Το χαράτσι πλέον και σε σπίτια χωρίς ρεύμα

Ους η συγκυβέρνηση συνέζευξεν «χαράτσι» μη... χωριζέτω. Με αυτό το απλό σκεπτικό οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αποφάσισαν (όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία») να μετονομάσουν το «χαράτσι» σε ενιαίο φόρο ακινήτων κάνοντάς το ακόμη πιο άγριο, αφού το επεκτείνουν σε οικόπεδα, αγροτεμάχια, σπίτια χωρίς ρεύμα και εκτός σχεδίου (που είχαν χαμηλό συντελεστή), ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την εκκλησιαστική περιουσία!
Τα 3,2 δισ.

Ολα αυτά, για να συγκεντρωθούν τα 3,2 δισ. που έχουν απαιτήσει οι δανειστές να εισπραχθούν από τα ακίνητα. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν η τρόικα τελικά θα κάνει δεκτή ακόμη και αυτήν την πρόταση, μια και ερώτημα παραμένει πώς θα εισπράξουν οι εφορίες το ειδικό τέλος για τα προαναφερόμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των αρχηγών έκανε πως δεν άκουσε... καλά όσα είπαν στους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης και «τους άδειασε» με κομψό τρόπο, κυρίως στο θέμα του αφορολόγητου για ειδικές κατηγορίες. Ο κ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε μέσω διαρροών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι ανάλογο, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει φόρος και στα αγροτεμάχια καθώς και ο ΦΑΠ του 2013!
Οπως δήλωσε (εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου) ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, ενώ θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10%-15%.
Το ακριβές ποσοστό όμως θα καθοριστεί μετά τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τον Τόμσεν και την παρέα του από σήμερα κιόλας.
Στη σύσκεψη, όπως δήλωσαν οι δύο αρχηγοί (του ΠΑΣΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.), συζητήθηκαν μόνο τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν εν όψει της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας, αφού βέβαια για ώρες έδιναν την εικόνα ενός ιδιότυπου «παζαριού» μεταξύ τους. Μάλιστα, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης στο πλαίσιο του «κοινού μετώπου» είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες το μεσημέρι, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε έκτακτο πολιτικό συμβούλιο για να δώσει δραματικούς τόνους στις εξελίξεις και να διαψεύσει ότι θέλει να γίνει αντιπρόεδρος! Η μεγάλη κωλοτούμπα έγινε από τον κ. Κουβέλη, που είπε «ναι» στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και για το 2013, και το ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί τώρα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, που εδώ και μέρες βράζει.
«Αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Προσερχόμαστε με κοινή θέση να αντικατασταθεί το Ειδικό Τέλος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, με τον σημερινό χαρακτήρα. Οποιος δεν θέλει να το πληρώνει μέσω της ΔΕΗ, θα διαβιβάζεται στη ΔΟΥ» υποστήριξε ο κ. Κουβέλης.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να εκταμιευθεί η δόση.
Το 2011, όταν αποφασίστηκε το Ειδικό Τέλος, τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν έκτακτο και προσωρινό.
Τώρα πρέπει να περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ, ενώ για τα άλλα που θα προστεθούν θα είναι οι εφορίες».
Νίκος Ελευθερόγλου, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια