Ζητείται Θησέας να σκοτώσει το…Μνημόνιο

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Το «μαύρο» στις οθόνες της ΕΡΤ μου θυμίζει τα μαύρα πανιά με τα οποία επέστρεφε το πλοίο από τη Μινωική Κρήτη στην Αθήνα ως ένδειξη πένθους για τις ανθρωποθυσίες των νέων της Αθήνας και το βαρύτατο φόρο που πλήρωναν, οι Αθηναίοι, στο Μίνωα. Είχαν διαπράξει κι αυτοί ένα σοβαρό έγκλημα και υποχρεώθηκαν τότε, όπως εμείς σήμερα, να θυσιάζουν τους νέους τους στο φοβερό τέρας Μινώταυρο. (Μνημόνιο το λέμε εμείς σήμερα!)


Ο μύθος είναι γνωστός. Κάποτε ο γιος του Μίνωα, Ανδρόγεως, πήρε μέρος στα Παναθήναια, όπου και νίκησε σε κάποιους αγώνες. Οι Αθηναίοι τότε από φθόνο σκότωσαν τον νεαρό αθλητή, ο Μίνωας κήρυξε πόλεμο στους Αθηναίους και τους νίκησε. Ως τιμωρία τους ανάγκασε να στέλνουν στην Κρήτη κάθε εννιά χρόνια εφτά νέους άντρες και εφτά νέες γυναίκες για να κατασπαράζονται από το Μινώταυρο.( Σε εμάς σήμερα με το Μνημόνιο «κατασπαράζονται» χιλιάδες νέοι καθημερινά με την ανεργία και την φυγή στο εξωτερικό). Οι νέοι ρίχνονταν μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο (ανεργία και κατάθλιψη θα το λέγαμε στις μέρες μας), που ήταν γεμάτος στοές και αδιέξοδα, όπου περιπλανιόνταν άσκοπα μέχρι να τους βρει ο Μινώταυρος.
Ο γιος του βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, ο Θησέας, δεν άντεξε την ταπείνωση αυτή και ζήτησε να είναι αυτός ένας από τους νέους την τρίτη φορά (σαν το τρίτο Μνημόνιο;) που θα πλήρωναν το φόρο, ώστε να επιχειρήσει να σκοτώσει τον Μινώταυρο μέσα στον σκοτεινό Λαβύρινθο. Έτσι, έφτασε στην Κρήτη και έτυχε να γνωρίσει την κόρη του Μίνωα, Αριάδνη, με την οποία και ερωτεύτηκαν. Η Αριάδνη τότε έδωσε στον Θησέα ένα κουβάρι με κλωστή (γνωστό ως μίτος της Αριάδνης) και τον συμβούλεψε να δέσει την άκρη του στην είσοδο του λαβύρινθου και να το ξετυλίγει, ώστε να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να βρει την έξοδο.

Ο Θησέας μπήκε μέσα στις σκοτεινές στοές κρατώντας το μίτο και κατάφερε να σκοτώσει τον Μινώταυρο κόβοντας του το κεφάλι, δίνοντας έτσι οριστικό τέλος στο χαράτσι αίματος του Μίνωα. Μετά κατάφερε να επιστρέψει στην έξοδο, ακολουθώντας την κλωστή.

Ποιο άραγε είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα; Όχι βέβαια οι απολύσεις στην ΕΡΤ αλλά το  γεγονός των δεσμών του Μνημονίου εξαιτίας του οποίου μας ζητούν οι δανειστές μας νέες μαζικές «ανθρωποθυσίες» και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει. Θα πείτε πως δεν υπογράψαμε κανένα Μνημόνιο εμείς οι Έλληνες πολίτες, θύματα και συνδημιουργοί  ταυτόχρονα ενός πελατειακού κράτους, αλλά μη γελιέστε το υπέγραψαν οι νόμιμοι εκπρόσωποί μας. Κάποιοι τους υποστήριζαν αυτούς που ξεκίνησαν αυτή την ιστορία της «διάσωσής μας».Ίσως να θεωρούσαν πως δεν θα κληρωθούν ποτέ να θυσιαστούν και οι ίδιοι.
Το Μνημόνιο είναι αυτό που έχει μαυρίσει τις ζωές μας και τα αποτελέσματα του είναι σήμερα να έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους άνεργους στον ιδιωτικό τομέα, κατεστραμμένες επιχειρήσεις και τους υπόλοιπους να αγωνιούν καθημερινά αν θα κληρωθούν και αυτοί για τις νέες  «ανθρωποθυσίες» που απαιτεί.
Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Μνημονίου ήταν και εξακολουθούν να είναι και οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πολλοί από τους οποίους είναι τα αγαπημένα τέκνα του πολιτικού μας συστήματος μιας και ,είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε, είτε όχι, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι διορίστηκαν πριν τη θέσπιση του ΑΣΕΠ από τα κόμματα που κυβερνούσαν την Ελλάδα και ακόμα και σήμερα προσλαμβάνονται στο δημόσιο «ημέτεροι», χωρίς αξιοκρατία, σε «αμαρτωλές» ΔΕΚΟ σαν την ΕΡΤ ως σύμβουλοι, ειδικοί σύμβουλοι κτλ με προκλητικά υψηλούς μισθούς.
Ήρθε λοιπόν πάλι η Τρόικα ζητώντας τις νέες «ανθρωποθυσίες». Απαιτούσαν 3.000 απολύσεις. Καλείται η κυβέρνησή μας να στείλει  άλλες 3.000 κόσμο στην ανεργία. Ο κυβερνήτης της χώρας μας βρίσκεται στην τραγική  θέση του Αιγέα γιού της Πυλίας. Θέλει να θυσιάσει κι άλλους αθώους; Θα μπορούσε να επιλέξει αδύναμες ομάδες υπαλλήλων και να τους απολύσει αμέσως; Φυσικά θα μπορούσε. Οι μνημονιακοί δημοσιογράφοι θα τον δικαιολογούσαν στα κανάλια. Αντ’ αυτού όμως αποφασίζει και στέλνει στο Μινώταυρο τους προνομιούχους της ΕΡΤ μαζί και με χιλιάδες άλλους άξιους και μη προνομιούχους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Αυτοί θα αποτελούν το πλήρωμα του καραβιού αυτού. Αξίζουν να θυσιαστούν; Μα κανένας δεν θέλει θυσίες. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θέλουν θυσίες, αρκεί να μην είναι των δικών τους παιδιών. Αν όμως στείλεις τα δικά σου παιδιά μπορεί  άραγε να ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θα σώσουν και τους υπόλοιπους; Αν στείλεις το Θησέα μπορεί να τα καταφέρει και να σκοτώσει το…Μνημόνιο. Πού να βρεθεί όμως Θησέας σήμερα;

Γιατί το θέμα δεν είναι ποιοι θα θυσιαστούν. Όλοι αθώοι είναι για μια τέτοια ανώφελη «ανθρωποθυσία». Το θέμα είναι να θανατώσουμε το Μνημόνιο και να απελευθερωθούμε από την υποχρέωση «ανθρωποθυσιών».Να στείλουμε το Θησέα στας Ευρώπας να τον σκοτώσει τον «Μνημονιακό Μινώταυρο». Και μετά να βγάλουμε τα μαύρα πανιά, να βάλουμε λευκά και να βάλουμε τάξη στο «Τρελοβάπορο».Αν το θυμηθούμε…γιατί και ο Θησέας  ξέχασε να αλλάξει τα πανιά…
 * Δάσκαλος-Μ.Ed, Νομικός.
greekteachers.gr

Σχόλια