Ραχήλ Μακρή προς Υπουργό Εξωτερικών για την κύρωση της συμφωνίας του αγωγού φυσικού αερίου TAP: «Μην τρέφεται αυταπάτες...

... υπερψηφίζουμε την κύρωση αλλά δεν το κάνουμε για να σας επιβραβεύσουμε . Το πράττουμε για να μην στερήσουμε την χώρα μας από την τελευταία ελπίδα που της έμεινε στο χώρο της ενέργειας. »


Στις 9 Απριλίου 2013 συζητήθηκε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου η «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας αναφορικά με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου The Trans Adriatic Pipeline Project μετά του Παραρτήματος αυτής».


Κατά την διεξαγωγή της συζήτησης στην ολομέλεια η ειδική αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Ραχήλ Μακρή τόνισε ότι σωστή υλοποίηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κύριο συνδετικό κρίκο σε μια αλυσίδα μεταφοράς φυσικού αερίου. Τονίστηκε βέβαια το γεγονός ότι η παρούσα συμφωνία είναι μόνο ένα προαπαιτούμενο κατάθεσης φακέλου και απαιτούνται περεταίρω χειρισμοί για να επιλεγεί η νότια διαδρομή του ΤΑΡ έναντι της βόρειας που περιλαμβάνει αγωγούς, οι οποίοι παρακάμπτουν τη Χώρα μας.

Η παρούσα συμφωνία υστερεί σε σχέση με την συμφωνία του 2007 σε τρία σημεία. Πρώτον, η συμφωνία του 2007 για τον αγωγό ITGI προέβλεπε ότι ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα ανήκει εξ' ολοκλήρου στην υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ. Δεύτερον, η συμφωνία του 2007 κατοχύρωνε ότι μέρος των μεταφερόμενων ποσοτήτων θα έφτανε στην ελληνική αγορά, ενώ τώρα ο όρος αυτός δεν αναφέρεται πουθενά στη σημερινή συμφωνία. Τρίτον, η τότε συμφωνία είχε υπογραφτεί και από την Τουρκία, γεγονός που μας εξίσωνε ως περιφερειακές δυνάμεις, ενώ τώρα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Λαμβάνοντας υπόψη όμως πλέον το γεγονός ότι με την ακύρωση όμως του ITGI η μοναδική ευκαιρία της Χώρας μας να υποδεχτεί αγωγό είναι ο ΤΑΡ και αφού υποδείχθηκαν οι αδυναμίες της μέχρι τώρα διαδικασίας και οι απαιτούμενοι χειρισμοί για το μέλλον οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για να μην στερήσουν από την χώρα μας από την μοναδική δυνατότητα να αποκτήσει αγωγό φυσικού αερίου.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα είμαστε πάντα παρόντες με ολοκληρωμένες προτάσεις για να περιφρουρήσουμε το δημόσιο συμφέρον.


Σχόλια