«ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 58 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
«ΖΗΤΩ ΤΑ ΟΝOΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Την κραυγή αγωνίας 58 παιδιών με ειδικές ανάγκες που κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο μετά την κατάργηση του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης από τη μνημονιακή τρικομματική συγκυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, μεταφέρει
με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στο προαναφερόμενο παράρτημα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Τις αποκαλύψεις του Τέρενς Κουίκ, έρχονται πλέον να επιβεβαιώσουν ο Πολιτευτής Ξάνθης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χαράλαμπος Ευστρατίου αλλά και δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας thrakitoday.gr, σύμφωνα με πληροφορίες των οποίων, επίκειται η κατάργηση του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, καθώς αυτό συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υπό συγχώνευση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, είναι η μοναδική μονάδα (διοικητική δομή) στη Βόρεια Ελλάδα όπου παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και είναι το μοναδικό Ίδρυμα που δεν χρωστά, αλλά του χρωστούν:

Το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να οφείλει το χρηματικό ποσό των 180.000 ευρώ, αλλά εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών, σήμερα λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Δ.Σ. του Ιδρύματος, του προσωπικού και των Ξανθιωτών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε σειρά δωρεών.

«Έχετε αναρωτηθεί το ποιο θα είναι το μέλλον των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης μετά την κατάργηση του; Έχετε σχέδιο για τη συνέχιση της εκπαίδευσης των μαθητών που φοιτούν εκεί;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για τα κριτήρια βάσει των οποίων ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και για το «who is who», των ομάδων σύνταξης των Εκθέσεων Αξιολόγησης των Δομών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ KAI ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΑΝΙΤΑΚΗ

ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ)

κ.κ. Υπουργοί,

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος (Παράρτημα Ξάνθης), είχα επισημάνει σε Δελτίο Τύπου που είχε διανεμηθεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την απάνθρωπη περικοπή κονδυλίων στην περίθαλψη και επαγγελματική και κοινωνική ένταξη 58 παιδιών με σύνδρομο Down, αυτισμό, κλπ.

Τις αποκαλύψεις μου, έρχονται πλέον να επιβεβαιώσουν ο Πολιτευτής Ξάνθης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χαράλαμπος Ευστρατίου αλλά και δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας thrakitoday.gr, σύμφωνα με πληροφορίες των οποίων, επίκειται η κατάργηση του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, καθώς αυτό συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υπό συγχώνευση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Σας υπενθυμίζω ότι το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος (Παράρτημα Ξάνθης) ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό τη στήριξη και πρόοδο των ατόμων με νοητική υστέρηση, προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες στην καθημερινή τους ζωή. Το 1992, μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις του, στη Χρύσα Ξάνθης. Εξυπηρετεί 50 παιδιά με ειδικές ανάγκες από τα οποία τα 17 φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο του ιδρύματος. Το έργο και η προσφορά του Ψυχολογικού Κέντρου στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ το ενδεχόμενο κατάργησης μόνο ως αρνητικό για την τοπική κοινωνία και τις δομές Πρόνοιας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος (Παράρτημα Ξάνθης) διαθέτει:

Τμήμα Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγή και Άσκησης: Για παιδιά ηλικίας 7 – 16 ετών με στόχο την προαγωγή της κοινωνικής και ψυχοσωματικής ωριμότητας και τη συστηματική σχολική εργασία.

Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής και Απασχόλησης: Για άτομα με βαριές πολλαπλές αναπηρίες.

Προκατάρτιση και επαγγελματική κατάρτιση: Για άτομα άνω των 16 ετών, όπου λειτουργούν τα εξής Εργαστήρια: επεξεργασίας ξύλου, κηροπλαστικής, ζαχαροπλαστικής, κεραμικής.

Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

Συμβουλευτικό Σταθμό, Κοινωνική Υπηρεσία, Κέντρο Τεκμηρίωσης και Προώθησης στην Απασχόληση.

Φιλοξενείο – Οικοτροφείο: Για παιδιά και νέους που προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές του Νομού Ξάνθης και άλλους Νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Κ.Ε.Κ.): Για άτομα με νοητική υστέρηση και δομή συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

Επειδή, το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης το οποίο επισκέφτηκα πρόσφατα μαζί με τους Πολιτευτές της Ξάνθης, είναι η μοναδική μονάδα (διοικητική δομή) στη Βόρεια Ελλάδα όπου παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επειδή, το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να οφείλει το χρηματικό ποσό των 180.000 € και είναι το μοναδικό Ίδρυμα που δε χρωστά σε τρίτους, αλλά εξαιτίας των περικοπών λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβλήθηκε εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, σήμερα λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Δ.Σ. του Ιδρύματος, του προσωπικού και των Ξανθιωτών.

Επειδή, η τοπική κοινωνία της Ξάνθης έχει ευαισθητοποιηθεί και έχει προχωρήσει σε σειρά δωρεών (οι οποίες όμως δεν αρκούν) για τη συνέχιση λειτουργίας του Ψυχολογικού Κέντρου.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Με ποια κριτήρια και με ποια επιστημονική μεθοδολογία λάβατε την απόφαση για την κατάργηση του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης; Λάβατε υπόψη σας τα χρήματα που οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο στο συγκεκριμένο παράρτημα;

2.Γνωρίζετε για τη σειρά δωρεών που έχουν δοθεί στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης από επώνυμους και ανώνυμους Ξανθιώτες για τη συνέχιση λειτουργίας του;

3.Έχετε σκεφθεί τρόπο να αξιοποιήσετε το υπάρχον έμπειρο προσωπικό από το κατά την πρόθεση σας υπό κατάργηση Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος; Πόσα χρήματα σκέφτεστε ότι θα εξοικονομήσετε καταργώντας το προαναφερόμενο παράρτημα;

3.Έχετε αναρωτηθεί για το ποιο θα είναι το μέλλον των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης μετά την κατάργηση του; Έχετε σχέδιο για τη συνέχιση της εκπαίδευσης των μαθητών που φοιτούν εκεί;

Αιτούμαι την κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

1.Αντιγράφου της Έκθεσης Αξιολόγησης των Δομών του ανώτερου Υπουργείου.

2.Αντιγράφων λεπτομερέστατων βιογραφικών σημειωμάτων (σπουδές, εμπειρία κλπ) των ομάδων αξιολόγησης και σύνταξης των ανωτέρω εκθέσεων όπως και των κριτηρίων βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των ατόμων που απαρτίζουν τις ομάδες αξιολόγησης.



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ





Σχόλια