Τα Πανεπιστήμια του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στα αδιέξοδα των νέων - ανεργία * μετανάστευση * εξαθλίωση

Διεθνή πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών με στόχο την ενεργοποίηση των ανθρώπων του πνεύματος και ειδικά των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Πρόκειται για την προώθηση κοινής Διακήρυξης μεταξύ των πρυτάνεων μεγάλων κρατικών Πανεπιστημίων τεσσάρων χωρών του Νότου Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα,
που θα συναντηθούν στην Αθήνα την Δευτέρα, 27 Μαΐου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, Παλαιά Αίθουσα Συγκλήτου), προκειμένου να ανακοινώσουν την συγκρότηση κοινού Δικτύου αλληλεγγύης τόσο στους φοιτητές τους, όσο και τους πολίτες των χωρών τους γενικότερα.
Στην εκδήλωση, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, τουΠανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα δώσουν συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους. Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τις τάσεις των νέων στην Ελλάδα σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, τη λιτότητα, τη μετανάστευση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Δευτέρας, 27ης Μαΐου και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» θα γίνει μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία πολιτικών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων του πνεύματος και των κοινωνικών φορέων, στην οποία και θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο σχεδιασμός των πρυτάνεων.
Στην κοινή τους δήλωση οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, τουΠανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνουν ότι:
-      Οι πολιτικές της λιτότητας έχουν οδηγήσει τους λαούς της Νότιας Ευρώπης σε ένα φαύλο κύκλο ανεργίας και φτώχειας που πλήττει πλέον έως και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των πολιτών τους.
-      Η κοινή ανησυχία και των ενδιαφέρον των Πανεπιστημίων και των ανθρώπων του πνεύματος των χωρών της Νότιας Ευρώπης είναι η έξοδος από την κρίση και η στήριξη των νέων και των εργαζόμενων πολιτών.
-      Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της, αδιαφορώντας για τις κουλτούρες και την πολιτιστική τους κληρονομιά, έχουν πλέον χωριστεί σε δυο κατηγορίες: τον Βορρά και τον Νότο. Τους πλούσιους και τους φτωχούς.
-      Η δημοκρατία έχει περιοριστεί και οι πολίτες οδηγούνται στην απόγνωση και πρέπει να ακουστεί η φωνή των φοιτητών, των εκπροσώπων των πανεπιστημίων, των αγανακτισμένων πολιτών που μάχονται υπερ των ομάδων και των ιδεών που πλήττονται.
«Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας σε μια αξιοπρεπή ζωή παρά η δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στην θύελλα που αυτή την στιγμή καταστρέφει τις χώρες του Νότου» αναφέρεται στην Διακήρυξη που υπογράφουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

Σχόλια