Ξεσηκωμός σε ακριτικό νησί του Αιγαίου για την υποβάθμιση του Δημοτικού τους σχολείου

LEIPSOI-KATALIPSI-2Η Ελλάδα έχει νησιά, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.Τα παιδιά μας εκεί χρειάζονται δασκάλους και να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση.Αυτό το απλό μπορεί να μην το κατανοούν κάποιοι δημοσιογραφούντες που υποστηρίζουν τη μείωση των δασκάλων στα σχολεία της Ελλάδας και αγνοούν τον Εθνικό ρόλο της Παιδείας μας.Σε ένα μικρό νησάκι της Ελλάδας οι δραστήριοι ακρίτες μας που κατανοούν τη σημασία των σχολείων τους για τα παιδιά τους και για τον τόπο τους ξεσηκώθηκαν.

Σύμφωνα με το patmostimes.gr  σε κατάληψη  του Δημοτικού σχολείου Λειψών  προχώρησαν ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων  του σχολείου και οι κάτοικοι, μετά και την επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει  τις  οργανικές θέσεις του δημοτικού σχολείου του νησιού  και από εξαθέσιο να το κάνουν τετραθέσιο. (διαβάστε την επιστολή που έστειλαν προς τον Πρωθυπουργό στο τέλος του άρθρου)

«Δεν πρόκειται  να υποχωρήσουνε μας λένε,  αν το υπουργείο δεν επανεξετάσει το θέμα».
Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο του υπουργείου παιδείας για την οργανικότητα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014 οι 767 υφιστάμενες οργανικές θέσεις στα Δωδεκάνησα μειώνονται σε 592, χάνονται δηλαδή 175 θέσεις. Συνολικά, σε όλο το Νότιο Αιγαίο με το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα υπάρξει απώλεια 268 θέσεων».
Καθαρή υποβάθμιση της νησιωτικότητας και στην παιδεία εν ονόματι της τρόικας.
Θύμα αυτού του κανονιστικού πλαισίου είναι και το Δημοτικό σχολείο των Λειψών το οποίο από 6θέσιο θα γίνει 4θέσιο.
Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων , στον πρωθυπουργό και σε κάθε αρχή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Διεύθυνσης εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για την πρόθεση αυτή.
«Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τα μέλη του Συλλόγου, γιατί τα Μνημόνια και η εξυγίανση ξαναβάζουν στο στόχαστρο την πολύπαθη Δημόσια υγείας αδιαφορώντας για τα νησιά τη νησιωτικότητα, που κουρελιάζει και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον θεσμό της εκπαίδευσης.
LEIPSI-KATALIPSI4Διεκδικούμε τα αυτονόητα για τα παιδιά μας, και καλούμε τους υπεύθυνους του υπουργείου Παιδείας να μη διανοηθούν να υλοποιήσουν ούτε ένα από τα εφιαλτικά, για τα παιδιά μας σενάρια. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απαράδεκτη και το γνωρίζουν! Ή μήπως οι Λειψοί και οι μικροί μαθητές του είναι θύματα της αλόγιστης εξοικονόμησης οικονομικών πόρων!!!! Δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση το σχολείο μας να υποβαθμιστεί.

 Ο Σύλλογος όπως αναφέρουν στην επιστολή θα αντιδράσει δυναμικά. Μετά από αυτό σήμερα το πρωί προχώρησαν στην κατάληψη του.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Δημοτικού Σχολείου Λειψών.
Πληροφορίες. Λαουντός Γεώργιος
Τηλ. 2247041105
ΠΡΟΣ
·   Υπουργείο Παιδείας, θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
·         Γραφείο Πρωθυπουργού
·         Γραφείο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
·         Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
·         Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
·         Δ/ντή Α/θμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
·         Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Καλύμνου
·         Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου
·         Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
·         Δήμο Λειψών
·         Βουλευτές Δωδεκανήσου
·         Μ.Μ.Ε
Δημοτικό Σχολείο Λειψών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας εκφράζουμε την  αγανάκτηση,   την απογοήτευση, τη βαθύτατη λύπη, αλλά και τον μεγάλο θυμό που μας πλημμύρισε  μόλις πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας,  να υποβαθμίσει  την οργανικότητα του  Δημοτικού σχολείου μας από 6/θέσιο σε 4/θέσιο, μαζί και τόσων άλλων σχολείων της Δωδεκανήσου.
Τα Μνημόνια και η «οικονομική εξυγίανση» ξαναβάζουν στο στόχαστρο την πολύπαθη Δημόσια Παιδεία, αδιαφορώντας λοιπόν,  για  άλλη μια φορά,για την ιδιαιτερότητα των Δωδεκανήσων, τη νησιωτικότητα,  και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης,μοιραία θα οδηγηθούμε στη δημιουργία Δημοτικών σχολείων, όπου θα συμπτύσσονται τάξεις, που θα βολεύουν αριθμητικά και οικονομικά.
Η όλη διαδικασία κουρελιάζει και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον θεσμό της εκπαίδευσης.
Καλούμε τα μέλη μας, τα μέλη όλων των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και συνολικά όλο τον κόσμο να αντισταθεί και να εμποδίσει μια τέτοια προοπτική. Η αδράνεια, ο φόβος και το μούδιασμα που νιώθουμε απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε τελευταία να σταματήσει τώρα.Τώρα πουαπειλείταιακόμα και το ελάχιστο που υποχρεούμαστε να παρέχουμε στα παιδιά μας ως κοινωνία ,η Δημόσια δωρεάν παιδεία.
Διεκδικούμε τα αυτονόητα για τα παιδιά μας.  Ο σύλλογος μας προτίθεται να αντιδράσει δυναμικά, κλείνοντας το Δημοτικό σχολείο,  δεν πρόκειται να αφήσουμε όχι μόνο το σχολείο μας να γίνει 4/θέσιο, αλλά απαιτούμε να πληρωθούν οι θέσεις του με καθηγητές αγγλικών, γαλλικών, πληροφορικής, και μουσικής.
Καλούμε  τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας να μη διανοηθούν να υλοποιήσουν ούτε ένα από τα εφιαλτικά, για τα παιδιά  μας, σενάρια του.Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απαράδεκτη και το γνωρίζουν! Ή μήπως οι Λειψοί και οι μικροί μαθητές είναι θύματα της αλόγιστης εξοικονόμησης οικονομικών  πόρων?????………. Δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση το σχολείο μας να υποβαθμιστεί!!!!!
Όλα τα παιδιά, ακόμη και αυτά των απομακρυσμένων, ακριτικών,  νησιωτικών περιοχών, δικαιούται να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στη ζωή τους.
Τα παιδιά  των Λειψών δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων στη μάθηση, παρά μόνο τη δημόσια εκπαίδευση, που εσείς καταβάλετε κάθε φιλότιμη προσπάθεια να τους την αφαιρέσετε.
Ο Πρόεδρος      Μέλη
1. Ελευθέριος Μάγγος
2. Ελένη Γρύλλη
3. Κυριακή Καρύδη
4. Μαρία Λαουντού
5.Ιωάννης Κάβουρας

http://greekteachers.gr/?p=5017

Σχόλια