Πανελλαδικές: Μυστικά διατροφής για καλές επιδόσεις...


Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αποδώσουν καλύτερα στις εξετάσεις τους και να θέσουν υπό έλεγχο το στρες.
Όπως εξηγεί ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, η άρτια προετοιμασία των μαθητών περνάει από τον προγραμματισμό, όχι μόνο του ίδιου του διαβάσματος, αλλά και από αυτόν στη διατροφή.
«Σκοπός είναι η επίτευξη καλής γενικής υγείας και θρεπτικής κατάστασης», λέει. «Γι’ αυτό είναι
απαραίτητο να κάνουν πολλά, αλλά μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας».
Ο κ. Μπερτζελέτος παρέχει τις εξής συμβουλές για να πάνε όλα καλά:

  • Να ξεκινάνε την ημέρα με ένα καλό πρωινό. Την ημέρα των εξετάσεων πρέπει να φάνε ένα καλό, αλλά όχι βαρύ πρωινό (δεν πρέπει να περιέχει πολλά λιπαρά, σάλτσες και βούτυρο). Να προτιμήσουν κάποια από: γάλα, αρτοσκευάσματα, μέλι, αυγό, ψωμί.
  • Να αποφεύγουν τις μέρες των εξετάσεων το πολύ φαγητό. Δεν πρέπει να τρώνε πολύ μεγάλες ποσότητες ούτε πολλά λιπαρά, για να αποφύγουν τις πεπτικές διαταραχές.
  • Να τρώνε απλά για μεσημέρι. Να αποφεύγουν τα βαριά και λιπαρά γεύματα (όπως πίτσες, κρέμες γάλακτος, μαγιονέζες, «βαριά μαγειρευτά») διότι είναι δύσπεπτα και να προτιμούν απλά φαγητά (κρέας ή ψάρι με σαλάτα, ζυμαρικά με λίγη σάλτσα, πουλερικά).
  • Να συνοδεύουν τα γεύματά τους με σαλάτες, που είναι δροσιστικές-ενυδατικές και προστατεύουν από την αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Για βράδυ να τρώνε ελαφρά, δίνοντας έμφαση σε εύπεπτα τρόφιμα, που δεν «πέφτουν βαριά» στο στομάχι και δεν διαταράσσουν τον ύπνο. Πρέπει επίσης να τρώνε υδατάνθρακες (π.χ. μια μικρή μακαρονάδα με λίγο τυρί).
  • Να τρώνε τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Εκτός από τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), οι μαθητές χρειάζονται δύο ή τρία σνακ (δεκατιανό, απογευματινό και προ του ύπνου).
«Τα σνακ έχουν ξεχωριστή σημασία, διότι βοηθούν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του διαβάσματος χάρη στην ενέργεια που μπορούν να προσφέρουν», λέει ο κ. Μπερτζελέτος. «Αυτό το επιτυγχάνουν κυρίως χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχουν, οι οποίοι αποτελούν το «καύσιμο» του εγκεφάλου».
Καλές επιλογές για σνακ είναι τα αρτοσκευάσματα (λ.χ. κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης), τα λαχανικά (κυρίως τα καρότα), τα φρούτα (μπανάνες, φρούτα εποχής), τα αποξηραμένα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, καθώς και μικρή ποσότητα από «ελαφριά» γλυκά (όπως ζελέ, κρέμα καραμελέ, παγωτό απλό χωρίς σιρόπι ή κρέμα γάλακτος, απλή σοκολάτα).
Άλλες συμβουλές
  • Να πίνετε άφθονο νερό
  • Μην το παρακάνετε με τον καφέ (μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση με αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως εκνευρισμό, ταχυκαρδίες)
  • Να φοράτε άνετα ρούχα, διότι ένα ζευγάρι στενά παπούτσια ή μια πολύ σφιγμένη ζώνη αποτελεί, χωρίς να το καταλαβαίνετε, πρόσθετο στρεσογόνο παράγοντα
  • Να κάνετε συχνά και μικρά διαλείμματα. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρείτε τις δυνάμεις σας και θα αξιοποιείτε καλύτερα τις αποδοτικές ώρες, στη διάρκεια των οποίων προτιμότερο είναι να διαβάζετε ό,τι θεωρείτε δυσκολότερο, αφήνοντας για τις υπόλοιπες ώρες τα ευκολότερα κομμάτια της ύλης.
  • Μην αλλάξετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς. Να μπαίνετε για ύπνο όσο πιο κοντά γίνεται στις ώρες που συνηθίζατε πριν από τις εξετάσεις. Μισή ώρα πριν ξαπλώσετε, θα βοηθούσε η κατανάλωση λίγου ζεστού γάλακτος, καθώς και ένα ζεστό ντους, ενώ αντενδείκνυται η κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών κατά τις βραδινές ώρες.
myhnews.gr

Σχόλια