Ειδικό Τέλος σε όλα τα αγροτεμάχια

Ειδικό Τέλος σε όλα τα αγροτεμάχιαΤης Μαρίας Βουργάνα
Τη λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης με το στρέμμα κι όχι με την αντικειμενική αξία επιλέγει η τρικομματική κυβέρνηση για να εφαρμόσει το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε στρέμμα γης θα αντιστοιχεί φόρος 12 ευρώ κατά μέσο όρο.
Ωστόσο σε ακίνητα - «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη) ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ύψος του φόρου θα καθορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αγροτεμαχίου όπως αν είναι παραθαλάσσιο, αν βρίσκεται κοντά σε εθνική οδό, αν είναι καλλιεργήσιμο, αν είναι πεδινό ή ορεινό.
Με το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων να φθάνει τα 66,5 εκατομμύρια, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη εσόδων ύψους 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτάσεων γης.
Άγνωστος «Χ» στην εξίσωση της επιβολής του ενιαίου φόρου ακινήτων από το επόμενο έτος παραμένει το αφορολόγητο όριο με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή να επιμένουν σε αφορολόγητο 50.000 ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο και να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ με ορισμένες ίσως εξαιρέσεις.
Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να εισπραχθούν το 2014 περί τα 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.
Ειδικό Τέλος σε όλα τα αγροτεμάχια Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του Αγροτικής Ανάπτυξης να προσκομίζουν περισσότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση στα τέλη Μαΐου θα έχουν αποφασισθεί οι συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα συνοδεύουν τον νέο φόρο ακινήτων. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Το σχέδιο
Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, ο Ε. Βεσυρόπουλος από την ΝΔ, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ προβλέπει τα εξής:

1 Αγροτεμάχια: Ο νέος φόρος θα επιβληθεί το 2014 στα αγροτεμάχια με βάση το στρέμμα και όχι την αντικειμενική αξία τους. Η φορολόγηση των ακινήτων αυτών θα γίνει αυτοτελώς, δηλαδή με κλίμακα φορολογικών συντελεστών διαφορετική από αυτήν που θα ισχύσει για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα. Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9, για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς επίσης κι ότι τα στοιχεία αυτά, ακόμη κι αν είχαν καταγραφεί πλήρως και εγκαίρως σε ηλεκτρονική μορφή, δεν θα επαρκούσαν για τον ορθό υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών τους.
Ο βασικός μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του φόρου στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις θα είναι «ευρώ Χ στρέμμα».
Ο φόρος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη συντελεστές που θα αφορούν στις εξής περιπτώσεις:
  • Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη.
  • Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη.
  • Παραθαλάσσια ή μη.
  • Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
  • Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια.
  • Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.
2 Αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις. Θα ισχύουν σημαντικά μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για εκτάσεις μέχρι 20 στρέμματα και όχι αφορολόγητο όριο στρεμμάτων.
3 Η φορολόγηση των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου με βάση τις αντικειμενικές αξίες τους αποφασίστηκε να ξεκινήσει από το 2015. Οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα πρέπει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά σε ένα ανασχεδιασμένο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9. Στον πίνακα 2 του εντύπου θα αναγράψουν πολύ περισσότερα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατός ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών τους.
4 Αστικά ακίνητα (κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα): Στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ενιαίος φόρος να επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο όριο, δηλαδή από το πρώτο ευρώ οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του φόρου θα ξεκινούν από 0,2% και θα φθάνουν έως 1%. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επιμένουν η κλίμακα του φόρου να έχει αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113043253

Σχόλια