Παραλήρημα ψεύδους από τον Βενιζέλο..

Σε πολιτικό παραλήρημα διαρκείας (μιλούσε επί μιάμιση ώρα συνεχόμενα) βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά σε ένα ελλιπές κοινό, καθώς αρκετά μέλη της Κ.Ε. τού γύρισαν την πλάτη -ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε-, ο επικεφαλής του κόμματος βγήκε στην αντεπίθεση, αποδίδοντας ευθύνες σε όλους πλην του εαυτού του.
Από τη μια, έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση στην οποία... συμμετέχει, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ (του 5%!) δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, και, από την άλλη, στράφηκε κατά των στελεχών που εγκαταλείπουν την παράταξη, χαρακτηρίζοντάς τα «απελεύθερα».

Η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκαν στο στόχαστρό του, τους οποίους επέκρινε με βαρείς χαρακτηρισμούς. «Τι απαλλάσσει κάποιους από την προσωπική τους ευθύνη για τη συλλογική πορεία της παράταξης; Τι απαλλάσσει αυτούς που ήταν διορισμένοι νεοσσοί σε κρατικές θέσεις και έκαναν όλη τη διαδρομή τους χάρη στην παράταξη; Μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική; Η ίδρυση προσωπικού κόμματος ή δεξαμενής σκέψης; Ποιος σηκώνει την ευθύνη της παράταξης, οι βουλευτές που πρωτοεξελέγησαν το 2012 ή η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε. «Ελεος», πρόσθεσε, «απαιτείται συστολή και αυτοσυνειδησία. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν τον μουτζούρη και κάποιοι να το παίζουν μάγκες». Μάλιστα για την πρώην υπουργό Παιδείας φύλαγε το καλύτερο για το τέλος, μια και, «φωτογραφίζοντάς» τη, σχολίασε: «Οσοι επιζητούν την ταπείνωση κάνουν αυτό που συνήθιζαν στο Βυζάντιο, βρίσκουν μια σπηλιά και κρύβονται μέσα - και δεν κάνουν νέο κόμμα».

Νωρίτερα, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγήκε στο... αντάρτικο, βλέπονταςότι τα ποσοστά του μειώνονται δραματικά. «Δεν θα δεχτούμε την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και τον παραγοντισμό των κομματικών ποσοστώσεων» ισχυρίστηκε, ενώ, ζητώντας εμμέσως ανασχηματισμό, προσέθεσε ότι «η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα θα έχει τον χαρακτήρα της συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης». Παράλληλα, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι συχνά νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική και της ανήκει. Αναφορικά με τη ΔΗΜ.ΑΡ., είπε ότι θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αλλά αποφεύγει να σηκώνει τα βάρη σε δύσκολες στιγμές, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην αποτυχία. Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν, φυσικά, ούτε ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου ούτε και ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γ. Παναγιωτακόπουλος, που έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στις αποφάσεις της ηγεσίας.


Νεύρα, καρφιά από τους παπανδρεϊκούς και κόλπα του Ευάγγελου με φιλοσοφικά δοκίμια

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν από νωρίς να δείξουν το κάκιστο κλίμα που υπάρχει στην Ιπποκράτους. Φωνές και παρεμβάσεις είχαν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια των ομιλιών, ενώ πρωταγωνιστές ήταν η Κατερίνα Μπατζελή με τον Απόστολο Κακλαμάνη, αλλά και ο γραμματέας της ΚΠΕ Νίκος Ανδρουλάκης με τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας Παντελή Καμά. Συγκεκριμένα, ο «πύρινος» λόγος του κ. Κακλαμάνη είχε ως αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση της πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πρώτο μάλιστα να αποχωρεί από την αίθουσα χτυπώντας την πόρτα πίσω του. Λίγο αργότερα, τη σκυτάλη πήραν τα νεότερα στελέχη, καθώς ο κ. Καμάς διαμαρτυρήθηκε με έντονο ύφος επειδή κάποια στελέχη έχουν συμμετάσχει σε περισσότερα κλιμάκια απ' ό,τι άλλα και τον κ Ανδρουλάκη να απαντά: «Μιλάς για αποκλεισμούς εσύ που έστησες τρία Συνέδρια με τρεις διαφορετικούς συνέδρους!» Λειτουργώντας σαν πυροσβέστης, ο κ. Βενιζέλος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι «το γήρας είναι αναπόφευκτο» και συνέστησε στα μέλη της Νεολαίας να διαβάσουν σχετικό δοκίμιο του Ιταλού φιλοσόφου και πολιτικού επιστήμονα Νορμπέρτο Μπόμπιο.

Σε ηπιότερους τόνους -από το αναμενόμενο- κινήθηκαν πάντως τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε απ' όλους να αφήσουν τα παιδιαρίσματα, αποκαλώντας «δειλούς» όσους φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Σε γραμμή... Βενιζέλου εμφανίστηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, υποστηρίζοντας ότι «το κράτος της Δεξιάς ξαναχτίζεται», ενώ ζήτησε επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας. Από την πλευρά της η Κ. Μπατζελή, αφού ύψωσε ασπίδα προστασίας προς τον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι «προπέτασμα καπνού», ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γυρίσω την πλάτη σε πρώην στελέχη που αγωνιούν και αυτά για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Δεν είμαι ευχαριστημένη με το ΠΑΣΟΚ του 7%».

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης αρκέστηκε στην επίθεση κατά της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «οφείλουμε να δώσουμε το στίγμα μας και να αποσαφηνίσουμε με τρόπο και λόγο καταλυτικό πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να βαδίσουμε από εδώ και πέρα. Να αναδείξουμε τα σημεία σύγκρουσης και τα όποια σημεία συναίνεσης με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις». Παράλληλα, ο Παντελής Οικονόμου, αφού είπε ότι «τώρα μετράμε εχθρούς και φίλους», τόνισε ότι η παράταξη θα ανακάμψει και μάλιστα πολύ γρήγορα και θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες, όπως διαψεύστηκαν και αυτοί που έπαιζαν CDS ποντάροντας στη χρεοκοπία της χώρας.

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φ. Γεννηματά έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ: Μεταξύ αυτών, την υπεράσπιση της Ιστορίας μας, μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Μας λέει ο κ. Σαμαράς για success story σε μια κοινωνία με πάνω από 1.000.000 ανέργους και το 60% της νεολαίας να απαξιώνεται, να εξαθλιώνεται και να αναζητά αλλού εργασία» είπε κλείνοντας.

Αλέξανδρος Διαμάντης, δημοκρατία

Σχόλια