"Βόμβα" με επιστολή τρόικας στο ΤΧΣ για ΕΤΕ – Eurobank

Του Σταμάτη Ζαχαρού Το ναυάγιο του deal της ΕΤΕ με την Eurobank έσκασε για πολλούς σαν κεραυνός εν αιθρία λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας. Υπάρχουν όμως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το deal εγκαίρως, στις αρχές του έτους με σχετική επιστολή που είχε φθάσει στο Τ.Χ.Σ.

Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποδομούνται τα επιχειρήματα όσων εμφανίζουν ασυνεπή και τυραννική την τρόικα, η οποία για λόγους που δεν είναι απαραίτητα κατανοητοί επιβάλλει τις πολιτικές της κατά πως την βολεύουν. Αποδομεί επίσης και το επιχείρημα ότι η στάση της άλλαξε κατόπιν όσων συνέβησαν στην Κύπρο, θεωρώντας ότι είναι σωστό το timing για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στους ανυπάκουους Έλληνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πολύ πριν το Capital.gr αποκαλύψει το υπηρεσιακό έγγραφο της τρόικας που θεωρούσε το πάγωμα του deal ως τετελεσμένο γεγονός τον προηγούμενο μήνα, η σχετική επιστολή της τρόικας φέρεται να έφτασε στο Τ.Χ.Σ. τον Ιανουάριο και περιλάμβανε σοβαρές αιτιάσεις όχι μόνο σε σχέση με τα οφέλη που ανέμενε η ελληνική πλευρά από τη συγχώνευση. Βασικά σημείο τριβής ήταν μια ασάφεια σχετικά με νέες κεφαλαιακές ανάγκες που ενώ είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, δεν εδράζονταν πουθενά. Έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη σχετικά με το θέμα, καθώς η τρόικα θεωρούσε ότι δεν υπάρχει σημείο διαπραγμάτευσης. Για διάφορους λόγους που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με τις ισορροπίες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το κλίμα που καλλιεργούταν όλο αυτό το διάστημα ήταν εντελώς διαφορετικό. Εκφραζόταν βεβαιότητα για τη συγχώνευση ακόμη και μετά την αποκάλυψη του εγγράφου από το Capital.gr. Αρμόδια στελέχη είχαν πείσει και την Κυβέρνηση ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Επέμεναν δε στη θέση τους μέχρι και το προηγούμενο σαββατοκύριακο.
Αυτό που φαίνεται να άλλαξε άρδην το κλίμα ήταν μια παρουσίαση που έκαναν στην τρόικα στελέχη του ομίλου της ΕτΕ, το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με πηγή που παρακολούθησε την παρουσίαση, η προετοιμασία ήταν ελλιπής και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει άποψη η τρόικα, εξαιρετικά αδύναμα. Τότε άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της ήδη ειλημμένης απόφασης. Επικράτησε πανικός.

Το μεσημέρι της Κυριακής στο Μαξίμου είχαν πλέον την ξεκάθαρη εικόνα. Το deal ναυαγούσε και η διοίκηση της ΕτΕ χρεώθηκε την ελλιπή προετοιμασία αλλά και τη διαστρέβλωση της εικόνας που μεταφέρονταν τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως εξελίχθηκαν τελικά τα πράγματα, οι συνέπειες για την αγορά ήταν οι μικρότερες δυνατές και για τη χώρα, μια ειλημμένη απόφαση αποτέλεσε διαπραγματευτικό ελιγμό στην παρούσα φάση της συνολικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Αν μάλιστα βρεθεί με οιονδήποτε τρόπο λύση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, ίσως η εξέλιξη αποδειχθεί σωτήρια. Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει ούτε το γεγονός ότι η χώρα για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε απροετοίμαστη ούτε κυρίως ότι οι εξελίξεις διαμορφώνονται όχι μόνο με βάση μια εθνική στρατηγική για το καλό της χώρας αλλά και με βάση την προσωπική ατζέντα ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά…

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1769816


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια