Ηλιάδης: Υπόγειος πόλεμος κατά της Τράπεζας Κύπρου..

Για «υπόγειο πόλεμο» κατά της Τράπεζας Κύπρου, κάνει λόγο ο Α. Ηλιάδης
Εννέα μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, ο Ανδρέας Ηλιάδης «σπάει» τη σιωπή του και υποστηρίζει ότι υπήρχε ένα «καλά καταστρωμένο σχέδιο διάλυσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της Τράπεζας Κύπρου,
η οποία τότε βρισκόταν σε καλή οικονομική κατάσταση».
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «StockWatch» και αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Σημερινή», με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κύπρου», ο κ. Ηλιάδης επιρρίπτει ευθύνες στον τέως πρόεδρος Δημήτρη Χριστόφια και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, τον οποίο διόρισε ο πρώτος.

Για να στηρίξει την άποψή του ο κ. Ηλιάδης παραθέτει σειρά γεγονότων και επιχειρημάτων, ανάμεσα στα οποία είναι:

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένων των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 30/6/2012 και οι προσπάθειες της Τράπεζας Κύπρου ήταν στην κορύφωση τους.

-Υπενθυμίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που υπέδειξε το τεστ αντοχής από την ΕΑΤ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) ήταν 1,56 δισ. ευρώ. Το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από το τέλος του 2011 προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες και παρά την πολύ δύσκολη περίοδο κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του τεστ.

-Τον Μάιο του 2012 ανακοινώσαμε ότι υπολείπονται 200-300 εκατ. ευρώ, τα οποία στοχεύαμε να καλύψουμε με άλλες ενέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα.

-Με σύμβουλο την Deutsche Bank δρομολογήσαμε την πώληση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία και θα ενίσχυε τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 270 εκατ. ευρώ περίπου. Με το πόσο αυτό θα ολοκληρώναμε την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας , αντί να στηρίξει τις πιο πάνω προσπάθειες μας και να μας δώσει έγκαιρα απαντήσεις από την Ε.Α.Τ. , καταγγέλλει ο κ. Ηλιάδης, «τορπίλισε και τις προσπάθειες πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών με συνεχείς επιστολές του οι οποίες δημιούργησαν επιπλοκές στην όλη διαδικασία».

Σχόλια