Ποιος θέλει τον ανασχηματισμό;

Γίνεται πολύ κουβέντα τελευταία για επικείμενο ανασχηματισμό τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι τους αντικαθιστούν...Κουβέντα να γίνεται και ο καιρός να περνάει μπας και έρθουν αυτές οι ρημάδες οι Γερμανικές εκλογές και ξαναβγεί η Μέρκελ έχοντας δει «το Φως το Αληθινό» και πάρει καμιά απόφαση να κάνει κάτι βολικό και πιασάρικο. Ποιος όμως στην πραγματικότητα θέλει τον ανασχηματισμό;


Ο κ. Σαμαράς; Εάν οι εφεδρείες του είναι καλύτερες από τα στελέχη της κυβέρνησης θα ήταν αυτοί υπουργοί και υφυπουργοί από τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Σαμαράς επέλεξε να κυβερνήσει, με όσο το δυνατό, άφθαρτα στελέχη. Η στελεχιακή του δεξαμενή έχει απομείνει είτε με Καραμανλικούς, είτε με στελέχη που δεν εμπιστεύεται, είτε ακόμα και με ανθρώπους ευάλωτους λόγω «μη έντιμου πρότερου βίου». Από την άλλη, της κατάρρευσης μιας κυβέρνησης, προηγείται ένας ανασχηματισμός σαν το «τελευταίο χαρτί» που παίζει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, και σίγουρα ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να το «κάψει» από τώρα. Συμπερασματικά ο Πρωθυπουργός δεν θέλει ανασχηματισμό!

Ο κ. Κουβέλης; Μα ο κ. Κουβέλης έχει βάλει εξωκοινοβουλευτικά του στελέχη στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τελευταίες του δηλώσεις, αυτό προτίθεται να κάνει και σε μια νέα Κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποποιείται τα λάθη και να καρπώνεται τα θετικά της διακυβέρνησης του τόπου. Από την άλλη κάνει και καμιά επαμφοτερίζουσα δήλωση της μορφής «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», ώστε να περνάει ο καιρός και να έχουμε κάτι να λέμε, ενώ παράλληλα «βολεύει» δικούς του ανθρώπους στην κρατική μηχανή μέσω αυτής της απίθανης ποσόστωσης του 4-2-1. Δημιουργεί επομένως «μουτζαχεντίν» και στην περίπτωση που τα πράγματα με την κυβέρνηση δεν πάνε καλά είναι έτοιμος να φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι να τον κάνει τον ανασχηματισμό ο κος Κουβέλης, μια χαρά είναι γι' αυτόν η Κυβέρνηση.

Οι Υπουργοί; Αυτοί σίγουρα δεν τον θέλουν τον ανασχηματισμό (βέβαια θα υπάρχουν και εξαιρέσεις υπουργών που έχουν καεί από την καυτή πατάτα) γιατί η ζημιά γι' αυτούς έχει γίνει και επιπλέον θα χάσουν την θέση και τα εξ' αυτής προερχόμενα προνόμια. Να μην το κουράζω, οι υπουργοί δεν θέλουν ανασχηματισμό στην πλειοψηφία τους.

Οι Βουλευτές; «Που πας ρε Καραμήτρο» τέτοιες εποχές; Η κυβέρνηση βρίθει εξωκοινοβουλευτικών για τον πολύ απλό λόγο ότι οι κυβερνητικές επιλογές είναι αντιλαϊκές και έχουν επίπτωση στην εκλογική βάση του καθενός. Είσαι υπουργός την σήμερον ημέρα και θέλεις να πας στην εκλογική σου περιφέρεια (δεν μιλάμε για τις εκλογικές περιφέρειες τεραστίων διαστάσεων);ΔΕΝ πας, απλά πράγματα! Υπουργοποίηση στην παρούσα κυβέρνηση, κοινοβουλευτικού στελέχους, σημαίνει αποβολή από την βο(υ)λή στις επόμενες εκλογές. Για δείτε τι λέει ο Βενιζέλος για την στελέχωση της κυβέρνησης (άσχετα αν εξαιρεί τον εαυτό του από αυτά που λέει).

Ο Λαός; Νομίζω πως το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Λαός είναι η αντικατάσταση του «Δημίου» του. Ο Λαός νοιάζεται να σταματήσει όλη αυτή η λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, της υπέρμετρης φορολογίας, την ανεργίας, της εξαθλίωσης, των αυτοκτονιών...Ο λαός δεν ευελπιστεί ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες εάν πχ αντικατασταθεί το κυβερνητικό επιτελείο στο Υπ. Ανάπτυξης που συμπεριφέρεται ως «σπείρα ηλιθίων». Αυτά που θέλει ο Λαός εξαρτώνται από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι από την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Για τελευταίο άφησα τον κο Βενιζέλο. Πιστεύω πραγματικά ότι είναι μόνος που κόπτεται για έναν ανασχηματισμό προκειμένου, μέσω της υπουργοποίησης του (ή μήπως της αντιπροεδρίας;) να κάνει την τελευταία του προσπάθεια για την διάσωση του σπαρασσόμενου ΠΑΣΟΚ των πολλών αμαρτιών, πλημμελημάτων και ενδεχομένων κακουργημάτων (που είναι το ΣΔΟΕ οεο;). Ο Αλαζών κος Βενιζέλος (κατά την δήλωση της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη) θεωρεί πως το «καπέλο του μπορεί ακόμα να βγάζει κουνέλια» και με δύο-τρία μαγικά, συνεπικουρούντως και του χρόνου, το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει και αυτός θα είναι ο τιμημένος αρχηγός της μεγάλης «Δημοκρατικής Παράταξης».

Επομένως, ο ανασχηματισμός θα γίνει είτε γιατί θα τον επιβάλλει ο κ. Βενιζέλος, αφού η ΝΔ κυβερνάει με το ΠΑΣΟΚ και ελέω ΠΑΣΟΚ, είτε γιατί το «λάδι στο καντήλι» της κυβέρνησης θα έχει φτάσει στο τέλος του....

Βλάσης Μ.

Σχόλια