Τα παιδιά πληρώνουν την κρίση

Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός 
Πληθαίνουν τα παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η Υπηρεσία της Ε.Ε. για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Τα τελευταία τρία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση και των παιδοψυχιατρικών περιστατικών ως απόρροια της κρίσης.
Η Υπηρεσία της Ε.Ε. για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA),
στην έκθεσή της, απηχεί τις επισημάνσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για «το δικαίωμα στη ζωή, στην επιβίωση και στην ανάπτυξη» των παιδιών και των εφήβων, σε οικογένειες που χάνουν απότομα τα εισοδήματά τους, αλλά και για την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική ασφάλιση και την εκπαίδευση.

Στην έκθεση τονίζεται το ρεκόρ στο ποσοστό ανεργίας των νέων, το υψηλό ποσοστό παιδιών που σταματούν να πηγαίνουν σχολείο, κυρίως παιδιά των Ρομά, καθώς και η αύξηση των παιδιών που επαιτούν ή εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές, βάσει μελέτης του Έλληνα Συνηγόρου του Παιδιού προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.  Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ανησυχίες που είχε εκφράσει η εθνική επιτροπή της Unicef, τον Μάρτιο του 2012, για τη φτώχεια των παιδιών και τον υποσιτισμό, αποκαλύπτοντας περιπτώσεις μαθητών που λιποθύμησαν στο σχολείο.
Η κρίση διαταράσσει την ψυχική υγεία των παιδιών
Βοήθεια από παιδοψυχολόγους ζήτησαν 2.000 παιδιά στη Δυτική Ελλάδα το 2012, έναντι 1.970 παιδιών το προηγούμενο έτος και 1.420 παιδιών το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το 51ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, οι διαταραχές συμπεριφοράς, ο σχολικός εκφοβισμός, οι φοβίες, το άγχος και τα ψυχοσωματικά.
Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών στην Ε.Ε.
Οι δημοσιονομικές περικοπές είχαν σημαντικές επιπτώσεις  στα παιδιά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία για το 2011, το 27% των παιδιών στην Ε.Ε. απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό αυτό είναι πιο υψηλό από ό,τι αυτό που αφορά στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η έκθεση της FRA αναφέρει ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα παιδιά σε πολλά κράτη της Ε.Ε, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των οικογενειών, αλλά και των κοινωνικών δαπανών των κρατών.
Υπενθυμίζει μελέτη της Unicef για τον αντίκτυπο της κρίσης στα παιδιά στην Ισπανία, οι δημοσιονομικές περικοπές πλήττουν τις υπηρεσίες που είναι αφιερωμένες στα παιδιά, κυρίως τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών. Στην Πορτογαλία, διάταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 μείωσε σημαντικά το ύψος διαφόρων επιδομάτων, το οποίο είχε "σοβαρές οικονομικές συνέπειες" για τις οικογένειες με παιδιά.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια