Αποχώρηση των μαχητών του PKK

Σημαντική ημέρα η σημερινή για το κουρδικό ζήτημα, με τους αντάρτες του PPK που βρίσκονται σε τουρκικά εδάφη να αποχωρούν σταδιακά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων.
Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Οι μαχητές του PKK που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος θα αρχίσουν να αποχωρούν σταδιακά
από σήμερα από τα τουρκικά εδάφη, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Φιράτ.
Η συμφωνία με την κυβέρνηση έγινε με τη μεσολάβηση του έγκλειστου στο νησί Ιμραλί αρχηγού του PPK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είχε ζητήσει ήδη από τις 21 Μαρτίου κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας.
Αποχώρηση υπό τον όρο της μη επίθεσης από Τούρκους

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε ζητήσει ήδη από το Μάρτιο κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Κούρδων Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε ζητήσει ήδη από το Μάρτιο κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Κούρδων
Οι πρώτες ομάδες Κούρδων ανταρτών θα φτάσουν στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται και τα στρατόπεδα της οργάνωσης, σε περίπου μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρο του κουρδικού κόμματος BDP «η απόσυρση υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλη και δύσβατη είναι η περιοχή».

Το PKK δηλώνει ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για αποχώρηση εφόσον δεν δεχθεί επίθεση από τον τουρκικό στρατό. Υπολογίζεται ότι περίπου δύο χιλιάδες κούρδοι μαχητές βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. O τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει οι αντάρτες να αποχωρήσουν αφού καταθέσουν προηγουμένως τα όπλα τους. Το 2012 μόνο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, έχασαν τη ζωή τους 50 Τούρκοι στρατιώτες και 120 Κούρδοι αντάρτες.

Deutsche Welle

Σχόλια