Μαλώνουν για το "δικηγορόσιμο" αλλά δε μιλούν για τις ελάχιστες καταβολές που θα καταβάλλουν οι υπερχρεωμένοι

Άλλο ένα θέατρο του Καραγκιόζη έχει στήσει η κυβέρνηση προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στον καβγά Ρουπακιώτη - Χατζηδάκη από την προωθούμενη ρύθμιση για καταβολή ελάχιστης δόσης από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέχρι την δικάσιμο.
Αν και ακόμη, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας  το τελικό σχέδιο των τροποποιήσεων στο νόμο Κατσέλη, ήδη επιβεβαιώνονται οι φόβοι, που έχει εκφράσει επανηλειμμένα ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος


Σύμφωνα με τα όσα διαχέονται στον τύπο κι επιβεβαιώνονται τελικώς από τις αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η νέα ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, με βάση την οποία όλες οι υποθέσεις που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα επιλύονται υποχρεωτικώς εξωδικαστικά από δικηγόρους - διαμεσολαβητές.

Ταυτόχρονα όλες οικονομικές διαφορές με αντικείμενο έως 5.000 ευρώ που εκκρεμούν επί σειρά ετών θα μετακυληθούν στους διαμεσολαβητές προς οριστική επίλυση.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης να αντικατασταθεί η εξωδικαστική διαδικασία από τη διαμεσολάβηση ώστε να αποσυμφορηθούν κατά 30% τα Ειρηνοδικεία που δίνουν δικάσιμο και μέχρι το 2020.

Ηλίου φαεινότερον ήταν από την πρώτη στιγμή ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να μειώσει τον όγκο των υποθέσεων που φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες αλλά να κλείσει το δρόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς το νόμο Κατσέλη και το φυσικό δικαστή. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να επέμβει στη δικαστική διαδικασία, η κυβέρνηση που θέλει να βάλει φρένο στην προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλάζει την προδικαστική διαδικασία αναγκάζοντας τους πολίτες να περνούν από τη διαμεσολάβηση.

Ουσιαστικά, με τις τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010 η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει ένα νόμο - καταφύγιο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα σε μνημονιακό νομοθετικό έκτρωμα που βοηθάει τον ισχυρό (στην προκειμένη περίπτωση τις τράπεζες) και δεν παρέχει καμία προστασία - ασφαλιστική δικλείδα στο πολίτη, παραβιάζοντας βασικά δικαιώματά του, αναφορικά με την δίκαιη δίκη και την πρόσβαση σε αυτή

Εκτός από την συνεισφορά - ταρίφα του οφειλέτη στην αμοιβή του διαμεσολαβητή που φθάνει τα 50 ευρώ (150 ευρώ θα τα καταβάλλει η τράπεζα) και επιπλέον προβλέπει και την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου.

Η σχετική διάταξη αποδίδεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούει στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που προτάσσει το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό που καταφεύγει στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος του.

Εκτός από τη διάταξη περί διαμεσολάβησης, η βασικότερη αλλαγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφορά την υποχρέωση όσων κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο, να καταβάλουν έως την εκδίκαση της υπόθεσης και τη συνολική ρύθμιση των δανείων τους ένα ελάχιστο ποσό δόσης - ανάλογα με τις δυνατότητες που θα τους αναγνωρίσει το Δικαστήριο.

Με βάση το σημερινό καθεστώς, η δόση του δανείου πάγωνε με την υποβολή της αίτησης, δημιουργώντας φαινόμενα κατάχρησης του νόμου. Για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, η ΕΚΤ καλεί σε εκτεταμένη και συστηματική εξέταση των στοιχείων των δανειοληπτών.

Εκτός, λοιπόν, από την οικονομική επιβάρυνση για την παρουσία δικηγόρου κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προβλέπει και επιπλέον το 0,3% επί του συνόλου των οφειλών

Δηλαδή...για ένα υπόλοιπο στεγαστικού δανείου της τάξης των 150.000 ? ο δανειολήπτης θα χρεωθεί με επιπλέον με 500ευρώ για να το ρυθμίσει

«Αποκρύπτεται το θέμα των ελάχιστων καταβολών»


Για φωτογραφική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών κατηγόρησε τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης  μιλώντας στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.grο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Θάνος Χατζηαθανασίου με αφορμή τις τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη.

Τονίζει ότι ο κ Χατζηδάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για τα συμφέροντα των δανειοληπτών ούτε για τα συμφέροντα των δικηγόρων αλλά για τα συμφέροντα των τραπεζών για αυτό και φέρνει ένα σχέδιο νόμου προδικασία, από όπου ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει μία ελάχιστη δόση από αυτό το στάδιο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους από το δικαστή.

Στόχος και που επιχειρούν να αποκρύψουν είναι ότι η τρόικα, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιθυμεί να επιβάλλει το νέο αυτό θεσμό, ο οποίος, απέτυχε, και δίνοντας και μία αμοιβή στο δικηγόρο να τον δελεάσουν για να επιβάλλει το σκληρό πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι τράπεζες στους οφειλέτες.
Η προδικασία, όπως αυτή προβλέπεται μέχρι στιγμής στο νόμο Κατσέλη, ήταν μία τυπική διαδικασία που δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, προκειμένου να αποκομίσει κάποιο όφελος για τις τράπεζες, υπογράμμισε ο κ Χατζηαθανασίου και επεσήμανε παράλληλα ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης, δεν αντίκειται γενικότερα στην έννοια της δικαιοσύνης ούτε στερεί στον πολίτη τη φυσική του επιλογή να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Αναρωτήθηκε ποια θα είναι η στάση του ειδικού διαμεσολαβητή απέναντι στις τράπεζες, η οποία προσέρχονται στη διαδικασία με μοναδικό σκοπό να πάρουν κι όχι να δώσουν. Πρόκειται για μία συζήτηση μεταξύ δανειστών κι οφειλετών, άρα ο οφειλέτης θα καλείται να πληρώσει. Πώς λοιπόν θα υποχρεώνει κανείς το δανειστή να δεχθεί μηδενικές ή ελάχιστες καταβολές, αναρωτήθηκε ο κ Χατζηαθανασίου.

