Συνθήκες νοσηλείας παιδιού με Αυτισμό

Πάτρα: 14/06/2013
Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης
των Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας
( ΕΨΥΕΠΕΑ)
Κανακάρη 113-117, 262 25 Πάτρα
Τηλ. 2610.435 000
2610-462.359
e-mail:autismpa@otenet.gr
tgorilas@otenet.gr
http://autism.pblogs.gr
Προς:

α) Διοικητή και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Π.Γ.Ν.Π.
β) Διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής κλινικής Π.Π.Γ.Ν.Π.
γ) Διοικητή 6ης Υ.Π.Ε
δ) Επιστημονική επιτροπή του Π.Π.Γ.Ν.Π.
ε) Πρόεδρο και Δ.Σ. του Ι.Σ.Π.
ζ) Πρόεδρο και μέλη της κεντρικής επιτροπής της Ε.Σ.ΑμεΑ.
η) Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.Μ.Ε.Α.
θ) Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων νήσων

Θέμα: Οι συνθήκες νοσηλείας παιδιού με Αυτισμό στην Ψυχιατρική κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου η Παναγιά Βοήθεια.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι
Οι γονείς 16 χρονου παιδιού με Αυτισμό, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, που είναι μέλη του Σωματείου Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης του Παιδιού και Εφήβου με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ), ζήτησαν τη στήριξη και τη βοήθεια του συλλόγου μας σχετικά με τη νοσηλεία του παιδιού τους στην Ψυχιατρική κλινική του Π.Π.Γ.Ν.Π. Ενημέρωσαν και κατήγγειλαν στα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας, ότι το παιδί τους παραμένει δεμένο στο κρεβάτι του όλο σχεδόν το εικοσιτετράωρο και για δέκα ημέρες, με ιμάντες ακινητοποίησης , παρά τη φαρμακευτική αγωγή, και αρνούνται να τους αφαιρέσουν για λίγο, ακόμη και κατά το σύντομο επισκεπτήριο των γονιών και της αδελφής του.
Μετά από επίσκεψη μέλους του συλλόγου μας κατά το επισκεπτήριο της Δευτέρας 10 Ιουνίου, διαπίστωσε την ορθότητα των ισχυρισμών.
Aισθανόμαστε ντροπή, ανησυχία και αποτροπιασμό, σαν γονείς παιδιών με Αυτισμό για τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας Αυτιστικού παιδιού στην Ψυχιατρική κλινική ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα προστασίας και φροντίδας που απαιτείται για όλα τα πάσχοντα παιδιά και πολύ περισσότερο για τα παιδιά με αναπηρία. Δυστυχώς οι συνθήκες νοσηλείας θυμίζουν παλιές εποχές ασυλοποίησης και βάναυσης κακοποίησης των ψυχικά πασχόντων. Ερωτούμε και περιμένουμε άμεσες απαντήσεις και λύσεις από όλους τους αρμόδιους αναμένοντας και την απόδοση ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο.
α) Η ακινητοποίηση παιδιού με Αυτισμό δεμένο με ιμάντες, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (δεκαήμερο μέχρι σήμερα !!) πέρα από την οξεία φάση, αποτελεί αποδεκτή Ιατρική θεραπευτική μέθοδο και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική; Μήπως πρόκειται για Ιατρική κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση Αυτιστικού παιδιού με ολέθριες συνέπειες και καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς του;

Σχόλια