Βγάζουν στο σφυρί το Σκοπευτήριο Καισαριανής..

Μετά το Σκοπευτήριο η Ακρόπολη; Αυτό διερωτώνται οι κάτοικοι της Καισαριανής για την παραχώρηση του ιστορικού χώρου στο ΤΑΙΠΕΔΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Στην εκποίηση των ιστορικών μνημείων προχωράει πλέον η τρικομματική κυβέρνηση, παραχωρώντας το Σκοπευτήριο Καισαριανής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να περάσει σε χέρια ιδιωτών προς εκμετάλλευση.
Μετά το Σκοπευτήριο η Ακρόπολη;
Αυτό διερωτώνται οι κάτοικοι της Καισαριανής για την παραχώρηση του ιστορικού χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ Την αρχική έκπληξη της κοινωνίας της πόλης στο άκουσμα της είδησης διαδέχτηκε η αγανάκτηση, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο βράδυ Τετάρτης το οποίο διήρκεσε μέχρι τα... ξημερώματα της Πέμπτης παρουσία 100 και πλέον ατόμων! Η ομόφωνη απόφαση όλων των κομματικών συνδυασμών ήταν «όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».
Ξεπούλημα
«Το Σκοπευτήριο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης και ως τέτοιο ανήκει στον ελληνικό λαό και ειδικότερα στο Δήμο Καισαριανής που έχει τη δυνατότητα να αναδείξει αυτόν το μοναδικό χώρο. Η πρόταση για ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ είναι απαράδεκτη και δεν θα περάσει. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και τον τερματισμό στις αθλιότητες της κυβέρνησης. Είναι ακατανόητο ένας ιστορικές χώρος να πάει για πούλημα. Το επόμενο βήμα θα είναι η πώληση της Ακρόπολης!» τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας.
Από το 1930 που η έκταση παραχωρήθηκε στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο, ο δήμος βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη για την κυριότητά της. Τελικώς, το 2011 πέτυχε να πείσει το Δημόσιο να παρέμβει για πρώτη φορά ανοιχτά στην υπόθεση και να υποστηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου στρεφόμενο εναντίον της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας.
«Ζητήσαμε να αποβληθεί η εταιρεία γιατί στο χώρο λειτουργούν σχεδόν όλα τα σχολεία της Καισαριανής, ύστερα από αγορά της έκτασης από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων. Η Εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο να βάλει λουκέτα για να κλείσει τα σχολεία και η δημοτική αρχή έχει προσαχθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου επειδή αντέδρασε. Στις 4 Ιουνίου εκδικάζεται αγωγή της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας κατά του δήμου και των σχολικών επιτροπών με το Δημόσιο να συντάσσεται στο πλευρό μας», τονίζει ο Αντ. Καμπάκας.
Η έκταση των 99 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στη λίστα με τα 3.151 κρατικά «φιλέτα» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα πρός εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που καταγγέλθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τη συγχώνευση ΟΣΚ-ΔΕΠΑΝΟΜ-ΘΕΜΙΣ που κατέθεσε προς το υπουργείο Υποδομών. Στο εν λόγω «φιλέτο» βρίσκεται το μνημείο Εθνικής Αντίστασης και ολοκληρώνεται το σχετικό μουσείο και η βιβλιοθήκη. Συμπεριλαμβάνονται δασικά τμήματα, πευκόφυτες εκτάσεις, χώρος περιπάτου και αναψυχής που διαμόρφωσε ο δήμος, κτήρια που στεγάζουν κοινωφελείς λειτουργίες του δήμου (παιδιατρικό κέντρο, κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες) κ.λπ.
Εντούτοις λόγω της συγχώνευσης του ΟΣΚ με τη ΘΕΜΙΣ και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, τις κατασκευαστικές εταιρείες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας αντίστοιχα, τα περιουσιακά του στοιχεία, αντί να περάσουν προς αξιοποίηση στο δήμο, περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ για να εκποιηθούν. Δημοτικοί σύμβουλοι όλων των κομματικών αποχρώσεων συνομολογούν ότι «το ζητούμενο είναι να περάσει ως δημοτικό περιουσιακό στοιχείο ώστε να διασφαλιστεί ο ιστορικός του χαρακτήρας. Οι αγώνες που δίνονται για το Σκοπευτήριο είναι διαχρονικοί και ανεξάρτητοι από κομματικά συμφέροντα», υποστηρίζουν.
«Πρόθεση δική μου όσο και του Μανώλη Γλέζου, που ήταν παρών κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, είναι να ζητήσουμε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ακρόαση ελπίζοντας ότι πρόκειται για αβλεψία. Ζητάμε εξηγήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως γνωστόν, εναντίον κάθε είδους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει στην τρικομματική κυβέρνηση είναι ότι, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς όρους με τους οποίους δίνεται κοινοτικό χρήμα σε δημόσιους οργανισμούς ωφέλειας -ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, πανεπιστήμια κ.λπ.-, εκποίηση του ακινήτου σημαίνει επιστροφή των κονδυλίων στην Ε.Ε. Σε τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση ή ο αγοραστής είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα χρήματα στην Ε.Ε.», δηλώνει η Θ. Φωτίου στην «Ε».
Ολόκληρη η έκταση του Σκοπευτηρίου με προεδρικό διάταγμα (31.8.78, ΦΕΚΔ544/1978) περιλαμβάνεται σε ζώνη όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο κοινωφελών λειτουργιών. Επίσης, το 1984 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικός μνημειακός και επομένως οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται ύστερα από έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Περαιτέρω, με το Ν.1515/1985 το άλσος του Σκοπευτηρίου χαρακτηρίστηκε υπερτοπικής σημασίας πόλος αναψυχής και ψυχαγωγίας. Τέλος, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ το 1989, με την οποία εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο Καισαριανής, η έκταση κηρύχθηκε ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος.
Αντιδράσεις
Εχοντας «σύμμαχο» τις υπουργικές αποφάσεις και την κάθετη αντίθεση των δημοτών στην ιδιωτικοποίηση του Σκοπευτηρίου, το δημοτικό συμβούλιο στην ομόφωνη απόφασή του κατέγραψε τη ρητή πρόθεση να προχωρήσει σε κλιμακούμενες αντιδράσεις, καθώς και έντονα διαβήματα στην πολιτική ηγεσία της χώρας. «Πραγματοποιούμε ενημέρωση, κινητοποιήσεις και κατάληψη του χώρου ώστε να αποδοθεί ολόκληρη η έκταση στο λαό και την Ιστορία. Το Σκοπευτήριο αποτελεί παγκόσμιο μνημείο κατά του φασισμού και χώρος στον οποίο θυσιάστηκαν χιλιάδες πατριώτες για τη λευτεριά της Ελλάδας. Κανείς Καισαριανιώτης, κανένας Ελληνας δεν θα δεχθεί το ξεπούλημά του», αναφέρουν.
Ο χώρος του Σκοπευτηρίου κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής φασιστικής κατοχής, αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του ναζισμού. Οι δυνάμεις κατοχής οδηγούσαν εκεί και εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες τους Ελληνες πατριώτες, αλλά και πολλούς αλλοδαπούς αντιφασίστες. Σύμφωνα με στοιχεία που διασώθηκαν, εκτελέστηκαν πάνω από 1.000 άτομα στο χώρο κατά την περίοδο 1941-1944 με αποκορύφωμα την εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων στο Χαϊδάρι την 1η Μαΐου 1944.
 enet.gr

Σχόλια