ΥΠΕΞ: Δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί απελευθέρωσης των μητροπολιτών

Σχετικά με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ περί απελευθέρωσης του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τα εξής: «Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες.

Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.
Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της χριστιανικής οργάνωσης Oeuvre d’ Orient, η οποία απεστάλη στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, οι δύο μητροπολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδος. «Οι μητροπολίτες βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Χαλεπίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Νωρίτερα, η υπόθεση της απαγωγής των μητροπολιτών είχε προκαλέσει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση και έντονες αντιδράσεις στο διεθνές στερέωμα. Την ώρα που η οργάνωση-ομπρέλα της συριακής αντιπολίτευσης «Εθνικός Συνασπισμός» επέμενε ότι «όλα είναι ανοιχτά» όσον αφορά τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από την απαγωγή, η Επισκοπή των Συρορθοδόξων έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι ιεράρχες απήχθησαν από ομάδα Τσετσένων ισλαμιστών οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των ανταρτών. Λίγες ώρες νωρίτερα, το ελεγχόμενο από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA είχε μεταδώσει ότι απήχθησαν στο χωριό Κφαρ Νταέλ στην επαρχία του Χαλεπίου από «τρομοκράτες».
Ο Γιοχάνα Ιμπραχίμ και ο ελληνορθόδοξος ομόλογός του Παύλος φέρονται να επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο, όπου είχαν μεταβεί προκειμένου να διαμεσολαβήσουν για την απελευθέρωση δύο ιερέων, οι οποίοι είχαν απαχθεί προ διμήνου. Μιλώντας στο AFP, πηγή της Επισκοπής των Συρορθοδόξων υποστήριξε ότι «οι Τσετσένοι τζιχαδιστές υποχρέωσαν τον οδηγό και έναν διάκονο να βγουν από το αυτοκίνητο». Η ίδια πηγή, η οποία επικαλέστηκε τη μαρτυρία ατόμου που ταξίδευε με τους μητροπολίτες, πρόσθεσε ότι κατά την αποχώρησή τους οι Τσετσένοι σκότωσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι τον οδηγό του αυτοκινήτου. Αξιωματούχοι προσκείμενοι στο καθεστώς Ασαντ υποστήριζαν ότι οι ιερωμένοι απήχθησαν λίγα λεπτά αφότου πέρασαν το συνοριακό φυλάκιο Μπαμπ αλ Χάουα, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Από ελληνικής πλευράς, υπήρξε ενεργοποίηση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ και διαρκής επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές. Τόσο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όσο και ο Δημ. Αβραμόπουλος είχαν επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη, ο οποίος τους ενημέρωσε για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Ο κ. Αβραμόπουλος, μάλιστα, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Τζορτζ Σάμπρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων. Ανησυχία για την τύχη των μητροπολιτών εξέφραζε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να μεταβιβάσει το προσωπικό του ενδιαφέρον στον Πατριάρχη Αντιοχείας. Οι ΑΝΕΛ, δε, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι η απαγωγή αποτελεί «καθοριστικό γεγονός για τη στάση μας στη Συρία». Ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε να «τερματιστεί σύντομα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η δραματική περιπέτεια».
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εξάλλου, είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για την ανεύρεση των δύο μητροπολιτών και συνέστησε στις κυβερνήσεις της Δύσης να άρουν την υποστήριξη προς τους Σύρους εξτρεμιστές. Έκκληση για την απελευθέρωση των απαχθέντων είχε απευθύνει, τέλος, και ο Πάπας Φραγκίσκος.
www.kathimerini.gr

Σχόλια