Πούτιν: Ο δυτικός τραπεζικός τομέας είναι αφερέγγυος

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η τραπεζική κρίση στην Κύπρο έχει καταδείξει την αφερεγγυότητα των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προσθέτοντας πως αυτό ενθαρρύνει τους Ρώσους καταθέτες να επενδύσουν στην πατρίδα τους.
"Οσο πιο πολύ στριμώχνετε τους ξένους επενδυτές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας το καλύτερο για μας", είπε ο Πούτιν
σε συνέντευξή του ενόψει των επισκέψεών του στη Γερμανία και την Ολλανδία την Κυριακή και τη Δευτέρα.
"Επειδή όλοι οι επηρεαζόμενοι είναι προσβεβλημένοι και φοβισμένοι πρέπει, ελπίζουμε, να έλθουν στα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα. Και θα κρατήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζές μας", ανέφερε ο Πούτιν μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.
Ερωτηθείς εάν αισθάνεται προσβεβλημένος από το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν τον συμβουλεύτηκαν σε ό,τι αφορά στα σχέδια διάσωσης απάντησε: "Ασφαλώς όχι. Αντίθετα, σε ένα βαθμό είμαι ακόμη και ευχαριστημένος γιατί αυτό εξέθεσε όλη την ανεπάρκεια και όλη την αφερεγγυότητα του να γίνονται καταθέσεις σε δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα".
Ο κ. Πούτιν είπε εξάλλου πως τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την κρίση στην Κύπρο γιατί επέτρεψαν εξαρχής την άνθηση των υπεράκτιων ζωνών.
"Δημιουργήσαμε εμείς αυτή την υπεράκτια ζώνη; Ηταν η ΕΕ που τη δημιούργησε. `Η την δημιούργησαν οι κυπριακές αρχές και αυτό το επέτρεψαν οι αρχές της ΕΕ", πρόσθεσε.
Επίσης διερωτήθηκε αν είναι μόνο αυτή η ζώνη που δημιουργήθηκε από τις χώρες της ΕΕ. "Δεν γνωρίζουμε για τις `ευρωζώνες` του Βρετανικού νησιού ή κάποιες άλλες ζώνες;", είπε, αναφερόμενος, όπως σημειώνεται, σε παράδεισους όπως οι Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι.
"Αν πιστεύετε ότι αυτό είναι κακό τότε κλείστε τες. Γιατί θέσατε υπόλογους για όλα τα προβλήματα που σε αυτή την περίπτωση εμφανίστηκαν σε αυτή τη χώρα τους καταθέτες οποιασδήποτε εθνικότητας  - τους Βρετανούς, τους Ρώσους υπηκόους, τους Γάλλους ή οποιονδήποτε άλλο;", ανέφερε. 
philenews

Σχόλια