Ραχήλ Μακρή στο συνέδριο του συλλόγου πολιτικών μηχανικών: Πάμε όλοι μαζί για την ανα σχεδίαση της Ελλάδας...

Ραχήλ Μακρή στο συνέδριο του συλλόγου πολιτικών μηχανικών: Let’ s go for re engineering Hellas.
Στη έναρξη του συνεδρίου που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας παραβρέθηκε η τομεάρχης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή. Το συνέδριο έχει τίτλο «Re engineering Greece»
και λαμβάνει χώρα στις 25 και 26 Μαΐου 2013 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η οργάνωση του στοχεύει στην δημιουργία ενός βήματος διαλόγου για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας μας με άξονα τα μεγάλα έργα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον τουρισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως αγορά ιδεών για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες μηχανικούς και μη, προκειμένου να προωθηθούν συνέργειες και επιλογές ανάπτυξης που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.
Η κα Μακρή τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι υποδομές δεν πρέπει να αποτελούν το πρόσχημα διασπάθισης των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ημέτερους εργολάβους – καναλάρχες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το Κράτος για μελέτες άχρηστες και ανεφάρμοστες, ούτε να παραλαμβάνει έργα που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας και αξιοπιστίας. Δεν μπορεί να διανοηθεί, σώφρων και σοβαρός άνθρωπος ότι υπογράφονται συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων που προβλέπουν την δυνατότητα του εργολάβου να επιβάλλει διόδια πριν καν αρχίσει το έργο.
Οι ανεξάρτητοι Έλληνες διαθέτουν συγκεκριμένες λύσεις στις παθογένειες που η Κυβερνητική αδιαφορία και ανικανότητα έχει δημιουργήσει στους ανωτέρω τομείς. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της υλοποίησης των συγκεκριμένων και πραγματοποιήσιμων προτάσεων του προγράμματος μας»
.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της τομεάρχου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

Χαιρετισμός στο Συνέδριο Re engineering Greece που διοργανώνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας(25-26 Μαΐου 2013)

Η Ανάπτυξη αποτελεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζητούμενο για κάθε Κράτος, το οποίο επηρεάζει και επηρεάζεται από κάθε πτυχή και τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πολιτών.
Βασικό μοχλό ανάπτυξης αποτελούν τα μικρά και μεγάλα έργα υποδομής, στα οποία οι Πολιτικοί Μηχανικοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Αδιαμφισβήτητα εκτός των έργων υποδομής οι Πολιτικοί μηχανικοί συμβάλουν στην οικονομική μεγέθυνση μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας.
Δυστυχώς η εφαρμοζόμενη πολιτική συνεχούς λιτότητας της Συγκυβέρνησης έχει αδρανοποιήσει αυτούς τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά την περίοδο, Φεβρουαρίου 2012- Ιανουαρίου 2013 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 40,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2011- Ιανουαρίου 2012.
Από την ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2010 με θέμα «Η κρίση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών», είχε διαπιστωθεί ότι ο τομέας της οικοδομής βρίσκεται στην μεγαλύτερη κρίση των μεταπολεμικών χρόνων. Η κρίση αγγίζει τα όρια της κατάρρευσης για έναν κλάδο που συγκροτείται από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την χώρα, συμβάλλει με ποσοστά γύρω στο 10% στο ΑΕΠ και του οποίου η συμμετοχή στην συνολική απασχόληση και οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας είναι γνωστές. Η αγορά κατοικίας έχει αφεθεί στην τύχη της, κανένα μέτρο ενίσχυσης της ζήτησης δεν έχει ανακοινωθεί, καμία πολιτική ενίσχυσης της στεγαστικής πίστης δεν έχει εξαγγελθεί και καμία δήλωση στήριξης δεν έχει γίνει.
Βασικός στόχος της οποιαδήποτε Κυβέρνησης οφείλει να είναι η δημιουργία νέων σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών και αναδομών. Σε αντίθεση με την απλή και ευρέως κατανοητή αυτή αρχή, οι εντολοδόχοι της Τρόικας στο μόνο που σκοπεύουν είναι να ξεπουλήσουν τα ακριβά περιουσιακά στοιχεία των Χώρας σε εξευτελιστικές τιμές και με αδιαφανής διαδικασίες.
Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες και επικοινωνιακά βεγγαλικά μεγαλοστομίας. Απαιτεί ένα σχέδιο, σοβαρή νομοθέτηση, προσεκτικά μελετημένες προϋποθέσεις ως βάση και στόχευση με συγκεκριμένα ορόσημα ολοκλήρωσης, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται με νεοφιλελεύθερες ουτοπίες συρρίκνωσης του εργατικού κόστους και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι χίμαιρες αυτές μπορεί να φαντάζουν ως λύσεις στο μυαλό όσων παριστάνουν τους τεχνοκράτες, αλλά οδηγούν στον ουσιαστικό μηδενισμό της ενεργού ζήτησης και της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης, η οποία αποτέλεσε για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας και υποθηκεύουν το μέλλον όλων των επόμενων γενιών των Ελλήνων.
Οι υποδομές δεν πρέπει να αποτελούν το πρόσχημα διασπάθισης των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ημέτερους εργολάβους – καναλάρχες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το Κράτος για μελέτες άχρηστες και ανεφάρμοστες, ούτε να παραλαμβάνει έργα που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας και αξιοπιστίας. Δεν μπορεί να διανοηθεί, σώφρων και σοβαρός άνθρωπος ότι υπογράφονται συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων που προβλέπουν την δυνατότητα του εργολάβου να επιβάλλει διόδια πριν καν αρχίσει το έργο.
Οι ανεξάρτητοι Έλληνες διαθέτουν συγκεκριμένες λύσεις στις παθογένειες που η Κυβερνητική αδιαφορία και ανικανότητα έχει δημιουργήσει στους ανωτέρω τομείς. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της υλοποίησης των συγκεκριμένων και πραγματοποιήσιμων προτάσεων του προγράμματος μας.
Θεωρούμε άμεση ανάγκη την συμπαράταξη όλων των φορέων του χώρου της μελέτης και κατασκευής έργων στην κοινή επεξεργασία πραγματικών αναπτυξιακών μέτρων. Παράλληλα με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων θα μπορέσει να μειωθεί η ανεργία και να ανασχεθεί το θλιβερό φαινόμενο της αιμορραγία της κοινωνίας μας από νέους επιστήμονες, όπως οι νέοι μηχανικοί, με άρτια εκπαίδευση και όρεξη για προσφορά, προς τις χώρες του εξωτερικού καθώς η ελληνική κυβέρνηση τους στερεί την ελπίδα και την δυνατότητα για εργασία.
Ως Τομεάρχης Ανάπτυξης, αλλά και Ενέργειας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων χαιρετίζω το συνέδριό σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του και κάνω μια ευχή: Όλοι μαζί να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που το συνέδριό σας πραγματεύεται.
Let’ s go for re engineering Hellas

Σχόλια