Αναγνώρισε πώς σωστά οι Δικηγορικοί Σύλλογοι τονίζουν ότι πρέπει ο οφειλέτης να υποστηρίζει τα συμφέροντα του απέναντι στους τραπεζικούς κολοσσούς και τον ειδικό διαμεσολαβητή, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος θα πληρώνεται από τις τράπεζες.




Αντισυνταγματική η θέσπιση υποχρεωτικού σταδίου διαμεσολάβησης στις υποθέσεις του Ν. 3869/2010


Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στις πληροφορίες που διαρρέουν και αφορούν τις αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις οποίες μαγειρεύει εν μέσω θέρους το Υπουργείο Ανάπτυξης.
«Κατ΄αρχάς θεσπίζει ένα είδος υποχρεωτικής προδικαστικής διαιτησίας. Το γεγονός ότι προβλέπεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση αντί τις διαιτησίας δεν έχει καμία απολύτως σημασία στην περίπτωση αυτή. Όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό στο Νομοθέτη, σήμερα η μόνη αναγνωρισμένη νομιμοποιητική βάση για τη δικαιοδοσία διαιτητικού οργάνου αλλά και για προσφυγή σε υπηρεσίες ενός διαμεσολαβητή, είναι η βούληση των μερών κι η συνεπής προς τούτο σύμβαση / συμφωνία διαιτησίας ή διαμεσολάβησης, καθόσον σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπορεί να στερηθεί κάποιος το φυσικό του δικαστή (αρ. 8 Συντ.).
Κάθε μορφή υποχρεωτικής ή αναγκαστικής διαιτησίας ή διαμεσολάβησης, έστω και σε προδικαστικό στάδιο, απαγορεύεται ως αντικείμενη σε συνταγματικές διατάξεις. Η δυνατότητα δημιουργίας μιας άλλης δικαιοδοτικής βάσης, αυτής της διατησίας ή της διαμεσολάβησης, τελεί πάντοτε υπό την προϋπόθεση της εκπεφρασμένης εγγράφου βουλήσεως προς τούτο και της εξουσίας των μερών να προβούν σε τέτοια συμφωνία.
Η δε πρόβλεψη υποχρεωτικής επιβολής διαμεσολάβησης σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει δεκτή, αφού στερεί από το δανειολήπτη τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του φυσικού του δικαστή και τις υπηρεσίες ενός ιδιώτη - διαμεσολαβητή» εκτιμά ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
Ο Σύλλογός από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει στα μέλη του ότι δεν πρόκειται να τα αφήσει απροστάτευτα. Κάθε δανειολήπτης που θα ζητεί τη συνδρομή του Συλλόγου για να γλιτώσει από το βραχνά των τραπεζών θα πηγαίνει στο Δικηγορικό Σύλλογο μαζί με δικηγόρο-μέλος της νομικής ομάδας του Συλλόγου  ώστε να είναι σίγουρος ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΞΑΝΑ.


Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τα βάζουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης


Να επανεξετάσει τη θέση του και να προσυπογράψει την προτεινόμενη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γιατί είναι προς το άμεσο συμφέρον του σκληρά οικονομικά δοκιμαζόμενου σήμερα, Έλληνα πολίτη, ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βαλεργάκης.
Σχετικά με την παράσταση δικηγόρου στη διαμεσολάβηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την έκπληξή του αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τη δήλωση αυτή που ουσιαστικά αγνοεί τη φύση του θεσμού της διαμεσολάβησης, αλλά κυρίως οδηγεί στην κατάργηση του θεσμού γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί συμβιβαστικό αποτέλεσμα χωρίς την υποστηρικτική συμμετοχή δικηγόρων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3898/2010, κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης τα μέρη παρίστανται υποχρεωτικά με πληρεξούσιο δικηγόρο.
Περαιτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, γιατί η μη παρουσία δικηγόρου στη διαδικασία της διαμεσολάβησης σίγουρα ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά ζητούν την ακύρωση της νομοθεσίας που προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή την ελληνική οικογένεια.
«Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο απλός πολίτης χωρίς πληρεξούσιο δικηγόρο μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του απέναντι στις τράπεζες; Ιδιαίτερα, όταν οι καταχρηστικοί όροι στις δανειακές συμβάσεις που οδήγησαν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και που έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ως καταχρηστικοί, είναι γραμμένοι με «ψιλά γράμματα», που ποτέ δεν λαμβάνουν γνώση οι υπογράφοντες και μετέπειτα οφειλέτεςκαταλήγει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το σκεπτικό της ανακοίνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Αφήνει σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη κατηγορώντας τον ότι αρνείται να συνυπογράψει την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για την παρουσία δικηγόρου κατά τη διεξαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησηςΤονίζει, πως «σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να δηλώνει, ότι δεν συνυπογράφει την «επιβάρυνση» του οφειλέτη με 50 ευρώ, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι σήμερα δεν δίστασε να συνυπογράψει και να υπερψηφίσει όλα εκείνα τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την οριζόντια υπερφορολόγηση, που δεν επιβάρυναν απλώς αλλά εξαθλίωσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, με την ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 27%, - το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση - το οποίο, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1.300.000 ανέργους».



Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος



Σχόλια