"Καλά αυτοί μας παίρνουν τα λεφτά και μας στέλνουν φρούτα;"

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Αυτό ήταν το σχόλιο ενός μικρού μαθητή του Δημοτικού μόλις παρέλαβε το πακέτο με τα φρούτα και τις φρουτοσαλάτες που του δόθηκε στο σχολείο του στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου προώθησης φρούτων στα σχολεία που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.
Η εφαρμογή του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα παιδιά έχει σαν κύριο στόχο την σταθερή αύξηση του μεριδίου των οπωροκηπευτικών στο διαιτολόγιο των παιδιών, ώστε να
βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και κατά συνέπεια να μειωθούν τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Υλοποιείται όμως σε μια περίοδο που τα ελληνόπουλα έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα και βιώνουν τις συνέπειες της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις οικογένειές τους και συνθλίβει τις ζωές τους.
Όλα τα παιδιά στα σχολεία έχουν κατανοήσει τις συνέπειες της κρίσης αυτής βλέποντας τους γονείς τους να περικόπτουν δαπάνες ουσιώδεις και σημαντικές από τον οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμα και από τη διατροφή τους, την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουν, την ένδυση  και την υγεία τους. Η στεναχώρια και η κατάθλιψη σε κάθε ελληνική οικογένεια που πληρώνει υπέρογκους φόρους και χαράτσια, που αντιμετωπίζει τις οδυνηρές συνέπειες της ανεργίας και της βαριάς λιτότητας επηρεάζει με το χειρότερο τρόπο όλους τους μαθητές.

Το σχόλιο του μικρού μαθητή εκφράζει και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που καταγράφουν όλες  πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη χώρα μας και που εξέφρασε ακόμα και ο ίδιος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Κύπρου. Δήλωσε την 25η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας : «Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο.Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους. Εύχομαι αυτό το μήνυμα της σημερινής ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο.»
Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, η μαθητική διαρροή αυξάνεται  και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκαν στη Βουλή 3.646 μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο μόνο το 2012.Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πλήττονται ακόμα περισσότερο και αυτά τα παιδάκια που πρόσφατα είδαμε να κλέβουν μια κυρία στα φανάρια της Φιλοθέης στον Πύργο Ηλείας θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο τους και όχι να επαιτούν ή να κλέβουν.
Αυτή λοιπόν είναι η αλληλεγγύη της Ευρώπης ; Να μην μπορούν τα παιδιά της Ελλάδας να έχουν την Παιδεία και την Υγεία μιας ευρωπαϊκής χώρας και η αλληλεγγύη να εκφράζεται με ένα πακέτο φρούτα για κάθε μαθητή; Να κινδυνεύουν ζωές καθημερινά λόγω της διάλυσης των δομών Υγείας;
Στην Ηλεία γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση των δομών Υγείας και το πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι γονείς σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα στα παιδιά τους. Το ίδιο όμως συμβαίνει σε όλη την Ελληνική Επαρχία και το πρόβλημα εντείνεται στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, χωρίς γιατρό είναι από την περασμένη Παρασκευή ο Αϊ-Στράτης, ενώ η Πάρος, τα Κύθηρα, η Κύθνος, η Πάτμος, η Σέριφος έμειναν χωρίς παιδίατρο. Σε μία εβδομάδα δεν θα έχει και η Τζια. Στο Καστελόριζο έκλεισε το φαρμακείο και οι κάτοικοι για μια ασπιρίνη ή ένα ντεπόν πετάγονται απέναντι στην Τουρκία.
Μεγάλα και μικρά νησιά, μακριά ή και κοντά σε μεγάλα αστικά ή περιφερειακά κέντρα, δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμα και καθημερινά θέματα υγείας χωρίς να τρέμει η καρδιά τους, λόγω της υποστελέχωσης των κέντρων υγείας, των νοσοκομείων, καθώς και της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Χαρακτηριστική περίπτωση η Λήμνος, όπου, ενώ όλες οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους κατοίκους έχουν μεταφερθεί στη Μυτιλήνη, το δρομολόγιο διαρκεί 6,5 ώρες και γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος.
Όπως αναφέρει το Έθνος, στην Ανάφη κάθε εβδομάδα αλλάζουν γιατρό, στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν συνοδοί και οδηγοί στο ΕΚΑΒ, καθώς και ιατρικά αναλώσιμα, ενώ ακόμα αναζητείται ο τρόπος διαχείρισης του νέου νοσοκομείου.
Η Κίμωλος την τελευταία διετία είναι με έναν αγροτικό γιατρό και η Αμοργός μέχρι πριν από ένα μήνα δεν είχε γιατρό γενικής ιατρικής. Η Τζια σε μια εβδομάδα θα μείνει χωρίς παιδίατρο, καθώς θα δηλώσει την παραίτησή του.
Το σύνολο όμως των Κυκλάδων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα δρομολόγια των πλοίων και κυρίως με τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της περιφέρειας που είναι η Σύρος.
Και δυστυχώς για μερικούς δημοσιογραφούντες σύμφωνα με τα επιχειρήματα της Τρόικας  η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και χωριουδάκια ακόμα και οφείλει να τους στείλει και γιατρούς και δασκάλους. Γιατί όλα τα ελληνόπουλα έχουν δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία.
Αυτή λοιπόν είναι η Ευρώπη σήμερα; Η Ευρώπη που έχει καταδικάσει μία χώρα στον αφανισμό μέσω της υπογεννητικότητας και αυτή που καταδικάζει τα παιδιά μας και δεν τους παρέχει τα βασικά: σωστή διατροφή, Υγεία και Παιδεία;
Είναι αυτή η Ευρώπη που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; ο οποίος υπογράφοντας το 1979 τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδα στην ΕΟΚ τόνιζε : «Εις την συνείδησιν των Ελλήνων, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότης δεν συνιστά απλώς μίαν οικονομικήν κοινοπραξίαν, αλλά αποτελεί οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν. Εάν πρώτοι επεδιώξαμεν την μετά της Κοινότητος Σύνδεσιν, ας επράξαμεν τούτο εμπνεόμενοι από την πίστιν ότι η οικονομική ενοποίησης της Ευρώπης θα οδηγήση εις την ουσιαστικήν ευρωπαϊκήν ενότητα και δι’ αυτής εις την ενίσχυσιν της δημοκρατίας και της ειρήνης εις ολόκληρον τον κόσμον.»
Αν λοιπόν η σημερινή Ευρώπη απομυζά έναν ολόκληρο λαό και του στέλνει ως αντίδωρο ένα πακέτο φρούτα ίσως γίνουμε πλέον όλοι οι Έλληνες Ευρωσκεπτικιστές. Είχε δίκιο ο μικρός μαθητής. Πρόκειται περί παραλογισμού.
Και έναν άλλο παραλογισμό είχαμε ζήσει στην Ευρώπη πριν από 72 χρόνια όταν την Κυριακή 6 Απριλίου του 1941  δεχθήκαμε επίθεση από τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ και αντισταθήκαμε σαν έθνος στα οχυρά του Ρούπελ τη στιγμή που άλλοι λαοί παραδίδονταν αμαχητί. Αντιγράφω λοιπόν από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ασύρματος» εκείνης της ημέρας τη φράση :
«Θα Νικήσωμεν και θα ζήσωμεν Ελεύθεροι».
* Δάσκαλος- Μ.Ed.,Nομικός
 

Σχόλια