«Ώρα μηδέν» για Κύπρο και Ευρωζώνη

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή -Δεν βγαίνουν τα… «κουκιά» 
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά την απόφαση μετά την απόφαση του Eurogroup για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις.
Μετά από τρεις αναβολές, συνεδριάζει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ώστε να συζητήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.
Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, με τις ισορροπίες στο κυπριακό κοινοβούλιο να είναι εξαιρετικά λεπτές.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν στη Μεγαλόνησο ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου.
Από την άλλη πλευρά η Ρωσία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον . Σήμερα ο κ. Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στη Μόσχα μεταβαίνει ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να έχει και νέα συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ με την οποία επικοινώνησε και χθες, όπως και με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου κ. Στυλιανίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή.
Έστειλε, μάλισταξεκάθαρο μήνυμα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή, για να εγκρίνει τη συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ».
Κρίσιμη ψηφοφορία και «μετρημένα κουκιά»
Η αγωνία για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο κορυφώνεται σήμερα το απόγευμα, καθώς θα πραγματοποιηθεί – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – η κρίσιμη ψηφοφορία.
Για να περάσει η όποια συμφωνία από την κυπριακή Βουλή, απαιτούνται 29 ψήφοι.
Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος.
Ο κ. Αναστασιάδης ελπίζει επίσης στην ψήφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρη καθώς και σε κάποιους βουλευτές του συμπολιτευόμενου ΔΗΚΟ που είναι οχτώ.
«Όχι» θα ψηφίσουν οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος , ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
Σε περίπτωση ισοψηφίας (28-28), μετρά διπλή η ψήφος του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου (ΕΔΕΚ), η οποία είναι αρνητική.
Επίσης, δυο βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση απουσιάζουν εκτός Κύπρου και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ψήφου όπως στην Ελλάδα.

Σχόλια