"Τέρμα τα ψέματα με τα Μετοχικά Ταμεία, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας... πείτε επιτέλους αλήθειες"

Γράφει
o Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(εα)
MA.Διεθνείς Σχέσεις PhD.Επιχειρησιακή Οργάνωση 


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο που αφορούν διαφαινόμενη προσπάθεια ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων Στρατού-Ναυτικού και Αεροπορίας κορυφαία πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας τα δηλωσε ότι “ Η Μόνη λύση είναι η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων
και προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε”.

Δεν γνωρίζω αν η ανωτέρω δήλωση είναι ακριβής εκείνο όμως το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ Καράμπελας με την Φ.950/114/133327/ 28 Σεπ 2012, είχε ζητήσει να συσταθεί διακλαδική επιτροπή με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Δ. Χατζή της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ , η οποία έπρεπε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012 να υποβάλει προτάσεις για την εξυγίανση , την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την εν συνεχεία σταδιακή ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων.
To δε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με το ΔΟΑ/Φ.20/οικ10739/16 Απριλίου 2013 ζητά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έως τέλος Μάιου2013 την σκοπιμότητα διατήρησης της οργάνωσης και λειτουργίας και της νομικής μορφής (δηλαδή ως ΝΠΔΔ) των Μετοχικών Ταμείων Στρατού-Ναυτικού Αεροπορίας της ΛΑΕΔ και του ΑΟΟΑ.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω φαίνεται ότι ωρίμασαν πολιτικά οι προϋποθέσεις και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να υλοποιήσει τον όποιο σχεδιασμό της που αφορά τα Μετοχικά Ταμεία και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος άλλων υπηρεσιών χωρίς να θεωρεί επιβεβλημένο να ενημερώσει τους χιλιάδες ενδιαφερόμενους στρατιωτικούς –μερισματούχους αλλά ενημερώνει σκόπιμα τρίτους προετοιμάζοντας το έδαφος επικοινωνιακά.

Στην παρούσα δύσκολη οικονομική στιγμή οι χιλιάδες μερισματούχοι των Μετοχικών
Ταμείων περιμένουν ακόμη να ενημερωθούν για την εξέλιξη των προτάσεων-υπομνημάτων για βελτίωση των οικονομικών –αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών των ταμείων που εδόθησαν από τις ενώσεις ΝΠΔΔ –ΝΠΙΔ και από τις αντιπροσωπείες συνδέσμων τάξεων .Οι δε μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμειου Στρατού περιμένουν να ενημερωθούν για την δικαστική πορεία της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης (Φ.800.2/6/23224 21 Ιουν 2012) για απονομή δικαιοσύνης και τον έλεγχο των υπευθύνων που έφεραν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού να έχει συνολικό χρέος 430 εκατομμύρια ευρω το 2012 (έκθεση πεπραγμένων ΜΤΣ έως 31-12-2012).

Η κατάσταση των Μετοχικών Ταμείων μετά την εφαρμογή του PSI, είναι πέραν οποιουδήποτε περιθωρίου εφησυχασμού και η μη ανάληψη άμεσων ενεργειών πρώτα για τη διάσωσή-απονομή ευθυνών (θέση οικονομολόγων –δικαστικών συναδέλφων), δεν έχει περιθώρια παρά να εκληφθεί ως μεθόδευση για άλλους σχεδιασμούς .

Οι στρατιωτικοί, ανεξαρτήτως Κλάδου μπορεί να αποτελούν μια απολύτως ομοιογενή και συμπαγή εργασιακή και κοινωνική ομάδα, με μοναδικά και ιδιαίτερα εργασιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά η δημιουργία αυτού του ενιαίου μετοχικού η επικουρικού Οργανισμού, δεν μπορεί να αποτελέσει απλά μια συνένωση τριών προβληματικών Ταμείων, για να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο ενιαίο πρόβλημα. Άλλωστε, έχουμε βιώσει σε άλλους κλάδους παρόμοιες άτακτες ενοποιήσεις και γνωρίζουμε τα αποτελέσματά τους.

Τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού-Ναυτικού Αεροπορίας ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και παρέχουν μερισματικά εισοδήματα στους απόστρατους και όχι επικουρικές συντάξεις. Ως μερισματούχος του ΜΤΣ δεν θα ανεχτώ και άλλη κοροϊδία όπως έγινε με τις διαβεβαιώσεις για μη περικοπές στις συντάξεις μας και απαιτώ ενημέρωση για το τι σχεδιάζεται με τα Μετοχικά Ταμεία από τους υπεύθυνους. Το ίδιο εκτιμώ ότι επιθυμούν και οι χιλιάδες μερισματούχοι συνάδελφοι των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας.


Σχόλια