενοι έχουν υποστεί διατεταγμένη απόγνωση από την ανεπάρκεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ και του κ. Στουρνάρα.

Η επιμονή του υπουργού Οικονομικών να μην εκταμιεύει 30 εκατ. ευρώ για να γίνουν οι παραγγελίες πολεμικού υλικού δεν στερούν μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις από πυρομαχικά. Διασύρουν την Ελλάδα σε ξένες χώρες (όπως η Κίνα) που έχουν παραγγείλει οπλισμό που τελικά δεν παράγεται εξ αιτίας του κ. Στουρνάρα. Ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για ύποπτες μεθοδεύσεις για να εκποιηθούν σε τιμή ευκαιρίας τα ΕΑΣ ενώ το χρέος της εταιρείας μετά το PSI δεν ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ αλλά ο κ. Στουρνάρας το εμφανίζει «ακούρευτο» στο ύψος των 900 εκατ. ευρώ.

Αυτά είναι ζητήματα που δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί η κ. Γεννημάτά με τον υπουργό Οικονομικών έχοντας εμπειρία τριών ημερών στο ελληνικό Πεντάγωνο. Εκτός αν εκτός από ποδαρικό με το αριστερό τοποθετήθηκε εκεί για να εξυπηρετήσει το σχεδιασμό του «συστήματος Σημίτη»… 

Read more: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/321800/podariko-me-to-aristero-i-fofi#ixzz2Xb1Ef9NI

Σχόλια